Teratom: tipuri, simptome și tratamente
Teratomul este un tip de tumoare care se dezvoltă din celule stem pluripotente. Termenul provine din limba greacă, în care teratos înseamnă „monstru” și oma înseamnă „tumoare”. Ce tratamente există pentru teratom?
Această tumoare arată ciudat. Poate conține păr, dinți, mușchi și oase, printre alte țesuturi. Celulele stem pluripotente sunt cele care pot da naștere la toate tipurile de celule și țesuturi.
Majoritatea tumorilor de acest tip sunt benigne. Cu toate acestea, uneori pot duce la complicații din cauza dimensiunii sau locației lor. În cazuri rare, acestea devin maligne. Mai jos, vă vom spune în detaliu care sunt principalele caracteristici și ce tratamente există pentru teratom!
Ce este un teratom?
Un teratom este un tip de tumoare. Este congenital, adică este prezent la naștere. Potrivit unei publicații a Institutului Național al Cancerului, este o tumoare care se formează din celule germinale. Mai exact, din celule stem pluripotente. Aceasta înseamnă că celulele din toate straturile germinale ale embrionului se pot dezvolta în interior.
Teratoamele tind să fie localizate în ovare la femei și în testicule la bărbați. Cu toate acestea, pot apărea și în sistemul nervos central, torace, abdomen sau chiar osul coccigian.
După cum menționează un articol publicat de Reproduccion Asistida ORG, majoritatea teratoamelor sunt benigne. Prin urmare, nu produc metastaze. Foarte rar, acestea pot fi maligne și pot deteriora țesuturile din jur.
Tipuri de teratom
Teratoamele pot fi clasificate în funcție de diferite aspecte.
Teratom matur sau benign
Teratomul matur sau benign este format din celule mature, după cum sugerează și denumirea. Are o creștere lentă, deși poate atinge dimensiuni mari. Deși dimensiunea medie variază între 5 și 15 cm, poate măsura 45 cm.
Cel mai frecvent teratom este localizat în ovarul drept. Poate apărea și în craniu, mediastin și regiunea sacrococcigiană, printre altele.
Când apare în ovar, se numește „chist dermoid”. Este diagnosticat la femeile aflate la vârsta fertilă și este una dintre cele mai frecvente tumori ovariene. În ciuda naturii sale benigne, poate duce la complicații dacă femeia rămâne însărcinată.
Citiți și: Ce trebuie să știi despre fetus in fetu (gemenii paraziți)
Teratom imatur sau malign
Teratomul imatur sau malign, spre deosebire de precedentul, este potențial cancerigen. Din fericire, incidența sa este mult mai mică. Apare adesea la tineri; în cazul bărbaților, este depistat între 20 și 40 de ani.
Femeile descoperă tumoarea înainte de vârsta de 20 de ani. Este alcătuită din celule imature și atipice. În funcție de gradul de atipie și de extinderea tumorii, aceasta poate fi clasificată în diferite grade de severitate.
Alte caracteristici sunt următoarele:
- Este solid.
- În interior, există focare de necroză (adică celule moarte).
- Prezintă țesuturi imature, cum ar fi țesutul conjunctiv sau chiar țesutul cerebral.
Prognosticul acestui tip de tumoră este foarte variabil. Poate necesita un tratament agresiv, cum ar fi îndepărtarea ovarului sau a testiculului.
Teratoamele în funcție de localizarea lor
În funcție de locul în care se dezvoltă teratomul, acesta primește o anumită denumire. Cele mai frecvente sunt cele sacrococcigiene și ovariene. Teratoamele sacrococcigiene se pot prezenta în două moduri diferite. De obicei, sunt tumori mari, benigne. Ele tind să apară în zona sacrului. Sunt detectate în timpul sarcinii prin ecografie. În caz contrar, sunt ușor de observat după naștere.
Celălalt tip este o tumoare mică, situată anterior de sacru. Acest tip face ca fundul bebelușului să pară oarecum asimetric. Dacă este lăsat netratat, poate provoca leziuni ale vezicii urinare sau ale intestinului.
Teratoamele ovariene — după cum am subliniat în secțiunea anterioară — sunt adesea benigne. Majoritatea sunt detectate la efectuarea unei examinări din alt motiv, deoarece sunt adesea asimptomatice.
Simptomele teratomului
Simptomele teratoamelor sunt variabile. Ele depind, mai ales, de localizarea și dimensiunea tumorii. În plus, în cazul copiilor, interpretarea simptomelor este mai dificilă.
În unele cazuri, tumora poate fi palpată sau chiar simțită prin piele. Când este situată în apropierea sacrului, masa poate să apese pe intestin sau vezică.
Din acest motiv, generează constipație, incontinență urinară sau modificări ale forței extremităților. Cu toate acestea, trebuie să subliniem din nou că multe cazuri sunt asimptomatice.
De remarcat că teratoamele provoacă anumite tulburări hormonale. Fiind tumori cu celule germinale, este posibil ca nivelurile hormonilor tipici țesuturilor imature să crească. De exemplu, există adesea niveluri ridicate de alfa-fetoproteină sau gonadotropină corionică umană.
