Logo image
Logo image

Tratamentul cu Olanzapină: ce trebuie să știi

3 minute
Olanzapina poate îmbunătăți semnificativ atât simptomele pozitive, cât și cele negative ale schizofreniei datorită afinității mari a receptorilor de serotonină și dopamină.
Tratamentul cu Olanzapină: ce trebuie să știi
Mariel Mendoza

Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Olanzapina este un medicament care aparține familiei de antipsihotice atipice. Medicii prescriu tratamentul cu Olanzapină pentru ameliorarea schizofreniei, precum și pentru tratarea crizelor depresive asociate cu tulburarea bipolară și episoadele maniacale.

Compania farmaceutică Eli Lilly and Company a fost responsabilă de producerea și distribuirea formelor de Olanzapină. Cu toate acestea, brevetul său pentru acest medicament a expirat în 2011. Astfel, Olanzapina a devenit un medicament generic în întreaga lume.

Ce este schizofrenia?

Schizofrenia este o tulburare psihiatrică cronică caracterizată prin gânduri distorsionate, halucinații și chiar iluzii. Aceste trei simptome sunt cunoscute clinic ca simptome „pozitive”. Cu toate acestea, un pacient poate suferi și de simptome „negative”. Printre ele se numără:

  • Izolarea socială
  • Apatia
  • Scăderea răspunsului emoțional
Some figure
Schizofrenia este o boală psihiatrică care se manifestă prin gânduri distorsionate, halucinații și izolare socială, printre altele.

În ceea ce privește cauzele care declanșează schizofrenia, unii oameni au o predispoziție pentru această boală din cauza unei serii de factori. Unii dintre aceștia sunt:

  • Modificările biochimice la nivelul creierului. Persoanele cu această boală au, de obicei, niveluri modificate de dopamină și serotonină în creier.
  • Factorii genetici. Prezența acestei boli la un părinte sau la o altă rudă apropiată crește probabilitatea ca un copil să sufere de schizofrenie.
  • Problemele din timpul sarcinii. Anumite complicații, cum ar fi anorexia, împreună cu anumite infecții și traume apărute în această perioadă pot afecta copilul nenăscut. Din păcate, complicațiile duc adesea la apariția acestei boli mintale și la alte probleme de sănătate.

Citește mai mult:

Depresia la prieteni – cum se detectează?

Tratamentul cu Olanzapină: structura și mecanismul de acțiune

Acest medicament are o structură chimică asemănătoare cu benzodiazepinele. Mai exact, este legat structural de quetiapină și clozapină. Activitatea sa antipsihotică se datorează interacțiunii cu receptorii serotoninei. Olanzapina blochează receptorii serotoninei din partea 5-HT2 a creierului.

În plus, Olanzapina interacționează și cu receptorii dopaminei D1 și D2, deși la nivel moderat. De asemenea, are o afinitate față de receptorii colinergici muscarinici, alfa-adrenergici și histaminici H1. Olanzapina poate îmbunătăți semnificativ atât simptomele pozitive, cât și cele negative ale schizofreniei datorită afinității sale mari față de acești receptori.

Din cauza tuturor acestor interacțiuni, Olanzapina poate declanșa anumite efecte adverse. Le vom discuta în detaliu mai jos. În cele din urmă, merită menționat faptul că există, de asemenea, o formă cu acțiune întârziată a acestui medicament.

Farmacocinetică – cum procesează organismul Olanzapina?

Farmacocinetica include procesele de absorbție, distribuție, metabolizare și eliminare la care este supus un medicament după administrare. În acest sens, Olanzapina se absoarbe rapid după administrarea orală. Odată absorbită, atinge concentrațiile maxime în plasmă după 6 ore. Trebuie să reții faptul că prezența alimentelor nu afectează absorbția Olanzapinei.

Some figure
Olanzapina are o structură chimică asemănătoare cu benzodiazepinele. Prin urmare, este utilizată pentru tratamentul schizofreniei, al episoadelor maniacale și al tulburării bipolare.

Biodisponibilitatea acestui medicament, concentrația maximă a medicamentului în sânge disponibilă în momentul exercitării acțiunii nu este foarte mare. Motivul este un metabolism hepatic puternic imediat după ingerare. Astfel, doar 40% din doza administrată ajunge în circulația sistemică.

Metabolismul, care este ansamblul reacțiilor chimice pe care le suferă un medicament în organism pentru a deveni mai solubil și ușor de eliminat are loc în ficat. După metabolizare, substanțele rezultate, cunoscute sub numele de metaboliți, pot declanșa sau nu un efect asupra organismului. În acest caz, metaboliții rezultați din reacțiile chimice suferite de Olanzapină nu au activitate farmacologică.

După metabolizare, atât metaboliții, cât și substanțele rezultate părăsesc corpul – 30% prin urină și aproximativ 55% prin fecale.

Citește mai mult:

Informații despre tulburarea schizofreniformă

Efecte adverse ale Olanzapinei

Cele mai frecvente reacții adverse ale acestui medicament sunt:

  • Creșterea în greutate
  • Somnolenţa
  • Creșterea nivelului de prolactină
  • Creșterea nivelului de colesterol, glucoză și trigliceride în sânge
  • Ameţeala
  • Hipotensiunea ortostatică
  • Constipația
  • Acatisia și diskinezia

Concluzie despre tratamentul cu Olanzapină

Olanzapina este un medicament utilizat pe scară largă în tratamentul schizofreniei. Datorită efectelor sale puternice asupra organismului, este disponibilă numai cu prescripție medicală. Prin urmare, nu ar trebui să o utilizezi decât dacă îți este prescrisă de medicul specialist. Urmează întotdeauna instrucțiunile acestuia și pune-i orice întrebări pe care le-ai putea avea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • De Matos E Souza, F. G. (2005). Tratamento do transtorno bipolar – Eutimia. Revista de Psiquiatria Clinica.
  • Biblioteca Nacional de Medicina de los EE.UU. (2016). Olanzapina: MedlinePlus medicinas.
  • AEMPS. (2017). Olanzapina. Ministerio de Sanidad, Política Social e Igualdad.
  • Nagai, N., & Watanabe, K. (2013). [Olanzapine]. Nihon Rinsho. Japanese Journal of Clinical Medicine. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(05)63186-8
  • Duggan, L., Fenton, M., Rathbone, J., Dardennes, R., El-Dosoky, A., & Indran, S. (2009). Olanzapine for schizophrenia. Cochrane Database of Systematic Reviews. John Wiley and Sons Ltd. https://doi.org/10.1002/14651858.CD001359.pub2
  • Thomas K, Saadabadi A. Olanzapine. [Updated 2019 Sep 15]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532903/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.