Logo image
Logo image

Triada lui Virchow

4 minute
Triada lui Virchow este un termen medical care reunește trei factori ce afectează coagularea și formarea trombilor. Cea mai gravă consecință este tromboembolismul venos.
Triada lui Virchow
Karina Valeria Atchian

Scris și verificat de medicul Karina Valeria Atchian

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Triada lui Virchow reprezintă o serie de 3 modificări care au loc în interiorul venelor, ce determină formarea trombilor venoși. Această afecțiune se numește și tromboembolism venos.

Un patolog german numit Rudolf Virchow a descris pentru prima dată această triadă acum mai bine de 150 de ani. El a descoperit condițiile necesare formării și migrării trombului venos.

Vom începe prin a descrie triada lui Virchow și vom analiza mai multe informații care ne vor permite să înțelegem tromboza venoasă și riscurile sale pentru sănătate.

Ce descrie triada lui Virchow?

Triada lui Virchow include trei modificări:

  • Anomalii ale fluxului sanguin
  • Hipercoagulabilitate: stare care favorizează formarea cheagurilor venoase sau a trombilor
  • Afectare endotelială: Acestea sunt leziuni în interiorul vaselor de sânge.

Există situații cunoscute sub numele de stări protrombotice, care favorizează apariția triadei. Trombocitele se acumulează sub formă de capcane care rețin neutrofilele. Trombocitele, împreună cu neutrofilele, vor forma un tromb venos și vor duce la apariția bolii tromboembolice.

Stările protrombotice: ce sunt acestea?

Fie moștenim, fie dezvoltăm stări protrombotice, în care triada lui Virchow are mai multe șanse să apară. Ele pot fi provocate de factori de risc modificabili și nemodificabili.

Pe de-o parte, mutațiile genetice, atunci când implică factori de coagulare, pot duce la o stare protrombotică. Această moștenire genetică este dificil sau imposibil de modificat, deoarece suntem expuși riscului chiar din momentul concepției.

Pe de altă parte, există boli sistemice care stimulează coagularea sângelui, cum ar fi cancerul, hipertensiunea arterială, nefropatiile și bolile venoase cronice. Persoanele cu vene varicoase și insuficiență venoasă sunt deosebit de sensibile.

Obiceiurile și stilul de viață sunt, de asemenea, importante în ecuația formării trombului. Persoanele obeze și fumătorii prezintă un risc ridicat. Cei care trebuie să călătorească perioade lungi de timp cu avionul au un risc crescut de coagulare la nivelul picioarelor.

În cazul femeilor, utilizarea estrogenului în contraceptivele hormonale merită o atenție specială. Medicul specialist trebuie să evalueze întotdeauna riscul de tromboză înainte de a indica o asemenea metodă de contracepție. În timpul sarcinii, presiunea uterului pe venele care merg spre membrele inferioare încetinește circulația, favorizând apariția triadei lui Virchow.

Alte situații asociate includ:

  • Boala pulmonară obstructivă cronică
  • Poluarea aerului
  • Leziuni ale membrelor inferioare
  • Imobilizarea prelungită din cauza internărilor mai lungi de 48 de ore

Citește mai mult:

Contraceptivele hormonale și tromboza venoasă

Some figure
Femeile cu vene varicoase sunt susceptibile la hipercoagulare la nivelul picioarelor.

Ce este tromboembolismul venos?

Tromboembolismul venos grupează două afecțiuni care pot provoca invaliditate vasculară și moarte. Acestea sunt cele mai frecvente cauze de deces care pot fi prevenite la persoanele spitalizate:

  • TVP sau tromboza venoasă profundă
  • Tromboembolism pulmonar

Trombul venos poate rămâne fix sau poate circula prin fluxul sanguin. Dacă se produce detașarea, va apărea embolia. Dacă trombul ajunge la inimă, va intra în circuitul pulmonar.

Tromboza membrelor inferioare este cea mai frecventă. Se manifestă prin roșeață în zonă, hipersensibilitate la atingere, căldură locală, crampe și, de asemenea, durere.

Dacă se formează un tromb și apare tromboembolismul pulmonar, simptomele sunt dificultățile de respirație, sincopa sau leșinul, hipotensiunea arterială și cianoza (colorarea albăstruie a pielii). Consecințele sunt fatale dacă simptomele nu sunt tratate rapid și eficient.

Cum se diagnostichează problemele provocate de triada lui Virchow?

În primul rând, modalitatea obișnuită de a diagnostica tromboza venoasă profundă este ecografia Doppler a sistemului venos profund. Medicul va examina prezența blocajelor în fluxul sanguin și va evalua pierderea compresibilității venelor.

În cazurile dificil de diagnosticat sau în cazurile incerte, pacienții pot fi supuși tomografiei computerizate sau imagisticii prin rezonanță magnetică nucleară.

În cazul tromboembolismului pulmonar, metoda de diagnostic primară este tomografia computerizată a plămânului. Uneori, metoda preferată este scintigrafia pulmonară, care este un studiu de diagnostic.

Citește mai mult:

Ce este embolismul cerebral și cum ne afectează?

Some figure
Respirația greoaie este unul dintre simptomele inițiale ale tromboembolismului pulmonar. Detectarea timpurie salvează vieți.

De ce este importantă triada lui Virchow?

Deoarece cunoaștem mai multe informații despre coagularea sângelui și triada lui Virchow, numărul cazurilor de tromboembolisme a scăzut. În orice caz, putem preveni și mai multe decese dacă observăm la timp triada lui Virchow.

Menținerea obiceiurilor de viață sănătoase și îngrijirea membrelor sunt aspecte esențiale pentru reducerea riscului de hipercoagulare. Discută cu un medic dacă ai întrebări despre pașii necesari pentru a te proteja.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kasper y col., Principios de medicina interna de Harrison, edición número 19, Editorial McGrawHill.
  • Bauer K., Overview of the causes of venous thrombosis, retrieved on 01 Jun 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate.https://www.uptodate.com/contents/overview-of-the-causes-of-venous-thrombosis?search=trombosis%20venosa%20superficial&source=search_result&selectedTitle=2~109&usage_type=default&display_rank=2
  • Motta Hernández, José Wdroo, and Alexander Carvajal Cardozo. Simulación virtual del sistema de coagulación clásico y celular mediante redes de Petri aplicando la triada de Virchow. BS thesis. 2016.
  • Barrera-López, Ana Madeleine. “Pulmonary thromboembolism associated to superior vena cava syndrome thrombotic origin.” Revista Colombiana de Cardiología 24.4 (2017): 406-406.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.