Tratamentul carcinomului bazocelular: cel mai frecvent cancer de piele
 

Tratamentul carcinomului bazocelular: cel mai frecvent cancer de piele

Expunerea continuă la soare este principalul factor declanșator al cancerului bazocelular și al altor neoplasme. Care sunt simptomele și cum se tratează carcinomul bazocelular?
Tratamentul carcinomului bazocelular: cel mai frecvent cancer de piele
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 19 octombrie, 2022

Cancerul de piele este una dintre cele mai comune forme ale acestei boli la nivel mondial. Carcinomul bazocelular și carcinomul cu celule scuamoase sunt cele mai frecvente tipuri de cancer de piele. Care sunt simptomele și tratamentul carcinomului bazocelular?

În general, toate bolile neoplazice sunt rezultatul înmulțirii anormale și necontrolate a unui grup de celule. Acest cancer debutează în celulele bazale din cel mai profund strat al epidermei, responsabile de regenerarea pielii.

Societatea Americană de Cancer estimează că 8 din 10 cazuri de cancer de piele sunt carcinoame bazocelulare, cu o incidență în Statele Unite ale Americii de peste 5 milioane de persoane afectate. Diagnosticul precoce și abordarea în timp util determină un prognostic și o calitate mai bună a vieții.

Simptome comune ale carcinomului bazocelular

Carcinomul bazocelular este un tip de neoplasm cu creștere lentă și nedureroasă, care în anumite cazuri trece neobservat. Tinde să se dezvolte mai des în regiunile corpului expuse la soare.

Studiile arată că 90% din cazuri apar la nivelul capului și al gâtului. 10% din cazuri apar la nivelul pleoapelor, fiind cea mai frecventă tumoare malignă la acest nivel. Foarte rar boala apare în zone ale pielii protejate de soare, precum organele genitale.

Uneori, se manifestă ca o umflătură sau nodul pe piele, care crește lent și nu se vindecă. Caracteristicile leziunii variază în funcție de tipul de cancer bazocelular. Unele dintre cele mai frecvente leziuni sunt următoarele:

  • Nodul strălucitor, sidefat, translucid, cu tendință de sângerare și crustă
  • Umflătură maro, albăstruie sau negricioasă cu margini translucide
  • Placă roșie, solzoasă, cu margini înălțate
  • Pete albicioase, ceroase, cu margini slab definite, asemănătoare unei cicatrici

În timp, pot apărea vase mici dilatate sau telangiectazii care însoțesc leziunile cutanate. Acestea cresc riscul de sângerare și ulcer. Mai rar, apar mici pete superficiale roz sau roșii sau o leziune cărnoasă, sidefată.

Carcinom bazocelular
Carcinomul bazocelular este una dintre cele mai frecvente forme de cancer de piele. Detectarea acestuia este cheia pentru a îmbunătăți prognosticul.

Cauzele carcinomului bazocelular

Cancerul bazocelular își are originea la nivelul stratului bazocelular al epidermei. Celulele bazale sunt responsabile de producerea de noi celule cutanate și înlocuirea celulelor vechi, care sunt în cele din urmă eliminate din piele.

Mutațiile în codul genetic sau ADN-ul acestor celule duc la multiplicarea lor anormală. În cele din urmă, creșterea necontrolată a stratului de celule bazale duce la formarea unei tumori vizibile pe piele.

Cercetările confirmă faptul că radiațiile ultraviolete (UV) sunt principalul factor care declanșează mutații în ADN-ul celulelor pielii. În general, razele soarelui sunt cea mai mare sursă de radiații UV, la fel ca și cabinele de bronzat. Cu toate acestea, există unele forme de carcinom bazocelular care nu sunt asociate cu radiațiile UV.

Factori de risc

Această boală se manifestă adesea la adulții în vârstă ca urmare a creșterii lente și discrete a neoplasmelor. Studiile estimează că acest cancer este de 100 de ori mai frecvent între 55 și 75 de ani decât la persoanele sub 20 de ani.

Incidența este mai mare la bărbați. Există cu 30% mai multe cazuri la bărbați decât la femei. Acest lucru este legat de expunerea profesională la soare. Alți factori de risc asociați sunt următorii:

  • Piele albă
  • Ochi deschiși la culoare și păr blond sau roșcat
  • Expunerea repetată la raze X sau alte surse de radiații
  • Multe alunițe și pistrui
  • Istoric familial de cancer de piele
  • Istoric personal de leziuni tumorale cutanate
  • Arsuri solare la o vârstă fragedă
  • Profesii executate în aer liber
  • Sistem imunitar deprimat
  • Utilizarea medicamentelor imunosupresoare
  • Expunerea la arsenic

La rândul lor, unele sindroame ereditare care cresc riscul de cancer de piele. Este cazul sindromului carcinomului bazocelular nevoid —numit și boala Gorlin-Goltz— și al xerodermiei pigmentare.

