Logo image
Logo image

Tratamentul varicelor cu microspumă

3 minute
Printre diferitele alternative care există, tratamentul varicelor cu microspumă este unul dintre cele mai solicitate. În ce constă? Care sunt riscurile sale? Citiți mai departe pentru a afla totul despre acesta!
Tratamentul varicelor cu microspumă
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Ați auzit de tratamentul varicelor cu microspumă? Să ne amintim că varicele, numite și vene varicoase, constituie o problemă de sănătate și estetică. Ele se manifestă fie sub formă de vene subțiri albastru sau violet, fie ca o îngroșare și închidere la culoare a venelor.

Din fericire, există mai multe tratamente care vă permit să le ameliorați. Printre acestea, găsim microspuma, care a devenit populară pentru simplitatea și rezultatele sale bune. În ce constă? Cum se efectuează tratamentul?

Varicele

Varicele sunt legate de insuficiența venoasă. Pe picioare, apar ca vene inflamate, cu umflături asemănătoare nodulilor, deloc estetice. Obstrucția venelor poate apărea și în alte zone și organe, cum ar fi esofagul (varicele esofagiene) și rectul (hemoroizi).

Cauza varicelor este insuficiența valvelor sau slăbiciunea pereților venelor. Acest lucru este condiționat de factori ereditari, precum și de vârstă, obiceiuri și stil de viață.

Vestea bună este că există mai multe tipuri de tratamente pentru a contracara atât cauzele, cât și consecințele varicelor. Acestea variază de la schimbări alimentare și exerciții anti-varicoase, până la intervenții chirurgicale, terapie cu laser și alte proceduri.

În acest caz, așa cum am menționat deja, vom explica în ce constă tratamentul pentru varice cu microspumă. În plus, vom detalia în ce constă recuperarea și care sunt riscurile posibile.

Some figure

Tratamentul varicelor cu microspumă

Tratamentul varicelor cu microspumă constă în injectarea unei substanțe în venele afectate. Acesta urmărește să promoveze întărirea și vindecarea pereților interni ai venelor pentru a restricționa și redirecționa circulația. Apoi, venele tratate sunt reabsorbite de țesutul din jur, până când dispar.

Substanța utilizată în această procedură, polidocanolul, cunoscut și sub numele de Laureth-9, este un agent sclerozant. Sporește formarea cheagurilor și a țesutului cicatricial. Astfel, se diminuează dilatarea venelor afectate, care este cel mai vizibil semn al varicelor.

Trebuie remarcat faptul că acest tratament nu necesită spitalizare sau anestezie. Totuși, trebuie făcut de un profesionist și trebuie urmat un protocol.

Aflați mai multe:

Descoperă 10 trucuri pentru a preveni varicele

Etapele tratamentului varicelor cu microspumă

  1. Localizarea venelor prin ecografie Doppler.
  2. Introducerea unui cateter.
  3. Injectarea microspumei prin cateter. Procesul este monitorizat tot timpul.
  4. Îndepărtarea cateterului și plasarea unui bandaj sau pansament acolo unde a fost făcută puncția.

Recuperarea și riscurile tratamentului

Tratamentul varicelor cu microspumă este minim invaziv. Prin urmare, nu este necesară o perioadă lungă de recuperare. Pacientul se poate întoarce la activitățile zilnice aproape imediat. Cu toate acestea, supravegherea medicală trebuie să aibă loc.

De asemenea, pot fi necesare mai multe ședințe de tratament pentru a obține rezultate bune. Acest lucru va fi determinat de medicul curant, la fel ca și cantitatea de substanță utilizată în ședințe.

În orice caz, rețineți că aplicarea acestei tehnici prezintă unele riscuri și posibile efecte secundare. Să vedem care sunt cele mai relevante:

  • Efecte temporare: roșeață, vânătăi, vizibilitate a vaselor. Acestea ar trebui să dispară cu timpul.
  • Efecte secundare care necesită atenție: dacă există inflamație, senzație de căldură sau reacție alergică, trebuie consultat medicul. În cazurile mai severe, apar mici cheaguri care necesită drenaj.

Vă recomandăm:

5 sucuri naturale împotriva varicelor

Some figure

Ce să ne amintim despre tratamentul varicelor cu microspumă?

Efectuarea unui tratament pentru varice cu microspumă înseamnă o îmbunătățire a calității vieții pacientului din punct de vedere estetic. De asemenea, poate ajuta și cu alte simptome legate de această afecțiune, cum ar fi durerea, inflamația și crampele.

Procedura este considerată minim invazivă, dar trebuie efectuată de un profesionist. De asemenea, în cazul reacțiilor adverse, cum ar fi inflamația sau alergia, este necesar să mergeți imediat la medic pentru a evita complicațiile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Antani MR, Dattilo JB. Varicose Veins. [Updated 2020 Apr 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470194/
  • Radhakrishnan N, Jayakrishnan R, Deepu G. Microfoam Sclerotherapy for Varicose Veins: a Retrospective Analysis of a Modified Technique. Indian J Surg. 2015;77(Suppl 3):816-821. doi:10.1007/s12262-013-1013-2
  • Worthington-Kirsch RL. Injection sclerotherapy. Semin Intervent Radiol. 2005;22(3):209-217. doi:10.1055/s-2005-921954
  • Barrett JM, Allen B, Ockelford A, Goldman MP. Microfoam ultrasound-guided sclerotherapy treatment for varicose veins in a subgroup with diameters at the junction of 10 mm or greater compared with a subgroup of less than 10 mm. Dermatol Surg. 2004;30(11):1386-1390. doi:10.1111/j.1524-4725.2004.30430.x
  • Tropper U, Ferrrari D, Torres D. Todo sobre las varices, 1era edición. Buenos Aires; Kier, 2007.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.