Ce poate cauza apariția teratomului?
Teratomul este o tumoare care se dezvoltă din celule germinale. Aceste celule sunt cele care dau naștere țesuturilor care alcătuiesc sistemul reproducător.
Mecanismul exact de apariție nu este cunoscut. Unii oameni de știință cred că anumite celule germinale migrează accidental în alte părți ale corpului. De obicei, aceste celule mor. Însă, în cazul teratoamelor, acest mecanism eșuează, după cum explică un articol al Organizației Naționale pentru Tulburări Rare. Aceste celule continuă să se dividă, dând naștere tumorilor.
În cazul specific al teratoamelor sacrococcigiene, acestea apar într-o zonă specifică de sub coccis. Este așa-numitul „nodul Henson”, o zonă în care predomină celulele germinale.
Deși cauza exactă a teratoamelor nu este cunoscută, acestea sunt adesea asociate cu alte defecte ereditare: anomalii ale sistemului urinar, probleme în partea inferioară a coloanei vertebrale sau defecte ale sistemului nervos central.
Ce tratamente există pentru teratom?
Diagnosticul poate fi pus în diferite moduri. După cum am indicat mai sus, uneori tumora este vizibilă. În anumite cazuri, o ecografie prenatală este suficientă. Cu toate acestea, de multe ori sunt necesare și alte teste complementare pentru a confirma diagnosticul.
Analizele de sânge sunt adesea concludente. Testele imagistice, cum ar fi imagistica prin rezonanță magnetică și tomografia computerizată, sunt deosebit de utile. De asemenea, și radiografia poate fi de autor. Cu toate acestea, confirmarea se face prin biopsie.
Tratamentul teratomului variază în funcție de simptome și de tipul tumorii. Dacă tumora este benignă, dar afectează organele învecinate, necesită îndepărtarea chirurgicală.
În cazul în care este vorba de un teratom malign, pe lângă intervenția chirurgicală, sunt necesare și alte tratamente mai agresive. De exemplu, chimioterapie și radioterapie. Se poate folosi și hemoterapia, care interferează cu capacitatea celulelor canceroase de a se dezvolta.
Citiți și: Cauzele și tratamentul cancerului testicular
Îngrijire și recomandări
Când sunt detectate la copii, teratoamele impun o serie de măsuri specifice. De obicei, vizitele la medic sunt efectuate la fiecare șase luni sau an. Obiectivul este de a detecta precoce recidivele sau orice complicație a tumorii.
La aceste vizite, copilul va fi supus unui examen fizic amănunțit. Testele imagistice și testele de sânge caută se descopere orice anomalie.
Concluzie
Un teratom este o tumoare formată din celule germinale, pentru care există o serie de tratamente. Acesta conține celule care pot da naștere la orice tip de țesut. Majoritatea tumorilor sunt benigne, dar nu sunt scutite de complicații. Prin urmare, este esențial să existe un diagnostic precoce și o urmărire atentă fiecărui caz.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Alwazzan, A. B., Popowich, S., Dean, E., Robinson, C., Lotocki, R., & Altman, A. D. (2015). Pure Immature Teratoma of the Ovary in Adults: Thirty-Year Experience of a Single Tertiary Care Center. International journal of gynecological cancer : official journal of the International Gynecological Cancer Society, 25(9), 1616–1622. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4623850/
- Diccionario de cáncer del NCI. (s. f.). Instituto Nacional del Cáncer. https://www.cancer.gov/espanol/publicaciones/diccionarios/diccionario-cancer/def/teratoma
- Fayez, I., Khreisat, B., Athamneh, T., Omoosh, R., & Daibes, M. A. (2018). Multiple Bilateral Ovarian Mature Cystic Teratomas with Ovarian Torsion: A Case Report. Oman medical journal, 33(2), 163–166. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5889834/
- Farci, F. (2023, 2 enero). Testicular Teratoma. StatPearls – NCBI Bookshelf. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK567728/
- National Organization for Rare Disorders. (2023, 12 enero). Sacrococcygeal Teratoma – Symptoms, Causes, Treatment | NORD. https://rarediseases.org/rare-diseases/sacrococcygeal-teratoma/
- Romito, A., & Cobellis, G. (2016). Pluripotent Stem Cells: Current Understanding and Future Directions. Stem cells international, 2016, 9451492. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4699068/
- Sinchitullo Rosales, A. O. ., & Salvador, Z. (2019). ¿Qué es un teratoma? – Definición, tipos, causas y síntomas. Reproducción Asistida ORG. https://www.reproduccionasistida.org/teratoma/
-
Yadav, D. K., Acharya, S. K., Bagga, D., Jain, V., Dhua, A., & Goel, P. (2020). Sacrococcygeal Teratoma: Clinical Characteristics, Management, and Long-term Outcomes in a Prospective Study from a Tertiary Care Center. Journal of Indian Association of Pediatric Surgeons, 25(1), 15–21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6910050/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.