Uleiul esențial de cedru de Himalaya: beneficii și utilizări
Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza
Uleiul esențial de cedru de Himalaya este un produs care se obține prin distilare cu abur din lemnul arborelui Cedrus deodara. Este apreciat în aromaterapie, deoarece acționează ca un calmant, antimicrobian și decongestionant.
În medicina ayurvedică și în medicina tradițională chineză, este adesea folosit pentru a reduce anxietatea și stresul și a îmbunătăți sănătatea respiratorie. În plus, contribuie la îngrijirea pielii și facilitează anumite treburi casnice. Vreți să aflați mai multe despre utilizările și beneficiile sale? Citiți mai departe!
Uleiul esențial de cedru de Himalaya: beneficii și utilizări
Înainte de a cunoaște în detaliu utilizările uleiului esențial de cedru de Himalaya, trebuie să analizăm principalii săi compuși activi. După cum explică Sandeep Kumar de la Universitatea Anna din India, acest ulei conține:
- Cariofilenă: 3,14%
- α-terpineol: 30,2%
- Linalol: 24,47%
- Limonen: 17,01%
- Anetol: 14,57%
- Eugenol: 2,14%
Conține și lignani, sesquiterpene fenolice, himasecolonă și acid izopimaric. Prin urmare, are proprietăți interesante. Să aruncăm o privire mai atentă asupra aplicațiilor sale în sănătate, îngrijirea pielii și treburi casnice!
Utilizări medicinale
Datorită potențialului său antiinflamator, antioxidant, calmant și antimicrobian, uleiul esențial de cedru de Himalaya are mai multe utilizări medicinale. Cu toate acestea, majoritatea provin din literatura populară și nu sunt susținute de studii.
Până în prezent, cele mai multe studii au fost făcute în laborator și pe animale. Totuși, constatările sunt promițătoare.
Artrită
Local și combinat cu un ulei purtător, uleiul de cedru de Himalaya este folosit ca remediu pentru ameliorarea simptomelor artritei. Aplicarea sa prin masaj ajută la reducerea inflamației și rigidității articulațiilor.
În acest sens, un studiu pe șobolani publicat de Jurnalul de cercetare al științelor farmaceutice, biologice și chimice a arătat că extractele de Cedrus deodara au proprietăți anti-artrită, care sunt atribuite conținutului de alcaloizi, flavonoide, glicozide, compuși fenolici, saponine și proteine.
Recomandăm și: Ulei esențial de sâmburi de struguri: beneficii și utilizări
Infecții respiratorii
Unele dintre utilizările tradiționale ale acestui ingredient au de-a face cu sănătatea respiratorie. Acest ulei este folosit ca adjuvant pentru a ameliora simptomele bronșitei, gripei, răcelilor și altor infecții ale tractului respirator superior.
Acest lucru se explică în mare parte prin efectul său antispastic, expectorant și antiinflamator, care ajută la curățarea căilor respiratorii. Deocamdată, aceste efecte sunt susținute doar de dovezi anecdotice. Sunt necesare studii științifice ample.
Dispoziție
În medicina ayurvedică, uleiul esențial de cedru de Himalaya este folosit în aromaterapie pentru a relaxa sistemul nervos și a reduce stările de stres și anxietate. Compușii săi volatili au un efect relaxant care ajută la calmarea corpului și a minții.
În acest sens, o cercetare pe rozătoare raportată în The Korean Journal of Physiology & Pharmacology a arătat că anumiți compuși izolați din Cedrus deodara – în special 3,4-dimetoxifenil și furan-2,5-dionă (BDFD) – au avut un efect antidepresiv.
Acest lucru a fost asociat cu niveluri crescute de serotonină și norepinefrină în creier, hormoni legați de reglarea somnului, dispoziției și durerii. Sunt necesare dovezi la oameni pentru a verifica aceste efecte.
Dermatită și eczemă
Uleiul esențial de cedru de Himalaya este folosit local ca supliment pentru pielea cu eczeme și dermatită. Proprietățile sale antiinflamatorii și antimicrobiene ajută la reducerea descuamării și iritației pielii.
În cercetarea pe rozătoare publicată de Dermatologie clinică, cosmetică și investigațională, un tratament ayurvedic care conține Cedrus deodara a avut un potențial antiinflamator util în combaterea dermatitei atopice. Acest lucru a fost atribuit conținutului său crescut de substanțe fitochimice.
Utilizări cosmetice
În cosmetică, uleiul esențial de cedru de Himalaya este utilizat atât pentru piele, cât și pe păr. Concentrația sa de antioxidanți protejează dermul și reduce riscul de îmbătrânire prematură.
Nu există studii care să demonstreze acest lucru.
Chiar și așa, în diferite culturi, în special în India și China, planta este folosită în următoarele scopuri:
- Deodorant natural
- Prevenirea infecțiilor bacteriene și fungice
- Eliminarea scuamelor sau mătreții de pe scalp
- Reducerea coșurilor și prevenirea cicatricilor
- Fermitatea pielii. Se crede că ajută la reducerea celulitei.
- Prevenirea căderii parului. Se aplică împreună cu un ulei purtător (nucă de cocos, migdale, ricin, etc.) prin masaje circulare.
Recomandăm: 2 modalități de a prepara ulei esențial de lămâie
Uleiul esențial de cedru de Himalaya: utilizări în gospodărie
Dincolo de utilizările sale în medicina naturistă și cosmetică, uleiul esențial de cedru de Himalaya este folosit ca supliment pentru curățarea și dezinfectarea locuinței. Iată principalele sale utilizări:
- Eliminarea mirosurilor. Aroma sa proaspătă ajuta la dezodorizarea spatiilor și la reducerea mirosurilor neplăcute.
