Logo image
Logo image

Tipuri de insomnie: tu de care suferi?

3 minute
Pentru a aborda insomnia, este important să ținem cont de factorii care o provoacă. Citește acest articol pentru a afla totul despre tipurile de insomnie care există.
Tipuri de insomnie: tu de care suferi?
Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Dacă nu reușești să dormi, deși ești foarte obosit, probabil suferi de insomnie. Insomnia este una dintre cele mai frecvente tulburări de somn la nivel global. Această tulburare constă într-o capacitate redusă de a dormi. De obicei, se poate manifesta în mai multe moduri care duc la diferite tipuri de insomnie. În acest articol, vei afla totul despre tipurile de insomnie care te-ar putea afecta.

Tipuri de insomnie

Some figure

În general, medicii clasifică insomnia în funcție de motivele care o provoacă:

1. Primară

Atunci când insomnia pacientului nu are o cauză clară. În general, aproximativ 10% din populație suferă de insomnie primară.

De asemenea, acest tip de insomnie poate fi împărțit în diferite tipuri, în funcție de manifestarea și sursa problemei:

  • Insomnie idiopatică. Această problemă își are originea în copilărie. De obicei, este legată de obiceiurile proaste de somn.
  • Insomnie psihofiziologică. Acest tip este caracterizat de niveluri ridicate de activare psihofiziologică asociată cu debutul somnului. În general, cei care au această tulburare sunt foarte preocupați de problema somnului și depun eforturi mari pentru a încerca să adoarmă în fiecare seară.

2. Secundară sau comorbidă

În acest caz, insomnia pacientului are o cauză clară. Pe lângă tratarea acesteia, specialiștii trebuie să trateze și alte tulburări de care suferă pacientul și chiar să țină seama de consecințele acestora.

Îți recomandăm:

4 tratamente naturiste pentru insomnie

Tipuri de insomnie în funcție de durată

1. Tranzitorie

Some figure

În primul rând, insomnia tranzitorie durează mai puțin de o lună. Este cel mai comun și răspândit tip în rândul populației generale. Adesea, este asociată cu factori de stres care o declanșează. Unii dintre acești factori sunt schimbările bruște de program și problemele în familie, de muncă sau personale.

În mod obișnuit, pacientul cu insomnie tranzitorie începe să doarmă din nou normal atunci când sursa de stres dispare.

2. Pe termen scurt sau acută

Acest tip de insomnie durează între una până la trei luni. Uneori, este legată de evenimente de viață stresante.

În general, situațiile pline de tensiune o determină să dureze mai mult. Acestea includ pierderea unei persoane dragi, o despărțire sau o boală gravă. În plus, persoana afectată va trebui să facă față și altor probleme, cum ar fi anxietatea, stresul și proasta dispoziție.

3. Cronică

În acest caz, pacientul are o dificultate pe termen lung de a adormi sau de a dormi mai multe ore legate. Această situație afectează comportamentul său în timpul zilei.

În general, dificultatea de a adormi sau de a se bucura de un somn neîntrerupt afectează pacientul de mai mult de trei ori pe săptămână și durează cel puțin trei luni. Din păcate, cei afectați nu doar că nu dorm suficient. Aceștia întâmpină dificultăți emoționale, mintale și fizice în timpul zilei.

Tipuri de insomnie în funcție de simptome

Some figure

1. Insomnie de debut

În mod obișnuit, acest lucru se întâmplă atunci când oamenilor le este pur și simplu greu să adoarmă. Acest tip de insomnie este mai frecvent la tineri. În plus, insomnia de debut este legată și de probleme medicale, abuz de substanțe sau probleme psihologice sau psihiatrice. Acestea includ tulburările de anxietate.

2. Insomnie de întreținere

Acest tip de insomnie se caracterizează prin incapacitatea de a rămâne adormit. Persoanele care suferă de această tulburare se trezesc de mai multe ori în timpul nopții. De asemenea, ele se pot trezi pentru perioade lungi de timp.

Îți recomandăm:

3 strategii neobișnuite pentru combaterea insomniei

3. Insomnie terminală

Insomnia terminală apare dimineața și îl determină pe pacient să se trezească mai devreme. În mod normal, persoana afectată se trezește cu cel puțin două ore mai devreme decât de obicei. Apoi, nu reușește să mai adoarmă.

De obicei, insomnia terminală însoțește o tulburare depresivă.

Concluzie

În general, pentru a trata insomnia, este important să ținem cont de factorii care o determină. Este posibil să fim nevoiți să schimbăm anumite comportamente și obiceiuri nocive. Totodată, trebuie să scăpăm și de gândurile nesănătoase care ne preocupă și care induc activarea emoțională. Dacă acesta este cazul, terapia poate fi de mare ajutor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • F. Sarrais; P. de Castro Manglano (2007). El insomnio (España). http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=s1137-66272007000200011
  • Cecilio Álamo González (S/F). Enfoque terapéutico del insomnio: tratamiento farmacológico (España). https://www.ses.org.es/docs/guia-de-insomnio-2016.pdf

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.