Tot ce trebuie să știi despre retinoizi
 

Tot ce trebuie să știi despre retinoizi

Retinoizii sunt substanțe cu același efect ca vitamina A. Sunt folosiți pentru tratamente medicale și cosmetice, dar au anumite efecte adverse.
Tot ce trebuie să știi despre retinoizi
Mariel Mendoza

Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 24 noiembrie, 2022

Retinoizii sunt compuși care pot fi de origine naturală sau sintetică, care au aceeași activitate biologică ca și vitamina A. Sunt indicați pentru tratarea afecțiunilor pielii și pot fi de uz medical sau cosmetic. Descoperă tot ce trebuie să știi despre retinoizi!

Retinoizii de uz medical pot fi de 20 de ori mai puternici decât cei de origine naturală. Acidul retinoic, tretinoina și izotretinoina sunt substanțe prescrise adesea de medicii dermatologi. Cât despre retinoizii de uz cosmetic, retinolul este singurul care poate fi folosit în acest domeniu.

Tot ce trebuie să știi despre retinoizi: cum acționează?

Retinoizii sunt substanțe care acționează prin creșterea grosimii epidermei și scăderea producției de grăsime. Din acest motiv, acești compuși oferă beneficii similare cu cele ale hidroxiacizilor. Atunci când utilizați retinoizi cosmetici, este foarte important să țineți cont de concentrația lor, deoarece eficacitatea și posibilele efecte adverse au de-a face cu aceasta.

Hidroxiacizii și retinoizii au proprietăți exfoliante, așa că este normal ca atunci când sunt aplicați să apară o senzație de mâncărime pe piele. De fapt, poți face diferența între un efect advers și mâncărimea produsă de exfoliere. Dacă este vorba despre un efect advers, acesta nu dispare după câteva minute. Mâncărimea care este o consecință a exfolierii dispare rapid.

Retinoizi eliberați pe bază de prescripție medicală

Dacă folosești retinoizi de uz medical, apelează la metode contraceptive sigure. Retinoizii orali, cum ar fi acitretina, alitretinoina, izotretinoina și tretinoina, sunt teratogeni și sunt contraindicați în timpul sarcinii, conform unui studiu publicat în Journal of the American Board of Family Medicine.

Din acest motiv, femeile aflate la vârsta fertilă trebuie să se asigure că nu sunt însărcinate. Sarcina trebuie evitată chiar și la o lună de la terminarea tratamentului. Este cazul preparatelor cu alitretinoină și izotretinoină. Și retinoizii topici trebuie evitați în această situație.

Persoane care citesc despre retinoizi
În timpul utilizării retinoizilor, sarcina este contraindicată.

Despre retinoizi cosmetici

Retinolul este un derivat al vitaminei A care este utilizat pe scară largă ca ingredient anti-îmbătrânire. Vitamina A este unul dintre cei mai eficienți retinoizi cosmetici pentru a reduce liniile de expresie, petele și ridurile.

Acest compus stimulează producția de colagen și reînnoirea celulelor. Un studiu publicat în Journal of Cosmetic Dermatology a arătat că retinolul crește grosimea pielii. În plus, stimulează genele responsabile de producerea de colagen.

Retinoizii acționează prin stimularea reînnoirii celulare, care tinde să încetinească în timp, mai ales după vârsta de 30 de ani. Retinoizii de uz cosmetic ajută și la îndepărtarea celulelor moarte din straturile superficiale ale pielii, a grăsimilor și a murdăriei acumulate în pori.

Cum se utilizează retinoizii cosmetici

Atunci când încep tratamentul cu retinoizi, mulți pacienți pot prezenta iritații sau roșeață în primele câteva săptămâni de utilizare. Apoi, pielea se obișnuiește cu tratamentul și devine mai tolerantă.

La început, tratamentul trebuie aplicat în zile alternative. De asemenea, dacă pielea este sensibilă, se folosesc doze mici.

Ce patologii tratează retinoizii?

Utilizarea retinoizilor este indicată pentru tratarea mai multor afecțiuni ale pielii. De obicei, se folosesc în următoarele situații: acnee, pori înfundați, stimularea producției de colagen și elastină și reducerea liniilor de expresie, a hiperpigmentării sau a fotoîmbătrânirii.

Retinoizii pot fi folosiți pe orice parte a corpului, inclusiv pe mucoase. De fapt, peelingurile cu retinol sunt aplicate în prezent pe buze și în zona genitală.

Retinoizi aplicați pe vergeturi
Retinoizii pot fi folosiți pentru peelinguri.

Care este cel mai bun moment pentru a folosi retinoizii?

Utilizarea retinoizilor vara a fost întotdeauna descurajată. Cu toate acestea, există preparate cu ingrediente active sub formă de lipozomi. Această formulare face posibilă utilizarea retinoizilor cosmetici în timpul verii, deși trebuie aplicată protecție solară în fiecare zi.

Folosești retinoizi?

Utilizarea tratamentelor cu retinoizi medicali este indicată doar dacă este absolut necesar. Din acest motiv, este obligatorie informarea femeilor aflate la vârsta fertilă cu privire la riscul de malformații congenitale și avort spontan asociat cu utilizarea acestui tip de medicamente.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kong R, Cui Y, Fisher GJ, Wang X et al. A comparative study of the effects of retinol and retinoic acid on histological, molecular, and clinical properties of human skin. J Cosmet Dermatol. 2016 Mar;15(1):49-57.
  • Chien AL, Qi J, Rainer B, Sachs DL et al. Treatment of Acne in Pregnancy. J Am Board Fam Med. 2016 Mar-Apr;29(2):254-62
  • Mukherjee S, Date A, Patravale V, Korting HC et al. Retinoids in the treatment of skin aging: an overview of clinical efficacy and safety. Clin Interv Aging. 2006;1(4):327-48.
  • Baldwin H, Webster G, Stein Gold L, Callender V et al. 50 Years of Topical Retinoids for Acne: Evolution of Treatment. Am J Clin Dermatol. 2021 May;22(3):315-327.
  • Ianhez M, Fleury LF Jr, Miot HA, Bagatin E. Retinoids for prevention and treatment of actinic keratosis. An Bras Dermatol. 2013 Jul-Aug;88(4):585-93.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.