- Repelent pentru țânțari. Dizolvați 15 picături în 100 mililitri de apă sau o lingură de ulei purtător pentru a preveni mușcăturile de țânțari. În plus, în difuzorul de aromă, ajută la prevenirea pătrunderii acestor insecte în casă.
- Dezinfectant multifuncțional. Adăugați 20 până la 30 de picături de ulei într-o sticlă cu pulverizator cu 200 mililitri de apă. Lichidul poate fi apoi pulverizat pe blaturi, mobilier și alte suprafețe care necesită dezinfecție.
- Eliminarea petelor. Poate fi adăugat în detergentul obișnuit pentru a ajuta la îndepărtarea petelor de transpirație.
- Eliminarea mucegaiului. Proprietățile sale antifungice ajută la oprirea dezvoltării mucegaiului pe diferite suprafețe din casă. Frecați produsul cu ajutorul unei cârpe sau al unui burete.
Este acest ulei esențial sigur?
Până în prezent, studiile asupra uleiului esențial de cedru de Himalaya sunt foarte limitate și nu raportează niciun efect secundar. Uleiul este considerat sigur atunci când este utilizat în aromaterapie, chiar și pentru femeile însărcinate sau care alăptează.
Cu toate acestea, aplicarea sa locală trebuie făcută cu grijă. De obicei, nu provoacă reacții adverse, dar cel mai bine este să faceți un test pe o zonă mică a pielii. Acesta constă în aplicarea unei cantități mici de produs (întotdeauna diluată în apă sau ulei purtător) pe o zonă mică a pielii. Dacă după 2 sau 3 ore nu apar iritații, mâncărimi sau roșeață, puteți folosi uleiul probleme.
Ca și alte uleiuri esențiale, uleiul de cedru de Himalaya nu trebuie administrat pe cale orală. Există riscul de otrăvire, iritare a membranelor mucoase și alte reacții adverse după ingestie.
Remedii naturiste cu uleiul esențial de cedru de Himalaya
Adesea, acest ulei este combinat cu alte uleiuri esențiale pentru a-i îmbunătăți proprietățile. În orice caz, trebuie luat în considerare faptul că aceste remedii sunt doar o completare și nu înlocuiesc tratamentele medicale.
- Stres: combinați părți egale de ulei esențial de cedru de Himalaya cu ulei de portocale și ulei de lavandă. Apoi, puneți amestecul în difuzor.
- Insomnie: amestecați părți egale de ulei de cedru cu lavandă și tămâie. Difuzați parfumul în cameră cu 30 de minute înainte de a merge la culcare.
- Toner facial: turnați 3 sau 5 picături de ulei esențial de cedru de Himalaya în 200 mililitri de hamamelis fără alcool. Acest toner este ideal pentru tonifiere, curățare și reducerea producției de grăsime în exces.
- Tuse și congestie: combinați 5 picături de ulei de cedru cu 10 grame ulei de cocos sau de migdale. Apoi, frecați-vă pe piept, gât și spate.
- Repelent natural: combinați 5 picături de ulei de cedru cu 10 mililitri de ulei de jojoba. Apoi aplicați pe zonele sensibile la mușcături.
Ce este de reținut despre acest ulei esențial?
În ciuda istoriei sale ca remediu ayurvedic, uleiul esențial de cedru de Himalaya nu a fost studiat suficient. Multe dintre aplicațiile sale sunt susținute doar de date anecdotice, așa că utilizarea lor trebuie să fie prudentă.
Aplicat în aromaterapie sau local, uleiul este sigur și bine tolerat. De obicei, este util în caz de congestie, tuse, anxietate, stres și afecțiuni articulare.
Nu se recomandă consumul oral. Dacă aveți întrebări, consultați medicul.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Kumar, Sandeep. (2019). Himalayan (Himachal region) cedar wood (Cedrus deodara: Pinaceae) essential oil, its processing, ingredients and uses: A review. 8. 2228-2238.
- Chandur, Uma & Shashidhar, Shrusti & Chandrasekar, S.B. & Rao, M.. (2011). Studies of preliminary phytochemical and anti-arthritic activity of heart wood of Cedrus deodar (Roxb.). Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. 2. 654-660.
- Kumar N, Dhayabaran D, Nampoothiri M, Nandakumar K, Puratchikody A, Lalani N, Dawood K, Ghosh A. Atypical Antidepressant Activity of 3,4-Bis(3,4-Dimethoxyphenyl) Furan-2,5-Dione Isolated from Heart Wood of Cedrus deodara, in Rodents. Korean J Physiol Pharmacol. 2014 Oct;18(5):365-9. doi: 10.4196/kjpp.2014.18.5.365. Epub 2014 Oct 17. PMID: 25352754; PMCID: PMC4211118.
- Balkrishna A, Verma S, Sakat S, Joshi K, Solleti SK, Bhattacharya K, Varshney A. Comprehensive Phytochemical Profiling of Polyherbal Divya-Kayakalp-Vati and Divya-Kayakalp-Oil and Their Combined Efficacy in Mouse Model of Atopic Dermatitis-Like Inflammation Through Regulation of Cytokines. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2022 Feb 23;15:293-312. doi: 10.2147/CCID.S342227. PMID: 35237058; PMCID: PMC8882669.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.