Tratamente pentru abcesul renal
Abcesele renale reprezintă acumularea de puroi în jurul unuia sau al ambilor rinichi. În general, acestea sunt rezultatul rupturii unui abces cortical acut. Din păcate, abcesele renale au rate ridicate de mortalitate, deoarece sunt greu de diagnosticat. În cele ce urmează, vom discuta despre principalele tratamente pentru abcesul renal.
Abcesele renale se manifestă la o vârstă medie de 46 de ani, iar 80% din cazuri afectează femeile. Deși sunt rare la copii, consecințele lor pot fi foarte grave. Acestea includ sepsis, leziuni renale severe sau chiar pierderi de rinichi.
Factori de risc asociați abcesului renal
Experții au identificat anumiți factori care favorizează apariția abcesului renal. Unii dintre cei mai importanți sunt:
- Diabetul zaharat
- Pietrele la rinichi
- Infecțiile tractului urinar
- Refluxul vezico-ureteral
- Traumele
- Afecțiunile maligne
- Bolile hepatice
40% dintre pacienți au mai mulți factori de risc asociați. Pacienții care au fost diagnosticați cu diabet în urmă cu mai bine de 10 ani au nevoie de îngrijiri suplimentare și de nefrectomie.
Simptomele abcesului renal tind să se manifeste în medie 11 zile înainte de diagnosticarea corespunzătoare. Cu toate acestea, doar 35% dintre pacienți sunt diagnosticați corect atunci când sunt internați. Acest lucru este cauzat de lipsa de date clinice specifice.
Îți recomandăm:
Cauzele abcesului renal
Abcesele renale sunt cauzate de infecții ale tractului urinar care apar inițial în vezică. Apoi, acestea se răspândesc în rinichi și în zona din jurul lor. Chirurgia tractului urinar sau a sistemului reproducător sau o infecție prezentă în sânge poate duce, de asemenea, la apariția abcesului renal.
Cel mai mare factor de risc sunt pietrele la rinichi, care blochează fluxul de urină și care pot provoca infecții. Bacteriile tind să se lipească de pietrele la rinichi, iar antibioticele nu le pot ucide.
Între 20% și 60% dintre persoanele cu abcese renale au pietre la rinichi. Alți factori de risc pentru abcese renale includ diabetul, prezența unui tract urinar anormal, traumele sau consumul de droguri intravenoase.
Simptome și diagnostic
Unele dintre simptomele abceselor renale sunt frisoanele, febra, transpirațiile și durerile flancare sau abdominale. Durerea poate radia către zona inghinală sau către un picior. În plus, pacientul poate suferi de sensibilitate în zona lombară.
Testele de diagnostic includ:
- Teste de sânge și cultura sângelui
- Tomografie computerizată (tomografie)
- Analiza urinei și o cultură de urină
Tratamente pentru abcesul renal
Cel mai des întâlnit tratament este drenarea abceselor, fie percutanat, fie prin intervenție chirurgicală deschisă. Pentru tratarea abceselor renale, puroiul poate fi drenat printr-un cateter plasat prin piele sau printr-o intervenție chirurgicală.
De asemenea, trebuie administrate antibiotice, inițial pe cale intravenoasă. Ulterior, pacientul poate trece la tratament oral atunci când infecția se ameliorează. Drenajul deschis este opțiunea cea mai indicată pentru tratarea rapidă a abceselor renale.
Antibiotice pentru abcesul renal
Antibioticele sunt prima linie de tratament pentru această afecțiune. Medicamentele și timpul necesar de spitalizare depind de starea de sănătate a pacientului. Cu toate acestea, medicii specialiști trebuie să țină cont și de bacteriile descoperite în urma testelor de urină.
De obicei, semnele și simptomele unei infecții renale încep să dispară după câteva zile de tratament. Cu toate acestea, poate fi necesar ca pacientul să continue să ia antibiotice timp de o săptămână sau chiar mai mult.
Citește mai mult:
Experții recomandă o nouă cultură de urină după încheierea tratamentului pentru ca medicul să se asigure că infecția a dispărut. Dacă infecția persistă, pacientul va necesita un alt tratament cu antibiotice.
Dacă infecția este severă, poate fi necesară spitalizarea. În acest caz, tratamentul poate include antibiotice intravenoase și lichide.
Pentru a reduce disconfortul în timpul recuperării, poți lua o serie de măsuri precum:
- Aplică pe zona afectată căldură. Pune o compresă caldă pe abdomen, spate sau pe lateral pentru a calma durerea.
- Ia calmante. Pentru a scădea febra sau a reduce disconfortul, ia medicamente calmante precum acetaminofenul sau ibuprofenul.
- Bea lichide. Hidratează-te în mod corespunzător pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor prin tractul urinar. De asemenea, trebuie să eviți consumul de alcool sau cafea până la dispariția infecției.
În concluzie, abcesele renale sunt complicații severe care necesită asistență medicală imediată. Dacă observi simptomele acestora, cel mai bine este să consulți un specialist, astfel încât acesta să te poată diagnostica la timp și să eviți consecințele grave pentru sănătate ce pot apărea dacă boala avansează.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
SeattleCloud. (2011). Abseso renal y perinefrítico. In Urología Práctica.
-
Castañeda-Hernández, J. C., Lozano-Triana, C. J., Camacho-Moreno, G., & Landínez-Millán, G. (2017). Abscesos renales en pediatría: reporte de caso. Revista de La Facultad de Medicina. https://doi.org/10.15446/revfacmed.v65n4.59327
-
Goity F., C., Correa A., E., & Daniels S., P. (2012). Absceso renal en el embarazo TT – Renal abscess in the pregnancy. Rev Chil Obstet Ginecol.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.