Testul de sânge care detectează tumorile înainte de apariția simptomelor
 

Testul de sânge care detectează tumorile înainte de apariția simptomelor

Oamenii de știință au prezentat rezultatele unui test de sânge care ar putea detecta tumorile înainte ca acestea să provoace simptome. Cât de aproape suntem de această revoluție medicală?
Testul de sânge care detectează tumorile înainte de apariția simptomelor
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 16 decembrie, 2022

Ultimul congres al Societății Europene de Oncologie a adus multora speranță. Rezultatele studiului PATHFINDER ne arată că testul de sânge care detectează tumorile înainte de apariția simptomelor ar putea fi foarte eficient.

Acest lucru ar însemna un progres monumental în planurile de screening. Deși tehnicile de diagnosticare precoce a tumorilor mamare și de colon s-au îmbunătățit, un test de sânge ar schimba complet lucrurile.

Experții implicați în proces recunosc că există speranță. Dacă investigațiile continuă să confirme sensibilitatea metodei, în câteva decenii am putea profita de ea în practica clinică.

Rezultatele prezentate

Studiul PATHFINDER este o investigație care presupune minim 12 luni de urmărire a peste 6.000 de persoane care decid să participe voluntar. Scopul este de a testa sensibilitatea și eficiența unui test de sânge numit Galleri.

Studiul se desfășoară în același timp în diferite țări și la acesta contribuie instituții medicale de renume. Dintre acestea, merită menționate Clinica Cleveland și Clinica Mayo.

Rezultatele prezentate la congresul de oncologie țin cont de datele culese în ultimele luni de echipa de urmărire a voluntarilor. Folosind probe de sânge de la peste 6.600 de persoane cu vârsta peste 50 de ani, testul Galleri a descoperit 92 de cazuri posibile de cancer. După teste suplimentare, doar 35 dintre cei 92 de subiecți au fost confirmați ca fiind bolnavi de cancer.

Mecanismul este promițător. Cele 35 de persoane au cancere care nu prezintă simptome. Testul de sânge a detectat tumori care ar fi fost găsite ani mai târziu prin metode tradiționale.

Pacienții cu tumori nu erau diagnosticați și nu prezentau suspiciuni clinice.[ / citatul atomic]

Aceiași cercetători au recunoscut că rezultatele pozitive au fost destul de multe. Mai puțin de jumătate dintre persoane aveau cu adevărat un cancer confirmat prin alte metode. Fără o îmbunătățire în acest sens, testul nu poate fi folosit pe scară largă.

Suntem la începutul unui nou mod de a face medicină și totul trebuie privit cu prudență. Deocamdată, rezultatele nu pot și nu trebuie aplicate în practica obișnuită.

Femeie pe un pat de spital
Detectarea precoce trebuie să fie eficientă. Nu putem folosi o metodă cu rezultate fals pozitive, ce obligă oamenii să se supună unor teste inutile.

Care este viitorul analizelor de sânge pentru detectarea tumorilor?

Testul de sânge Galleri pentru depistarea precoce a tumorilor este încă în curs de perfecționare. În Statele Unite, are autorizație guvernamentală. Conform noutăților în domeniu, vor fi efectuate studii pe 100.000 de voluntari.

Speranța stă în găsirea unui test de sânge care să servească drept screening pentru tumorile pentru care nu există analize specifice. Mulți pacienți descoperă boala în stadiu avansat și nu au suficiente opțiuni de tratament.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Liu, M. C., et al. “Sensitive and specific multi-cancer detection and localization using methylation signatures in cell-free DNA.” Annals of Oncology 31.6 (2020): 745-759.
  • Castelli, J., et al. “ADN tumoral circulant: principes, applications actuelles en radiothérapie et développement futur.” Cancer/Radiothérapie 22.6-7 (2018): 653-659.
  • Nikolaev, Sergey, et al. “Circulating tumoral DNA: Preanalytical validation and quality control in a diagnostic laboratory.” Analytical biochemistry 542 (2018): 34-39.
  • Klein, Eric A., Tomasz M. Beer, and Michael Seiden. “The Promise of Multicancer Early Detection. Comment on Pons-Belda et al. Can Circulating Tumor DNA Support a Successful Screening Test for Early Cancer Detection? The Grail Paradigm. Diagnostics 2021, 11, 2171.” Diagnostics 12.5 (2022): 1243.
  • Holdenrieder, Stefan, et al. “Pan-cancer screening by circulating tumor DNA (ctDNA)–recent breakthroughs and chronic pitfalls.” LaboratoriumsMedizin 46.4 (2022): 247-253.
  • Hitchins, Megan P. “Methylated circulating tumor DNA biomarkers for the blood-based detection of cancer signals.” Epigenetics in Precision Medicine. Academic Press, 2022. 471-512.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.