Truc simplu pentru a tăia ceapa fără să plângi
 

Truc simplu pentru a tăia ceapa fără să plângi

Descoperă acest truc ingenios și folosește-l pentru ca ochii tăi să nu mai fie afectați în timpul procesului de tăiere a cepei!
Truc simplu pentru a tăia ceapa fără să plângi
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 21 aprilie, 2023

Ceapa este un aliment care nu lipsește niciodată din bucătărie. Oferă o aromă specială preparatelor sotate, coapte, la aburi și chiar fierte. Cu toate acestea, tocatul ei ne umple de nervi. Descoperă un truc simplu pentru a tăia ceapa fără să plângi!

Un bucătar de top a găsit o soluție pentru a evita lăcrimarea ochilor la tocatul cepei.

De ce plângem când tăiem ceapa?

La tocare, celulele cepei se sparg. Gazul eliminat formează o substanță cunoscută sub numele de acid sulfenic. Acest acid se combină cu un număr mare de enzime și duce la apariția unui alt gaz, numit sulfoxid de tiopropanal.

Sulfoxidul de tiopropanol este cel care ajunge la ochi, reacționează cu apa și generează acid sulfuric. Această substanță generează mâncărimi și lacrimi. În prezența unei cantități mai mari de apă, efectul este intensificat și iritația vizuală se prelungește.

Truc simplu pentru a tăia ceapa fără să plângi

Jack Scalfani, celebrul bucătar, a declarat că a descoperit trucul perfect pentru a evita plânsul în timp ce taie ceapa. Potrivit acestuia, trebuie să introduci cuțitul într-una dintre părțile laterale ale cepei și să-l împingi până la capăt. Apoi, începeți să-l miști în cerc. Extrage centrul cepei, care este partea care provoacă iritația oculară.

Toacă restul cepei în mod obișnuit. După îndepărtarea părții din mijloc, nu va mai exista riscul de iritare a ochilor.

Urmărește acest videoclip pentru a descoperi explicația exactă:

Alte trucuri populare

Multe persoane au descoperit că, atunci când ceapa este foarte rece, gazele sunt neutralizate. Din acest motiv, ei sugerează congelarea cepei 1 oră înainte de tocare.

Alți oameni recomandă tăierea cepei într-un recipient cu apă pentru ca gazele să fie eliberate într-o cantitate mai mică.

De asemenea, poți aprinde o lumânare în spațiul în care urmează să tai ceapa. Focul ajută la absorbția gazelor generate.

Ceapă tocată

 

Beneficiile cepei

Acest aliment este o sursă foarte importantă de vitamina B, A, C și E. De asemenea, are multiple minerale, precum sodiul, fierul, calciul, magneziul, potasiul, zincul și fosforul.

Un studiu publicat în Semantic Scholar a constatat că ceapa acționează împotriva bacteriilor. Aceasta este un adjuvant pentru tratarea răcelilor.

În plus, ceapa conține alicină și aliină, două componente care împiedică formarea cheagurilor de sânge. Așadar, poate fi inclusă în dietele pentru boli cardiovasculare.

Ceapa oferă un antioxidant puternic numit quercetină. Quercetina întărește sistemul imunitar și ne protejează împotriva osteoporozei.

 

Cum poți tăia ceapa fără să plângi acasă

Așadar, ai toate motivele să consumi ceapă. Acum că știi cum să o toci, vei scăpa de iritația oculară și te vei putea bucura din plin de beneficiile acestui aliment sănătos!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kabrah, Ahmed, Dr. Hani S. Faidah, Dr. Ahmad M Ashshi and Mrs. Safaa A. Turkistani. “Antibacterial Effect of Onion Mr.” (2016).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.