Complicații asociate

În general, cea mai mare problemă este răspândirea cancerului la alte organe (metastaze). Când carcinomul bazocelular crește pe față – lângă ochi, urechi sau gură – consecințele răspândirii sale pot fi mortale. Din fericire, rareori metastazează.

În ceea ce privește probabilitatea de recidivă, în multe cazuri există un risc ridicat, chiar și după un plan terapeutic de succes. În plus, carcinomul bazocelular crește riscul apariției altor neoplasme ale pielii, cum ar fi cancerul cu celule scuamoase.

Diagnostic

Diagnosticul cancerului de piele necesită o evaluare atentă. În timpul examenului fizic, pot fi adresate întrebări despre posibile modificări ale pielii, antecedente în familie și antecedente personale.

Este esențial să informați medicul curant despre orice simptom sau semn neobișnuit. Examenul fizic este vital în identificarea carcinomului bazocelular, deoarece majoritatea medicilor sunt capabili să-l recunoască cu ochiul liber. În plus, este important să fie examinate și alte regiuni ale corpului pentru a descoperi modificări semnificative ale pielii.

În cazul în care există suspiciunea unei leziuni tumorale, specialistul poate solicita prelevarea unei mostre din țesutul afectat. Biopsia este metoda principală de diagnostic, conform studiilor. Alegerea depinde de dimensiunea și tipul leziunii.

Tratamentul carcinomului bazocelular

Tratamentul cancerului bazocelular se concentrează pe îndepărtarea leziunii de pe piele și prevenirea răspândirii acesteia la alte țesuturi. Excizia chirurgicală este cea mai utilizată metodă. Leziunea și o margine a pielii sănătoase sunt tăiate pentru o analiză ulterioară.

În unele tipuri de tumori mai mari sau leziuni recurente, poate fi necesară intervenția chirurgicală micrografică Mohs. Aceasta este o procedură ghidată de microscop, în care leziunea este îndepărtată și examinată strat cu strat, până când nu mai rămân celule tumorale.

Există mai multe tehnici pentru situațiile în care intervenția chirurgicală nu este recomandată. Chiuretajul și electrodesicarea permit răzuirea și sigilarea cu căldură a leziunii. Alte proceduri pentru tratamentul carcinomului bazocelular includ radioterapia, terapia fotodinamică și criochirurgia.

Medic care administrează tratamentul carcinomului bazocelular
Tratamentul ales pentru a trata această formă de cancer depinde de leziune și de evoluția bolii.

Recomandări pentru prevenirea cancerului bazocelular

În prezent, există mai multe metode de a reduce riscul de a dezvolta carcinom bazocelular. Câteva recomandări pentru prevenirea acestui tip de cancer de piele sunt următoarele:

  • Evitați să vă expuneți la soare între orele 10:00 și 16:00.
  • Utilizați o cremă de protecție solară cu SPF de cel puțin 30 în fiecare zi.
  • Reduceți vizitele la saloanele de bronzat.
  • Purtați îmbrăcăminte de protecție când sunteți în aer liber, cum ar fi pălării, pantaloni lungi și cămăși cu mânecă lungă.
  • Creați o rutină de verificare a pielii.
  • Consultați medicul în caz de apariție a unui nodul sau leziune ciudată.

Detectarea precoce îmbunătățește tratamentul carcinomului bazocelular

După cum puteți vedea, carcinomul bazocelular este cea mai frecventă formă a cancerului de piele. Din fericire, cele mai multe dintre aceste leziuni se vindecă dacă sunt tratate la timp. Rareori se răspândesc dincolo de locul afectat.

Din acest motiv, nu uitați să solicitați îngrijire medicală pentru orice leziune a pielii cu modificări de dimensiune, culoare sau aspect.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Álvarez Castillo A, Rodríguez Alfaro J, Salas Boza A. Revisión sistemática del carcinoma basocelular. Revista Medica Sinergia. 2020;5(5):e483.
  • Samela P, Tosi V, Cervini A, Bocian M, et al. Síndrome del nevo basocelular: experiencia en un hospital pediátrico. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2013;104(5):426-433.
  • Castañeda Gameros P, Eljure Téllez J. El cáncer de piel, un problema actual. Rev. Fac. Med. (Méx.). 2016 ;  59( 2 ): 6-14.
  • Urrego-Rivera F, Faura-Berruga C. Diagnóstico diferencial del carcinoma basocelular pigmentado. Rev Clin Med Fam. 2015;  8( 2 ): 166-170.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.