Ce trebuie să știi despre fetus in fetu (gemenii paraziți) - Doza de Sănătate
 

Ce trebuie să știi despre fetus in fetu (gemenii paraziți)

Anomalia cunoscută sub numele de fetus in fetu se caracterizează prin existența gemenilor: unul dintre ei se dezvoltă, în timp ce celălalt este găzduit în interiorul primului, ca parazit. Aproape întotdeauna există în regiunea abdominală, dar gemenii paraziți au fost descoperiți și în alte părți ale corpului.
Ce trebuie să știi despre fetus in fetu (gemenii paraziți)

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Primul caz de fetus in fetu a fost raportat în 1800. De atunci, aproximativ 200 de cazuri au fost raportate în întreaga lume. Raritatea acestei anomalii și dispersia sa geografică a împiedicat studiile aprofundate ale acestui fenomen.

Meckel a descoperit prima dată această anomalie ciudată. El i-a dat numele fetus in fetu pentru a se referi la acele cazuri în care un geamăn parazit se găsește în interiorul fratelui său sănătos, care îi servește drept gazdă.

Este foarte comun ca medicii să diagnosticheze inițial această problemă ca pe un nodul nedureros. 89% din cazuri au fost depistate în primele 18 luni de viață. Cu toate acestea, există și multe cazuri de diagnostic întârziat.

Fetus in fetu este o problemă rară

Fetus in fetu înseamnă geamăn parazit

Anomalia de față este una dintre acele boli rare. Până în prezent, în această categorie au fost incluse 7.000 de boli. Fetus in fetu este printre cele mai rare 10 afecțiuni descoperite până acum.

Există doar aproximativ 200 de cazuri documentate în întreaga lume. Această anomalie apare la aproximativ 1 din 500.000 de nașteri. În majoritatea cazurilor, medicii o diagnostichează în timpul copilăriei. Cu toate acestea, problema a fost descoperită și la adulți cu vârsta de până la 47 de ani.

Este o variantă a gemenilor paraziți

Anomalia este o variantă a fenomenului cunoscut sub numele de gemeni paraziți. Aceasta este o afecțiune în care există gemeni atașați și unul dintre ei are un corp mult mai mic decât celălalt.

În aceste cazuri, geamănul gazdă permite parazitului să supraviețuiască, deoarece cel din urmă nu are propriile organe. Acesta a fost, de asemenea, considerat un caz extrem de gemeni siamezi.

Fetus in fetu este un accident

Embrioni fetus in fetu
Fetus in fetu este un accident.

Oamenii de știință nu cunosc exact cauza acestui fenomen. Știu doar că este un accident care se întâmplă la un moment dat în timpul formării zigotului. Din anumite motive, gemenii nu se separă complet și rămân atașați.

Toate acestea se întâmplă înainte ca embrionul să se formeze. După aceea, unul dintre gemeni se dezvoltă normal, în timp ce celălalt se atrofiază. Din acest motiv, rămâne în interiorul geamănului sănătos și depinde complet de el pentru supraviețuire.

Umanoidul are un aspect ciudat

Este obișnuit ca fătul gazdă să moară înainte de naștere. Bebelușul are o umflătură în zona în care este găzduit geamănul parazit. În 80% din cazuri, acest lucru se întâmplă în regiunea abdominală. Cu toate acestea, este posibil ca gemenii paraziți să își facă loc în scrot, în craniu, etc.

Fetus in fetu este un umanoid. Atunci când medicii îl extrag, este înfășurat într-o membrană care îl face să arate similar cu un ou de găină. Cu toate acestea, este extrem de greu și destul de mare. Când este scos din membrană, geamănul parazit este alb. Atunci când medicii efectuează această procedură, geamănul parazit moare, deoarece depinde în totalitate de fratele sănătos.

Fetus in fetu și teratomul

Un teratom este o tumoare încapsulată care conține rămășițe de țesuturi și chiar organe. Există cazuri cunoscute de teratoame care conțin fire de păr, dinți, oase și chiar inimi, deși acest lucru este destul de rar.

Datorită caracteristicilor sale, teratomul este uneori confundat cu fetus in fetu. Cercetătorii au stabilit criterii pentru a diferenția anomaliile. Teratoamele pot deveni maligne, dar fetus in fetu nu. La fel, pentru a-l numi fetus in fetu, umanoidul trebuie să aibă coloană vertebrală.

Prezintă un risc pentru gazdă

Gemenii paraziți reprezintă un risc pentru gemenii sănătoși. Se transformă într-o încărcătură pe care o transporți în interiorul corpului fără vreun scop și poate cântări până la 1 kilogram (2,2 lbs). Nu au creier, ci o cavitate craniană goală și, de asemenea, nu au cavitate toracică, ci doar țesut muscular.

Riscul depinde și de localizarea geamănului parazit. După cum am menționat deja, acesta este aproape întotdeauna localizat în abdomen. Cu toate acestea, există cazuri în care se află în cavitatea bucală (6), în craniu (7-9), în ficat (10) și în alte locații periculoase. Au fost raportate 13 cazuri în care coexistă mai mult de doi gemeni paraziți.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lugones Botell, M., & Ramírez Bermúdez, M. (2013). Fetus in fetu. Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología, 39(1), 63-68.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.