Testul de efort cardiac: ce este și cum se efectuează?
Testul de efort cardiac este un test simplu, non-invaziv, efectuat pentru a evalua reacția organismului la exerciții fizice. Obiectivul general este de a observa răspunsul și modul în care corpul se adaptează la cerințele efortului fizic.
Acest tip de test este din ce în ce mai frecvent în zilele noastre, deoarece oferă informații valoroase despre starea de sănătate și capacitățile unei persoane. Testul de efort cardiac este efectuat atât în scopuri de diagnostic, cât și de prognostic.
Este recomandat ca oamenii să fie supuși unui test de efort înainte de a începe o rutină de exerciții fizice sau de a se antrena pentru un sport. În funcție de circumstanțe, exercițiile fizice și/sau sporturile pot agrava anumite boli ascunse sau pot genera altele noi.
Ce este testul de efort cardiac?
Testul de efort este un test de rezistență fizică în care organismul este monitorizat în timpul efectuării diferitelor exerciții fizice. Obiectivul este de a evalua modul în care inima răspunde la activitatea fizică.
Acest test se mai numește și ergometrie. Multe boli cardiace nu prezintă niciun simptom în timp ce persoana este în repaus. Cu toate acestea, ele pot deveni evidente atunci când corpul trebuie să lucreze mai mult. Exercițiul fizic poate simula această cerință.
Testul de efort face posibilă detectarea problemelor cardiace sau urmărirea unui pacient care a primit deja un diagnostic. Informațiile oferite ajută la stabilirea performanței inimii și la evaluarea eficacității tratamentului, dacă este cazul.
Vezi și:
Cui se adresează testul de efort cardiac?
Atât persoanele sănătoase, cât și cele care au deja boli cardiace pot face un test de efort cardiac. Acest test este util pentru diagnosticarea bolilor coronariene sau a aritmiilor. De asemenea, ajută la determinarea nivelului de risc de infarct sau de boli grave. Este util și pentru a stabili ce intensitate este sigură pentru fiecare persoană în parte în cazul antrenamentelor. În general, medicii solicită acest tip de test în următoarele circumstanțe:
- Există simptome ale fluxului sanguin redus către inimă. Acestea pot include dureri în piept, dificultăți de respirație, bătăi neregulate ale inimii, tahicardie.
- Există risc de apariție a bolilor de inimă. Acest lucru este mai periculos la cei cu diabet zaharat sau cu antecedente familiale de boli de inimă.
- Pentru a evalua o patologie sau un tratament. La cei care au avut un atac de cord, au suferit o intervenție chirurgicală la inimă sau sunt supuși unui anumit tip de tratament pentru bolile de inimă.
- La începerea unui program de exerciții fizice. Testul permite evaluarea riscului potențial al exercițiilor fizice.
Ce presupune testul de efort cardiac?
Testul de efort durează aproximativ o oră, cu tot cu timpul necesar pentru pregătire. Primul lucru pe care îl fac profesioniștii din domeniul medical este plasarea de plasturi adezivi – sau electrozi – pe pieptul, brațele și picioarele pacientului. Aceștia se conectează prin fire la un dispozitiv care produce o electrocardiogramă.
De asemenea, specialiștii plasează o manșetă pentru a monitoriza tensiunea arterială în timpul testului. Celor care nu fac mișcare regulată li se administrează medicamente intravenoase. Ulterior, pacientul poate simți căldură pe față, dificultăți de respirație sau dureri de cap.
Apoi, pacientul va începe să facă exerciții pe o bandă de alergare sau pe o bicicletă staționară. La început, se va mișca încet, apoi gradul de dificultate va crește treptat. Personalul medical îi poate cere pacientului să respire printr-un tub în timpul testului pentru a-i evalua funcția respiratorie.
Testul va continua până la atingerea obiectivului prestabilit sau până la apariția simptomelor care împiedică testarea ulterioară. Pacientul va trebui să rămână nemișcat și apoi să se întindă, întotdeauna sub monitorizare. Medicul va indica momentul terminării testului.
Vezi și:
Aspecte de luat în considerare
Testele de efort sunt sigure, dar nu sunt recomandate femeilor însărcinate. Foarte rar duc la complicații precum tensiunea arterială scăzută, aritmiile sau infarctul. Rar, apare o reacție alergică la medicamentul injectat.
Medicul ar trebui să indice modul în care pacientul ar trebui să se pregătească pentru acest tip de test. Dacă nu o face, pacientul trebuie să-l întrebe despre asta. În general, pacientului i se va cere să poarte haine și încălțăminte confortabile și să reducă aportul de alimente cu câteva ore înainte de test.
Prezintă-i medicului orice medicament pe care îl utilizezi, deoarece unele substanțe pot modifica rezultatele testelor. Acest tip de test necesită semnarea unui formular de consimțământ informat.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
Montero, F. C., Peinado, P. B., & Zapico, A. G. (2002). Aplicación práctica de las pruebas de esfuerzo. Selección, 11(4), 202-209.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.