Tratamentul verucilor la subraț
Verucile moi sunt adesea confundate cu negii. Totuși, aceștia sunt cauzați de un virus papiloma. Prin urmare, sunt contagioși. Ce presupune tratamentul verucilor la subraț?
Deși nu reprezintă un risc pentru sănătate, mulți doresc să elimine verucile. Există diferite opțiuni. Vreți să aflați mai multe despre asta? În continuare, vom vorbi despre tratamentele acestor leziuni.
Cum se manifestă verucile?
Verucile sunt bulgări moi care cresc în zone tipice, cum ar fi zona inghinală, axilele, pliurile inframamare, pleoapele și gâtul. De obicei, nu au simptome, deși pot provoca disconfort prin agățarea de gulerul cămășii sau de un pandantiv.
Când sunt multiple și mici, verucile sunt filiforme. Sunt leziuni care au un pedicul de aceeași culoare cu pielea sau care sunt hiperpigmentate.
Verucile solitare sunt mari și pot măsura până la 5 cm sau mai mult. Abundă în pliuri și pe trunchiul corpului. Uneori, se inflamează după o traumă. În acest caz, pot provoca disconfort și sângerare, iar acesta este un motiv suficient pentru a le elimina.
Recomandăm și: 5 tratamente pentru eliminarea verucilor plate
Cine are veruci la axile?
Verucile sunt mai frecvente la persoanele cu predispoziție genetică, la cei peste 30 de ani și la cei cu un indice de masă corporală ridicat.
Factorii hormonali sunt importanți. Apar adesea la femeile însărcinate și la pacienții cu acromegalie, care este o alterare sistemică legată de gigantism. Verucile la axilă sunt mai frecvente la bărbați decât la femei.
Uneori, sunt un indiciu al unei patologii de bază, precum rezistența la insulină sau diabetul de tip 2. Din acest motiv, chiar dacă le înlăturăm, este necesar un control medical pentru a exclude posibilele cauze ale acestora.
Diagnostic
Diagnosticul trebuie stabilit de dermatolog, deoarece există și alte excrescențe ale pielii care arată similar. Verucile se asemănă cu tumorile țesuturilor moi, nevii intradermici, neurofibroamele și carcinoamele bazocelulare.
Verucile de la axile sunt ușor de diagnosticat la consultația medicală. În cazul în care aceste leziuni sunt strangulate la bază, comprimând artera care le alimentează, vor deveni negricioase. Această schimbare de culoare necesită analize suplimentare și o biopsie.
Tratamentul verucilor la subraț
Tratamentul verucilor la subraț trebuie recomandat de către un specialist. Nu trebuie să încercăm să le eliminăm acasă.
Metodele populare pot provoca infecții și sângerări sau pot lăsa cicatrici nedorite. Este important ca leziunile să fie verificate de către un medic calificat înainte de a fi îndepărtate. După eliminare, va apărea o crustă care ulterior se va desprinde spontan, lăsând în urmă o culoare roșiatică ce va dispărea în timp.
Alternative de tratament
Câteva tratamente care vor elimina rapid leziunile sunt următoarele:
- Chirurgie: constă în tăierea lor cu foarfece chirurgicale sau bisturiu. Tăietura este la același nivel cu pielea. În funcție de mărimea pediculului, pot fi sau nu necesare cusături.
- Electrocoagulare: prin intermediul unui curent electric, straturile superficiale ale pielii sunt arse. Căldura ajută la prevenirea sângerării.
- Crioterapie: constă în congelarea leziunilor. Cu un spray, se pune o cantitate mică de medicament pe leziune. Se va forma o veziculă, care se va desprinde de la sine atunci când se va transforma într-o crustă.
- Laser: folosește o lumină care face ca vasele de sânge să se coaguleze, fără a provoca leziuni țesutului din jur.
Recomandăm: 5 remedii naturale pentru papilomavirusul uman
Alegeți întotdeauna un specialist pentru tratamentul verucilor la subraț
Prezența verucilor la axile este o problemă estetică. Leziunile nu sunt periculoase, iar mulți cred că pot fi eliminate acasă. Această abordare trebuie evitată și este necesar să consultați un dermatolog pentru a obține un tratament adecvat. Medicul vă va putea spune ce metodă este cea mai bună pentru pielea voastră și starea leziunilor axilei.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Piqué Duran, E., and S. Palacios Llopis. “¿ Verruga?.” Canarias médica y quirúrgica (2008).
- Jaled, Margarita, and Hugo César Moreno. “Virus papiloma humano (HPV) Parte II-clínica y terapéutica.” Dermatología Argentina 16.2 (2010): 102-109.
- Concha, Marcela. “Diagnóstico y terapia del virus papiloma humano.” Revista chilena de infectología 24.3 (2007): 209-214.