Tipuri de urticarie cronică și caracteristici
Urticaria cronică este o boală a pielii caracterizată prin apariția leziunilor cutanate care se manifestă în diferite moduri. De obicei, există o erupție cutanată și mâncărime intensă în zona afectată. Conform mai multor studii, estimările indică faptul că 20% din populația globală a avut urticarie cel puțin o dată în viață. În acest articol, îți vom prezenta principalele tipuri de urticarie cronică.
Este esențial să te familiarizezi cu cauzele urticariei pentru a-i face față în mod eficient. Acest lucru este necesar din cauza prevalenței sale ridicate și disconfortului provocat. În acest articol ne vom concentra asupra formei sale cronice.
Contextul și frecvența bolii
Înainte de a aborda particularitățile oricărei boli, trebuie să știi care este dinamica de manifestare în timp. De fapt, acesta este unul dintre primii pași necesari pentru a planifica tratamentul.
Un articol din Revista Médica de Buenos Aires oferă detalii interesante despre urticarie:
- Estimările indică faptul că 15-25% din populația lumii are urticarie cel puțin o dată în viață.
- Prevalența urticariei cronice este de aproximativ 1%, adică 1 din 100 de persoane are această boală.
- În 45% din situații, urticaria apare izolat și cu angioedem (umflarea pielii) în 55% din cazuri.
Există două distincții atunci când vorbim despre tipuri de urticarie. Este acută atunci când episodul durează până la șase săptămâni și cronică atunci când durează mai mult. Oricât de ciudat ar părea, nu există o mulțime de informații cu privire la cauza și originea a 80% din cazuri.
Citește mai mult:
Tipuri de urticarie cronică
Urticaria poate părea o boală inofensivă din cauza naturii sale superficiale. Cu toate acestea, diferitele tipuri de urticarie cronică pot reduce semnificativ calitatea vieții persoanei afectate. Studiile clinice echivalează impactul acestei boli cu cel al unor de boli de inimă.
Potrivit Asociación de Afectados por la Urticaria Crónica (AAUC), originile sale diverse sunt legate în mare parte de procese precum:
- Reacții autoimune
- Intoleranță și hipersensibilitate la unele medicamente
- Procese infecțioase
- Alergii la alimente
Nu există o divizare oficială în categorii sau tipuri de urticarie cronică, iar instituțiile medicale internaționale au validat acest lucru. Putem clasifica urticaria cronică în funcție de agenții săi cauzali. Descoperă în rândurile de mai jos care sunt cele mai frecvente cauze!
Reacții autoimune
Studiile dermatologice afirmă faptul că aceasta este cea mai frecventă cauză a urticariei cronice. Estimările indică faptul că 45% din cazurile de urticarie cronică sunt produse de reacții autoimune. Corpul însuși activează celulele pielii, eliberează histamină (un compus implicat în sistemul imunitar) și provoacă urticaria.
Numeroase articole medicale evidențiază ignorarea generală a acestui mecanism. Declanșatorul care activează anticorpii mediatori ai sistemului imunitar nu este încă pe deplin înțeles. Aproximativ 15% din cazuri sunt corelate cu boli asociate glandelor tiroide (tiroidita autoimună, de exemplu).
Descoperă mai mult:
Infecții
Anumite procese infecțioase și virusuri, bacterii și ciuperci sunt capabile să determine apariția urticariei cronice. Unii dintre agenții declanșatori sunt:
- Virușii hepatitei A și B
- Streptococii
- Mycobacterium tuberculosis (bacteria care cauzează majoritatea cazurilor de tuberculoză în lume)
- Virusul herpes simplex
Trebuie să menționăm în mod special cazul infecției cu Helicobacter pylori, o bacterie care trăiește în epiteliul stomacului uman și care pare să fie legată de acest proces patologic. De fapt, un studiu publicat în revista Allergologia et Immunopathologia afirmă faptul că 71% dintre subiecții cu urticarie cronică aveau acest microorganism în sistemul digestiv.
Cu toate acestea, doar 3 dintre cei 21 de pacienți monitorizați au prezentat o îmbunătățire substanțială atunci când bacteriile au fost eliminate din tractul gastrointestinal. Prin urmare, corelație dintre cei doi factori rămâne încă neclară.
Medicamente
Diverse analize din lumea științifică explorează legătura dintre consumul de medicamente și apariția urticariei cronice. Această patologie se poate agrava atunci când iei medicamente precum aspirina și alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).
Tratamente pentru diferite tipuri de urticarie cronică
Un studiu publicat în ScienceDirect în 2015 menționează unele dintre cele mai eficiente tratamente împotriva urticariei cronice. Acestea sunt următoarele:
- Antihistaminice de primă generație, cum ar fi difenhidramina
- Acrivastină
- Cetirizină și loratadină (ca opțiuni de a doua generație, cu mai puține efecte adverse asociate cu somnolența)
- Diferiți corticosteroizi (poți alege variante cu timp de înjumătățire scurt sau lung, care rămân în corp mai mult sau mai puțin timp)
Majoritatea acestor medicamente caută să moduleze răspunsul sistemului imunitar și să reducă procesul inflamator. În funcție de cauza principală a bolii (greu de identificat), poate fi necesară administrarea mai multor medicamente în același timp.
Lucruri de reținut cu privire la tipurile de urticarie cronică
După cum poți vedea, urticaria cronică este o patologie complexă, despre care nu știm foarte multe lucruri. Cauzele exacte și cele mai eficiente tratamente sunt încă necunoscute de comunitatea științifică.
În orice caz, trebuie să înțelegem faptul că orice erupție cutanată care durează mai mult de șase săptămâni este o manifestare clinică a urticariei cronice. Trebuie să consulți imediat un medic pentru a începe tratamentul. Acesta îți va oferi sfaturi pentru diminuarea simptomelor enervante și, eventual, îți va prescrie medicamente.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Galassi, N., Riera, N., Rey, G., Bracco, M. M. E., & Malbran, A. (2003). Urticaria crónica: Evolución clínica, prueba del suero autologo, recuento y activación de basofilos. Medicina (Buenos Aires), 63(1), 15-20.
- Kaplan, A. P. (1979). Urticaria and angioedema. In Cellular, Molecular, and Clinical Aspects of Allergic Disorders (pp. 291-320). Springer, Boston, MA.
- Aguilar-Hinojosa, N. K., Segura-Méndez, N. H., & Lugo-Reyes, S. O. (2012). Correlación de la gravedad de urticaria crónica y calidad de vida. Revista Alergia México, 59(4), 180-186.
- Tipos de urticaria, AAUC. Recogido a 17 de julio en https://www.urticariacronica.org/la-urticaria-cronica/tipos-de-urticaria/.
- Sánchez-Saldaña, L. (2012). Urticaria crónica. Dermatol Peru [Internet], 23(2), 79.
- Hinojosa, N. A., Méndez, N. S., & Hernández, L. D. R. (2011). Urticaria crónica autoinmune. Alergia, Asma e Inmunología Pediátricas, 20(2), 82-87.
- Moreira, A., Rodrigues, J., Delgado, L., Fonseca, J., & Vaz, M. (2003). Is Helicobacter pylori infection associated with chronic idiopathic urticaria?. Allergologia et Immunopathologia, 31(4), 209-214.
- Curto-Barredo, L., Silvestre, J. F., & Giménez-Arnau, A. M. (2014). Actualización en el tratamiento de la urticaria crónica. Actas Dermo-Sifiliográficas, 105(5), 469-482.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.