Trosnirea gâtului: ce se întâmplă?
Scris și verificat de medicul Karina Valeria Atchian
Trosnirea gâtului este un obicei comun. Dar ce se întâmplă când gâtul trosnește? Este bine să facem asta? Descoperiți ce sfaturi ne dau specialiștii pe această temă!
Trosnirea gâtului poate genera o senzație de eliberare a presiunii sau a rigidității din zona cervicală. Ceea ce începe ca o încercare de a reduce tensiunea în zonă, se transformă adesea într-un tic care ajunge să fie dăunător.
Trosnirea gâtului
Gâtul este o zonă a corpului care poate genera probleme la un moment dat în viață. Se estimează că 20% dintre adulți vor experimenta durere sau tensiune în această zonă.
Unele dintre simptomele care apar, printre altele, sunt următoarele:
- Durere
- Senzație de tensiune
- Limitare și durere la mișcările capului
- Sunete ciudate la mișcarea gâtului
- Amorțeală sau slăbiciune la nivelul membrelor superioare
Tensiunea la nivelul gâtului poate duce la dureri de cap. Durerile pot deveni cronice, atât la nivelul gâtului, cât și la nivelul capului.
Cauzele care provoacă durere sau tensiune în zona cervicală, fie că vorbim de durere acută sau cronică, sunt multe, deși sunt adesea benigne. Cea mai frecventă cauză la adulți este osteoartrita cervicală, tipică îmbătrânirii normale a articulațiilor.
În plus, există și alți factori care contribuie la acumularea tensiunii musculare și la agravarea simptomelor. Unii dintre ei sunt:
- Stresul vieții de zi cu zi
- Stilul de viață sedentar
- Posturile greșite
- Obiceiuri proaste de somn
Este esențial să cunoaștem beneficiile igienei posturale pentru a adopta obiceiuri care să protejeze toate articulațiile corpului, nu doar regiunea cervicală.
Obiectivul tratării durerilor de gât poate fi rezumat în trei puncte principale:
- Minimizarea contracturii musculare în zonă
- Maximizarea funcționalității regiunii cervicale
- Reducerea durerii
Descoperiți: Igiena posturală: sfaturi utile
Ce cauzează trosnirea gâtului?
Sunetele apărute la la mobilizarea normală a capului pot apărea din cauza osteoartritei. În acest caz, ele nu provoacă probleme suplimentare.
Când vorbim despre trosnirea bruscă a gâtului pentru a elibera tensiunea, cea mai acceptată teorie se numește mecanismul de cavitație. Ce produce sunetul?
Când gâtul sau altă parte a corpului este trosnită, capsulele din jurul articulației sunt întinse. Aceste capsule conțin lichid, iar întinderea lor pune mai puțină presiune asupra articulației.
Pe măsură ce presiunea scade, lichidele se transformă în gaz. Când are loc această transformare, apare un zgomot. Acest mecanism este legat de mișcări extreme sau bruște ale articulațiilor.
Trosnirea gâtului este benefică sau implică riscuri?
Primul lucru pe care îl vom menționa este faptul că nu este indicat să faceți mișcări bruște în mod constant. Lucrurile diferă dacă lucrați cu un kinetoterapeut.
A face pe cont propriu acest lucru poate provoca daune și o nevoie mai mare de a repeta obiceiul. Din acest motiv, obiceiul este descurajat.
Ce daune poate produce acest obicei?
Unele dintre principalele daune care pot apărea sunt următoarele:
- Afectarea rădăcinii nervoase
- Ruperea unui vas de sânge și apariția unui accident vascular cerebral
- Tensiune sau contractură musculară
- Osteoartrită
Descoperiți: Efectele posturii greșite asupra sănătății
Ce ar trebui să facem dacă simțim tensiune cervicală?
În concluzie, evitați să vă trosniți gâtul printr-o mișcare bruscă sau maximă a acestuia. Acest lucru este nociv pentru sănătatea vertebrelor.
Deși pare să genereze o eliberare a tensiunii din zonă, singurul lucru care se obține este crearea unui obicei prost care generează mai multe probleme decât beneficii.
Pentru eliberarea tensiunii sau ameliorarea durerii, este recomandat să consultați un specialist.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Zacharia Isaac, Management of non-radicular neck pain in adults, retrieved on 26 May 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate.https://www.uptodate.com/contents/management-of-non-radicular-neck-pain-in-adults?search=phisiotherapy%20neck&source=search_result&selectedTitle=6~150&usage_type=default&display_rank=6
- Anke Langenfeld, Patient’s Subjective Impression of Cervical Range of Motion, Spine. 2018;43(18):E1082-E1088.
- Zacharia Isaac, Evaluation of the adult patient with neck pain, retrieved on 26 May 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate., https://www.uptodate.com/contents/evaluation-of-the-adult-patient-with-neck-pain?search=phisiotherapy%20neck&topicRef=7777&source=see_link
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.