Tratamente pentru nivelul scăzut de creatinină
Descoperirea faptului că o persoană are un nivelul scăzut de creatinină nu este ușoară. De obicei, medicii măsoară această valoare numai în rândul persoanelor care au deja afecțiuni renale. În cele ce urmează, vom discuta despre principalele tratamente pentru nivelul scăzut de creatinină.
Creatinina este un parametru biochimic al sângelui și al urinei, fiind puternic legată de rinichi. Măsurarea acesteia este unul dintre testele de rutină pe care nefrologii le folosesc pentru a analiza starea de sănătate a pacienților.
Această substanță este, în realitate, un deșeu produs de metabolismul muscular. Atunci când fibrele noastre musculare funcționează, acestea generează creatinină ca produs pe care ar trebui să îl elimine ulterior. Calea obișnuită de eliminare este prin rinichi și urină.
Așadar, în acest mod putem urmări creatinina din sânge și urină pentru a o măsura. În sânge, o găsim ca deșeuri musculare fabricate recent. În urină, măsurăm cantitatea de creatinină care părăsește corpul.
Chiar dacă este obișnuit ca medicii să măsoare creatinina din sânge numai în timpul consultațiilor generale, aceștia ar trebui să o măsoare și în urină atunci când suspectează o boală de rinichi. În acest scop, cea mai potrivită metodă este formula Cockcroft-Gault.
Prin comparația dintre nivelurile substanței în sânge și urină, putem detecta anomalii specifice. De exemplu, dacă există un nivel scăzut de creatinină în urină și un nivel ridicat în sânge, este foarte probabil să există o insuficiență renală.
Formula Cockcroft-Gault
Acesta este un test foarte util pentru a detecta nivelurile scăzute de creatinină în urină. Obiectivul său este de a raporta cât de multă creatinină din sânge filtrează rinichii.
Pentru a ajunge la un rezultat, medicul trebuie să ia probe de sânge și urină. Acesta trebuie să colecteze urină o zi întreagă (24 de ore), apoi să o trimită la laborator pentru analiză.
Odată ce urina ajunge în laborator, biochimistul va folosi tehnicile corespunzătoare și apoi va aplica o formulă numită rata de filtrare glomerulară. Această rată, care este o formulă matematică, măsoară puterea de filtrare pe care o pot avea rinichii la un moment dat.
Expresia valorilor este în milimetri pe minut, iar valorile considerate normale sunt:
- De la 97 la 137 ml/min la bărbați
- De la 88 până la 128 ml/min la femei
Citește mai mult:
Cauze ale nivelurilor scăzute de creatinină
După efectuarea testelor corespunzătoare și detectarea unui nivel scăzut de creatinină într-o probă de urină, medicul poate suspecta:
- Insuficiența renală. Aceasta este o problemă gravă a sistemului urinar. Rinichii nu își pot îndeplini funcția de bază de filtrare a sângelui. În sânge se acumulează deșeuri toxice. Afecțiunea necesită implicarea imediată a unui nefrolog și alte teste complementare.
- Pierderea masei musculare. Atunci când nivelurile de creatinină sunt scăzute atât în urină, cât și în sânge, poate exista o pierdere a masei musculare. Nivelul creatininei scade prin scăderea metabolismului muscular. Acest lucru este frecvent la persoanele în vârstă și la cei care trec prin episoade de slăbire bruscă.
- Curele de slăbire. Un aport scăzut de proteine privează corpul de materie primă cu care să „hrănească” mușchii. Prin urmare, scade și metabolismul muscular și nivelul creatininei.
- Gestaţia. Există situații care modifică dinamica rinichilor în timpul sarcinii. Producția de creatinină scade, de obicei, în mod fiziologic, dar poate fi și un semn al unei infecții urinare complicate sau al modificărilor tensiunii arteriale care ar putea duce la preeclampsie sau eclampsie.
- Bolile autoimune. Unele boli autoimune, cum ar fi Miastenia gravis (MG) și unele distrofii musculare atacă atât mușchii, cât și rinichii. În general, sunt detectați și alți parametri modificați înainte ca nivelul de creatinină să scadă.
Citește mai mult:
Tratamente pentru nivelul scăzut de creatinină
Principalele tratamente pentru nivelul scăzut de creatinină depind exclusiv de cauza care a dus la apariția problemei. Nu este același lucru să tratezi insuficiența renală și să schimbi o dietă deficitară sau să tratezi o pacientă gravidă.
Trebuie să consulți imediat un nefrolog atunci când te confrunți cu insuficiență renală. Unele boli care duc la insuficiență renală pot fi tratate cu medicamente și îngrijiri speciale, în timp ce altele duc inevitabil la dializă.
Riscul este semnificativ la femeile gravide. Obstetricienii și ginecologii folosesc anumite medicamente pentru a trata afecțiunile renale. Atunci când eclampsia apare în tabloul clinic, medicii recomandă spitalizarea pentru a controla parametrii.
În cele din urmă, obiceiurile nutriționale pot fi evaluate atunci când dieta bolnavului nu conține proteine sau când există o pierdere a masei musculare. Nutriționiștii pot elabora un plan alimentar prin care să crească aportul de proteine, precum și să recomande practicarea unor exerciții de tonifiere musculară.
Nivelul scăzut de creatinină în urină nu trebuie neglijat. Așadar, trebuie să consulți medicul specialist și să respecți indicațiile acestuia pentru a preveni complicații grave.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Perazzi, Beatriz, and Margarita Angerosa. “Creatinina en sangre: calidad analítica e influencia en la estimación del Índice de Filtrado Glomerular.” Acta bioquímica clínica latinoamericana 45.2 (2011): 265-272.
- Gorozobel, Chávez, Tola Torres, and Janeth del Carmen. “Aclaramiento de creatinina en orina de 2 horas vs 24 horas en pacientes con insuficiencia renal para estimar el filtrado glomerular, en el Hospital General Guasmo Sur en un periodo de 5 meses.” (2018).
- Zenteno, Jorge, et al. “Correlación entre el aclaramiento de creatinina y la fórmula MDRD-4 en la estimación del filtrado glomerular.” Memorias del Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud 9.2 (2011).
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.