Logo image
Logo image

Tratament pentru condromalacia patelară

3 minute
Condromalacia patelară este o afecțiune care apare relativ frecvent la adulții tineri sau adolescenții care fac sport. De asemenea, boala apare și la persoanele în vârstă care suferă de o boală degenerativă, cum ar fi osteoartrita.
Tratament pentru condromalacia patelară
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Condromalacia patelară este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale genunchiului. Această articulație este foarte predispusă la leziuni, deoarece susține cea mai mare parte a greutății corporale umane. În plus, există și alți factori de risc, cum ar fi vârsta, supraponderalitatea, nivelul de activitate, etc. Vrei să descoperi principalul tratament pentru condromalacia patelară?

Condromalacia patelară este o afecțiune relativ frecventă la adulții tineri. Există o incidență mai mare în rândul celor care practică fotbal, baschet, volei, tenis, ciclism, karate, canotaj, rugby, atletism și balet. Alpiniștii sunt, de asemenea, foarte predispuși la această boală.

Există o dezbatere cu privire la utilizarea termenului de condromalacie patelară. Primul cuvânt se referă la subțierea cartilajului genunchiului. Cu toate acestea, a început să fie folosit pentru a diagnostica orice durere la nivelul acestei articulații.

În prezent, comunitatea științifică consideră că trebuie să vorbim despre sindromul patelofemural și nu despre condromalacie patelară atunci când nu se cunoaște cauza exactă a durerii de genunchi. Cu toate acestea, termenul este acceptat din punct de vedere medical.

Ce este condromalacia patelară?

Some figure
Patela joacă un rol esențial în stabilizarea genunchiului, protejându-l și ajutându-l să se miște.

Rotulele sunt oase plate situate pe partea anterioară a genunchiului. Acestea articulează femurul. Funcția lor principală este de a proteja și facilita alunecarea articulației. Condromalacia patelară este o afecțiune degenerativă care afectează cartilajul situat pe suprafața articulară a rotulei.

Atunci când apare această afecțiune, osul este expus la frecare directă din cauza mișcării articulațiilor. În cele mai multe cazuri, apare din cauza subțierii cartilajului, problema provocând durere în partea anterioară a genunchiului.

Cartilajul acționează ca un amortizor la nivelul articulațiilor. Este alcătuit din 90% apă și 10% celule. Acest lucru îi permite să reziste la energia impacturilor. În caz de condromalacie patelară sau rotuliană, cartilajul și-a schimbat structura. Acesta nu mai este neted și devine aspru și gri.

Cartilajul devine mai subțire și neregulat. Uneori are fisuri și chiar cavități. În acest caz, genunchiul trosnește la anumite mișcări. De asemenea, există dureri severe.

Descoperă mai mult:

3 remedii naturiste pentru genunchiul alergătorului

Cauzele problemei

Principala cauză a condromalaciei rotuliene este trauma repetată la nivelul genunchiului. Cu alte cuvinte, mișcările repetate generează compresie la nivelul cartilajului. Acesta este motivul pentru care sportivii sunt mai expuși la această afecțiune. De asemenea, problema apare și din cauza altor factori, precum:

  • Problemele anatomice de nealiniere a genunchiului sau poziție deficitară a rotulei
  • Loviturile puternice la genunchi atunci când cineva cade pe acesta în poziție flexată sau se lovește de un obiect
  • Alergarea inadecvată cauzată de o anomalie a picioarelor sau purtarea tocurilor înalte
  • Luxația anterioară a genunchiului sau o fractură
  • Supraponderalitatea
  • Atrofia sau slăbiciunea musculară
  • Diferența în lungimea picioarelor
  • Curba proeminentă a coloanei vertebrale

Caracteristici

Some figure
Prezența durerilor articulare este principalul simptom al acestei afecțiuni, în special în timpul activității fizice.

De obicei, apare o durere în timpul activității fizice. Durerea se intensifică atunci când pacientul aleargă pe suprafețe dure sau când urcă și coboară scările. De asemenea, durerea apare atunci când pacientul stă într-o poziție care necesită menținerea genunchilor îndoiți mult timp, caz în care experimentează și rigiditate.

La flexarea genunchiului, apar sunete caracteristice condromalaciei rotuliene. În timp, această anomalie afectează forța mușchilor picioarelor și mersul pe jos.

Conform evoluției acestei afecțiuni, există diferite niveluri de severitate. Acestea sunt:

  • Gradul 1. Cartilajul se înmoaie și există edem.
  • Gradul 2. Cartilajul are fibrilații și există sângerare.
  • Gradul 3. Cartilajul prezintă fisuri, iar unele sunt pronunțate și ajung în straturile cele mai adânci.
  • Gradul 4. Există ulcerații.
  • Gradul 5. Există eburnație, adică o creștere patologică a densității cartilajului – un efect al agravării ulcerațiilor, care ajung să afecteze osul subcondral.

Citește mai mult:

Entorsa genunchiului: cauze, simptome și recomandări

Tratament pentru condromalacia patelară

Cel mai frecvent tratament este cel conservator și poate fi aplicat în stadiile incipiente. Dacă acest lucru nu produce rezultate, este necesar ca pacientul să fie supus unei intervenții chirurgicale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


Sánchez, K. T. R. (2014). Condromalacia rotuliana. Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica, 71(611), 551-553.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.