Toxicitatea vitaminei E: ce trebuie să știți?
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
Vitamina E este un nutrient fundamental pentru organism, dar poate provoca toxicitate. Dacă se depășesc maximele zilnice stabilite, apare supradozajul. Descoperiți în ce constă toxicitatea vitaminei E și ce efecte are asupra sănătății!
Nu depășiți niciodată recomandările producătorului atunci când luați suplimente alimentare.
Este esențial să subliniem faptul că micronutrienții sunt importanți pentru organism. Cel mai bine este să aveți o dietă variată și echilibrată pentru a evita carențele, deși uneori este nevoie de o contribuție suplimentară. Un exemplu bun sunt sportivii.
Funcțiile vitaminei E
Potrivit unui studiu publicat în revista IUBMB Life, vitamina E poate acționa în organism ca un puternic antioxidant. Ajută la neutralizarea formării radicalilor liberi și împiedică acumularea lor în țesuturi. Datorită acestui fapt, riscul de a suferi de patologii cronice este redus.
Vitamina E ajută și la menținerea imunității la un nivel optim. Aceasta activează celulele legate de sistemul de apărare a organismului. Cercetările publicate în revista Nutrients demonstrează acest lucru.
De asemenea, cercetătorii încearcă să afle dacă un consum mărit al acestui element ar putea ajuta la prevenirea patologiilor neurodegenerative sau cel puțin la facilitarea managementului acestora. Puterea antioxidantă a vitaminei E ar putea contribui la menținerea unei stări de homeostazie, prevenind progresia degenerării neuronale.
Surse de vitamina E
Există mai multe alimente cu un conținut ridicat de vitamina E. Exemplu sunt uleiurile de soia, floarea soarelui, șofran și porumb.
Semințele de floarea soarelui, migdalele, alunele și untul de arahide se remarcă prin conținutul mare de vitamina E. La fel și kiwi, roșiile, spanacul și broccoli.
Descoperiți: 5 întrebuințări ale capsulelor de vitamina E pentru piele
Toxicitatea vitaminei E: cum apare supradozajul?
Vitamina E are un caracter liposolubil, așadar se poate acumula în țesuturile organismului. Acest lucru face ca dozele foarte mari să genereze toxicitate. Deși acesta nu este un scenariu frecvent, poate genera complicații.
Doza zilnică optimă de vitamina E este de 15 mg.
Toxicitatea vitaminei E
Cantitatea maximă tolerabilă de vitamina E pentru oameni este de 1000 mg pe zi. Trebuie remarcat faptul că suplimentarea nu este recomandată în orice context. De exemplu, sportivii nu trebuie să consume constant asemenea suplimente. În caz contrar, adaptările musculare pot fi reduse din cauza efectului antioxidant ridicat. Acest lucru este sugerat de un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică.
Supradozajul cu vitamina E poate duce la sângerare. Vitamina E interferează cu capacitatea anticoagulantă naturală a sângelui. Riscul de a suferi un accident cerebrovascular crește.
Interacțiuni medicamentoase
Excesul de vitamina E poate să interacționeze cu medicamentele. Toxicitatea vitaminei E potențează acțiunea anticoagulantă a aspirinei și a warfarinei.
Există și o interacțiune cu tamoxifenul, un medicament indicat pentru tratamentul cancerului de sân. Pacienții cu această patologie oncologică ar trebui să primească doze mici de suplimente. În plus, există și interacțiune cu imunosupresoarele, așa că aceleași criterii se aplică și pacienților cu transplant.
Cum să luați vitamina E pentru a evita toxicitatea?
Suplimentele de vitamina E sunt benefice pentru cei care au o carență. De asemenea, sunt ideale pentru pacienții cu patologii inflamatorii sau cu probleme de absorbție a grăsimilor din cauza unor modificări ale capacității intestinale.
Vitamina E este indicată chiar și la sportivi dacă starea de oboseală este foarte puternică. Durata de administrare nu trebuie să depășească două săptămâni.
Desigur, multe persoane consumă acest supliment cu scopul de a-și îmbunătăți aspectul pielii și al părului sau funcția imunitară. Însă, există mai multe alternative cu risc mai mic de toxicitate. De obicei, se recomandă o dietă variată și echilibrată.
Descoperiți: Alimente ce conțin vitamina E
Toxicitatea vitaminei E este un risc important
Vitamina E este esențială pentru organism. În ciuda acestui fapt, poate fi toxică atunci când dozele recomandate sunt depășite în mod susținut din cauza capacității sale de a se acumula în mediul intern. Ceva similar se întâmplă și cu vitamina A, așa că nu se recomandă suplimentarea pe termen lung.
Este esențial să subliniem faptul că deficitele sunt mult mai dese decât supradozele. Nici aceste scenarii nu sunt benefice. Când concentrațiile de vitamine scad, apar probleme legate de echilibrul oxidativ.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Higgins MR, Izadi A, Kaviani M. Antioxidants and Exercise Performance: With a Focus on Vitamin E and C Supplementation. Int J Environ Res Public Health. 2020;17(22):8452. Published 2020 Nov 15. doi:10.3390/ijerph17228452
- Lee GY, Han SN. The Role of Vitamin E in Immunity. Nutrients. 2018;10(11):1614. Published 2018 Nov 1. doi:10.3390/nu10111614
- Miyazawa T, Burdeos GC, Itaya M, Nakagawa K, Miyazawa T. Vitamin E: Regulatory Redox Interactions. IUBMB Life. 2019;71(4):430-441. doi:10.1002/iub.2008
- Neubauer, Oliver, and Christina Yfanti. “Antioxidants in athlete’s basic nutrition: considerations towards a guideline for the intake of vitamin C and vitamin E.” (2015).
- Podszun M, Frank J. Vitamin E-drug interactions: molecular basis and clinical relevance. Nutr Res Rev. 2014 Dec;27(2):215-31. doi: 10.1017/S0954422414000146. Epub 2014 Sep 16. PMID: 25225959.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.