Tratament și recomandări pentru combaterea rozaceei
Rozaceea este o boală cronică ce se caracterizează prin înroșirea pielii, precum și prin mici noduli inflamați cu puroi, de obicei pe obraji și zona centrală a feței. Descoperiți tratamente și recomandări pentru combaterea rozaceei!
Momentan, cauza bolii este necunoscută. Cu toate acestea, au fost identificați factori de risc. Uneori, această boală poate fi confundată cu acneea și alte probleme ale pielii. Prin urmare, doar un medic poate pune diagnosticul corect.
Rozaceea afectează persoanele cu tenul deschis la culoare și, mai precis, femeile care au între 30 și 50 de ani. S-a observat că există o incidență mai mare la persoanele de origine irlandeză sau nord-europeană. Cu toate acestea, rozaceea poate afecta și persoanele cu pielea mai închisă la culoare.
Manifestări clinice ale rozaceei
Deși rozaceea afectează de obicei pielea feței, poate afecta și urechile, scalpul, gâtul și pieptul. Poate fi văzută ca o pată roz sau roșiatică.
Alte manifestări clinice ale acestei boli sunt:
- Arsuri
- Mâncărime
- Înroșirea ochilor
- Eritem semipermanent
- Nas roșu umflat (rinofimă)
- Dilatarea vaselor de sânge superficiale (telangiectazie)
- Coșuri și pustule mici circulare roșii
Citiți mai mult: 6 lucruri pe care ar trebui să le eviți dacă ai rozacee
Cauze posibile
Deși cauza specifică a bolii este necunoscută, s-a dovedit că rozaceea nu este produsul unei igiene deficitare. Experții consideră că aceasta apare ca urmare a unui număr mare de factori, atât ereditari, cât și de mediu:
- Lumina soarelui
- Genetică
- Fumat
- Alcoolism
- Băi fierbinți
- Mâncăruri picante
- Consum de alcool
- Schimbări de temperatură
- Anumite produse cosmetice
- Stres și tensiune emoțională
- Unele medicamente, cum ar fi amiodarona și corticosteroizii care sunt inhalați prin nas.
Tipuri de rozacee
- Rozaceea eritemato-telangiectatică: Nuanța pielii este permanent roșie, vasele de sânge sunt vizibile și există mâncărime sau arsură.
- Rozaceea papulopostulară: Pielea are o colorație roșiatică permanentă cu focare și coșuri care pot conține puroi și care se vindecă în 4 zile. Este foarte ușor să confundați acest tip de rozacee cu acneea.
- Rozaceea fimatoasă: Se manifestă prin înroșirea pielii, îngroșarea nasului și a pielii și noduli cu suprafața neregulată.
- Rozaceea oculară: Afectează pleoapele, urechile, obrajii, fruntea și bărbia. Vasele de sânge superficiale devin vizibile. În plus, ochii sunt întotdeauna uscați, pleoapele iritate și roșii și există o senzație constantă de mâncărime și arsură.
Tratament și recomandări pentru combaterea rozaceei
Obiectivul principal al tratamentului este controlul simptomelor. Se recomandă respectarea unei serii de sfaturi de îngrijire a pielii și folosirea unor medicamente.
În primă instanță, medicii recomandă evitarea posibililor declanșatori ai rozaceei, precum schimbările bruște de temperatură, expunerea la soare, consumul de băuturi alcoolice și consumul de tutun, printre altele.
Medicamentele vor fi prescrise în funcție de tipul simptomelor și de intensitatea acestora. Prin urmare, nu toți pacienții cu rozacee primesc același tratament farmacologic.
În unele cazuri, medicamentele topice pentru a controla roșeața vor fi prescrise împreună cu antibiotice orale. În alte cazuri, sunt necesare medicamente orale pentru acnee.
Potrivit experților Mayo Clinic, unele dintre medicamentele topice care sunt prescrise includ: acid azelaic (Azelex, Finacea), metronidazol (Metrogel, Noritate) și ivermectină (Soolantra).
Recomandăm: 9 remedii naturiste pentru rozacee
Recomandări
- Dormiți 7 ore pe zi.
- Evitați consumul de tutun.
- Nu luați medicamente fără prescripție medicală.
- Evitați expunerea la razele UV fără protecție solară.
- Utilizați întotdeauna protecție solară, chiar și în zilele înnorate.
- Folosiți produse de igienă personală și cosmetice blânde, fără parfumuri, fără alcool sau alți iritanți.
- Mențineți o dietă echilibrată, bogată în legume și fructe.
- Hidratați-vă corespunzător pe tot parcursul zilei.
- Faceți mișcare zilnic. Aceasta susține circulația și oxigenarea corectă a pielii.
- Evitați băuturile alcoolice și băuturile foarte zaharoase, energizante si iritante.
- Dezvoltați tehnici pentru a gestiona corect stresul și tensiunea emoțională.
- Evitați baia cu apă prea fierbinte și folosiți întotdeauna un prosop moale.
- Nu aplicați niciodată remedii naturiste fără a consulta mai întâi medicul curant.
Notă finală pentru combaterea rozaceei
Rozaceea este o boala care trebuie tratata corespunzător pentru ca simptomele să nu se agraveze și să provoace un disconfort mai mare. Prin urmare, este important să urmați instrucțiunile medicului și să adoptați întotdeauna obiceiuri corecte de viață. În caz de îndoială, consultați întotdeauna medicul înainte de a face orice modificare în rutină.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Yamasaki, K., & Gallo, R. L. (2009). The molecular pathology of rosacea. Journal of Dermatological Science. https://doi.org/10.1016/j.jdermsci.2009.04.007
- Two, A. M., Wu, W., Gallo, R. L., & Hata, T. R. (2015). Rosacea: Part I. Introduction, categorization, histology, pathogenesis, and risk factors. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2014.08.028
- Benkeblia, N. (2004). Antimicrobial activity of essential oil extracts of various onions (Allium cepa) and garlic (Allium sativum). LWT – Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2003.09.001
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.