Transformarea lui Karim Benzema: atacantul Real Madrid care ne-a uimit
Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto
Pentru a fi printre cei mai buni jucători din lume trebuie să faci niște ajustări care necesită efort și dăruire, mai ales după vârsta de 30 de ani. Karim Benzema a trecut printr-o schimbare fizică și psihică care arată că schimbările sunt posibile. În ce a constat transformarea lui Karim Benzema?
Francez de origine algeriană, acest atlet pare să fie de neoprit. În decembrie 2021, a împlinit 34 de ani și este marcatorul incontestabil al lui Real Madrid. Cum menține asemenea performanță?
Transformarea fizică și psihică a lui Benzema a început acum 5 ani, când și-a propus să ajungă în elita fotbalului mondial. Scopul lui este Balonul de Aur.
Sală și kickboxing
Karim Benzema are o sală de sport echipată în casa lui. În acest fel, când se încheie antrenamentele la Real Madrid, francezul continuă cu rutine specifice care întăresc zone musculare utile pentru sportul pe care îl practică.
Fără să ajungă la suprasolicitare din cauza antrenamentului excesiv și bine sfătuit de profesioniștii în exerciții fizice, vedeta intenționează să-și mențină tonusul masei musculare. Acest lucru este vital odată cu trecerea timpului pentru a continua să joace la egalitate cu fotbaliștii mai tineri.
Munca la sală nu se concentrează pe hipertrofie. Dimpotrivă, idealul pentru putere și viteză este să ai mușchi care nu sunt uriași, ci funcționali.
Kickboxingul contribuie la acest lucru. Această disciplină care îmbină artele marțiale cu exercițiile cardiovasculare îmbunătățește tonifierea lui Benzema. Fibrele devin mai eficiente, deoarece antrenamentul implică mișcări explozive și repetitive.
Arderea caloriilor nu este mai mică la kickboxing. Sesiunile sunt capabile să crească debitul cardiac și să grăbească metabolismul. Alături de dieta adecvată, raportul de grăsime poate fi redus în favoarea mușchilor.
Citiți și: Cât de gravă a fost accidentarea lui Neymar?
Terapii alternative
Transformarea fizică și mintală a lui Karim Benzema a inclus terapii alternative începând cu 2019. Terapia cu ventuze a fost cea mai criticată, întrucât jucătorul o promovează pe rețelele de socializare.
Adevărul este că această tehnică nu are mult sprijin științific. În ciuda acestui fapt, sportivii de talia lui Neymar Jr. și Michael Phelps sunt adepții ventuzelor.
Se presupune că procesul este folosit pentru a reduce durerea cauzată de efortul fizic și pentru a accelera recuperarea musculară. Pentru a face acest lucru, pe suprafața corpului se aplică ventuze. Ele creează un vid care suge pielea, lăsând urme caracteristice. Uneori se folosește căldura, alteori nu.
Alături de ventuze, Benzema a dezvăluit că apelează des la vesta de electrostimulare. Cunoscută și ca metoda Bolt, denumită după faimosul alergător jamaican, constă în electrofitness.
Vesta stimulează electric părțile cu care intră în contact. Mușchii se contractă într-un mod ritmic, ca și când am antrena în același timp zone mari ale corpului.
Ca și în cazul terapiei cu ventuză, electrostimularea nu are dovezi exacte în favoarea sa. Potrivit Jurnalului Andaluz de Medicină Sportivă, nu există suficiente elemente pentru a recomanda această tehnică alternativă. În plus, posibilele riscuri nu justifică utilizarea sa în mod frecvent.
Microalge
În cadrul transformării lui Benzema, dieta a fost cuplată cu noul său stil de viață. Desigur, acesta este proiectat de profesioniști pentru a reduce câștigul de grăsime și pentru a spori vitalitatea musculară.
Un fapt interesant este consumul francezului de microalge. Se presupune că personalul medical de la Real Madrid l-a recomandat, deoarece efectuează studii ADN asupra jucătorilor pentru a adapta regulile alimentare la anumiți parametri genetici.
Microalgele fac parte din fitoplanctonul marin. Spirulina este poate cel mai cunoscut reprezentant al acestui grup la nivel mondial. Este folosită cel mai des de vegani.
Spirulina are efecte benefice asupra sănătății umane. Microalgele oferă antioxidanți și substanțe specifice pentru detoxifiere. Cu alte cuvinte, elimină deșeurile toxice (din mediu și din interiorul organismului).
Tot de origine marină, peștele joacă un rol predominant în alimentația lui Karim Benzema. Pe lângă faptul că este o sursă de acizi grași sănătoși, peștele oferă proteine de care mușchii au nevoie pentru a se repara și a-și menține textura.
Citiți și: Dieta și antrenamentul lui Vinícius au schimbat Real Madrid
Spiritualitatea în transformarea lui Karim Benzema
Familia algeriană a lui Karim Benzema practică islamismul. Fotbalistul a respectat Ramadanul până când a fost nevoit să suspende acest post lunar pentru a-și continua antrenamentul și dieta. Dar acest lucru nu a însemnat o îndepărtare de religie. El a fost văzut purtând căști înainte de meciuri pentru a asculta versuri înregistrate din Coran.
Acest aspect nu este minor în contextul performanței fizice. Legătura dintre minte, corp și suflet funcționează ca o axă care sporește anumite abilități. Acest lucru este confirmat de o analiză a lui Watson și Nesti, care subliniază faptul că spiritualitatea este un element cheie în psihologia sportului.
Pentru Karim Benzema nu este o noutate. Transformarea sa fizică și psihică are o mulțime de obiective. Schimbările pe care le-a făcut pentru a fi cel mai bun nu au fost ușoare și putem presupune că religia a contribuit la menținerea moralului ridicat.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Buse, George J MD, CSCS; Santana, Juan Carlos MEd, CSCS*D; FNSCA Conditioning Strategies for Competitive Kickboxing, Strength and Conditioning Journal: August 2008 – Volume 30 – Issue 4 – p 42-48
doi: 10.1519/SSC.0b013e31817f19cd - Bridgett, Rhianna, et al. “Effects of cupping therapy in amateur and professional athletes: Systematic review of randomized controlled trials.” The Journal of Alternative and Complementary Medicine 24.3 (2018): 208-219.
- Aboushanab, Tamer S., and Saud AlSanad. “Cupping therapy: an overview from a modern medicine perspective.” Journal of acupuncture and meridian studies 11.3 (2018): 83-87.
- Herrero, Azael J., et al. “Posicionamiento de la National Strength and Conditioning Association-Spain: entrenamiento con electroestimulación de cuerpo completo.” Revista andaluza de medicina del deporte 8.4 (2015): 155-162.
- Watson, Nick J., and Mark Nesti. “The role of spirituality in sport psychology consulting: An analysis and integrative review of literature.” Journal of applied sport psychology 17.3 (2005): 228-239.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.