Uleiuri esențiale pentru durerea neuropatică
În ultimii ani, specialiștii au investigat diverse uleiuri esențiale și tratamente pentru durerea neuropatică.
Cu toate acestea, așa cum se explică în Jurnalul pentru Societatea Spaniolă a Durerii (Revista de la Sociedad Española del Dolor), gestionarea acestui tip de simptom este complexă și necesită intervenții farmaceutice și non-farmaceutice.
Durerea neuropatică este un tip de durere care se dezvoltă ca rezultat al unei leziuni a nervilor. Conform estimărilor, aceasta afectează între 7 și 10% din populația generală, vârstnicii fiind cei mai vizați. Mai exact, este frecventă la pacienții cu durere cronică post-chirurgicală, nevralgie postherpetică și neuropatie diabetică.
Cu toate acestea, specialiștii o leagă și de alte boli cronice. Cea mai frecventă formă este neuropatia diabetică perifită, care afectează până la 50% dintre pacienții cu diabet zaharat. În general, alături de durere, pacienții prezintă furnicături, inflamații și amorțeală.
Există uleiuri esențiale eficiente pentru durerea neuropatică? Conform unor studii, acest tip de remediu natural poate ajuta la ameliorarea durerii. Cu toate acestea, dovezile sunt limitate, așa că ar trebui să acționăm cu prudență.
Citește mai departe pentru a afla rolul pe care îl joacă uleiurile esențiale în durerea neuropatică!
Uleiuri esențiale pentru durerea neuropatică
După cum am menționat la început, tratarea durerii neuropatice este complexă și necesită intervenție profesională. Deși opțiuni precum uleiurile esențiale pot fi utile pentru a oferi senzația de ameliorare, acestea nu înlocuiesc tratamentul medical. Dacă decizi să le utilizezi, pune în aplicare sfaturile pe care ți le oferim în acest articol!
Ulei esențial de sunătoare
În medicina naturistă, oamenii profită de sunătoare (Hypericum perforatum) de ani de zile când vine vorba de îmbunătățirea stării de spirit în cazurile de anxietate și depresie. Cu toate acestea, un studiu de caz individual a relevat posibilitatea ca acesta să funcționeze ca tratament complementar pentru durerea neuropatică.
Potrivit studiului publicat în Complementary Therapies in Medicine, un pacient cu nevralgie trigeminală – un tip de durere nervoasă care afectează fața – a constatat o ameliorare atunci când a utilizat o soluție homeopatică cu sunătoare. Din acest motiv, autorii au ajuns la concluzia că extractele acestei plante sunt o opțiune terapeutică pentru acest tip de durere. Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi care să confirme acest lucru.
Vezi și:
Ulei esențial de sâmburi de struguri: beneficii și utilizări
Ulei esențial de busuioc sfânt pentru durerea neuropatică
Busuiocul sfânt, cunoscut și sub numele de tulsi, este o plantă aromată care poartă numele științific Ocimum sanctum. Conform datelor colectate publicate în Journal of Ayurveda and Integrative Medicine, proprietățile sale medicinale includ acțiunea antimicrobiană, antidiareică, antioxidantă și antiinflamatoare. De asemenea, are potențiale proprietăți analgezice și imunomodulatoare.
Într-un studiu publicat în 2015, uleiul esențial din această plantă a demonstrat efecte pozitive împotriva durerii nervului sciatic la șoareci. Din acest motiv, mulți oameni cred că poate fi util împotriva durerii neuropatice. Cu toate acestea, nu există dovezi în acest sens și sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste efecte la om.
Ulei esențial de mușețel
Uleiul esențial de mușețel conține o substanță numită borneol. Potrivit unui studiu din Jurnalul European de Farmacologie, acest compus poate fi util atunci când vine vorba de reducerea durerii și a inflamației cauzate de neuropatie. În acest studiu, borneolul a redus sensibilitatea la disconfortul resimțit de șobolanii cu durere neuropatică.
Cu toate acestea, la fel ca și în cazurile anterioare, efectele acestui ulei esențial asupra oamenilor nu sunt confirmate. În ciuda acestui fapt, acest tip de ulei esențial este sigur și, în literatura populară, mulți oameni îl laudă pentru efectele sale calmante.
Ulei esențial de ghimbir pentru durerea neuropatică
Nu există multe dovezi care să susțină că uleiul esențial de ghimbir este bun pentru calmarea durerilor neuropatice. Cu toate acestea, studiile au descoperit proprietăți analgezice și antiinflamatoare ale acestui produs natural. Acest lucru se datorează conținutului său de zingibain, care prezintă efecte benefice împotriva problemelor inflamatorii.
Vezi și:
Cum poți utiliza aceste uleiuri esențiale pentru a calma durerea neuropatică?
În primul rând, nu uita că ar trebui să utilizezi aceste uleiuri doar ca o completare a tratamentului tradițional. Având în vedere lipsa de dovezi cu privire la eficiența lor, există posibilitatea ca acestea să nu funcționeze. Le poți folosi în aromaterapie sau le poți aplica local.
Pentru a începe, pune uleiul în difuzor sau în apă fierbinte pentru a inhala vaporii. Dacă vrei să-l aplici local, amestecă uleiul esențial cu un ulei de bază. Acesta poate fi ulei de măsline, migdale sau nucă de cocos. Aproximativ 5 picături per lingură ar trebui să fie suficiente.
Ce trebuie să reții
Poți cumpăra uleiuri esențiale din magazinele naturiste sau de produse cosmetice. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de achiziționarea lor, alege doar uleiuri esențiale de la mărci acreditate. De asemenea, trebuie să citești instrucțiunile și etichetele de pe produse.
Uleiurile esențiale pure sunt destul de concentrate și pot fi toxice. Din acest motiv, nu ar trebui să le ingerezi. Utilizează întotdeauna cantități mici. În plus, atunci când vine vorba de aplicarea pe piele, trebuie să le combini cu un ulei de bază. Dacă observi o reacție nefavorabilă, spală-te cu multă apă și nu mai utiliza produsul.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- EColloca L, Ludman T, Bouhassira D, et al. Neuropathic pain. Nat Rev Dis Primers. 2017;3:17002. Published 2017 Feb 16. doi:10.1038/nrdp.2017.2
- Maritza Velasco, V. (2014). Dolor neuropático. Revista Médica Clínica Las Condes, 25(4), 625–634. https://doi.org/10.1016/s0716-8640(14)70083-5
- Cruciani, R. A., & Nieto, M. J. (2006, June). Fisiopatología y tratamiento del dolor neuropático: Avances más recientes. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor.
- Gerardo, C.-I. (2014). Dolor neuropático, clasificación y estrategias de manejo para médicos generales. Revista Médica Clínica Las Condes, 25(2), 189–199. https://doi.org/10.1016/s0716-8640(14)70030-6
- de Cássia da Silveira E Sá R, Lima TC, da Nóbrega FR, de Brito AEM, de Sousa DP. Analgesic-Like Activity of Essential Oil Constituents: An Update. Int J Mol Sci. 2017;18(12):2392. Published 2017 Dec 9. doi:10.3390/ijms18122392
- Cohen MM. Tulsi – Ocimum sanctum: A herb for all reasons. J Ayurveda Integr Med. 2014;5(4):251–259. doi:10.4103/0975-9476.146554
- Assiri, K., Alyami, Y., Uyanik, J. M., & Romero-Reyes, M. (2017). Hypericum perforatum (St. John’s Wort) as a possible therapeutic alternative for the management of trigeminal neuralgia (TN) – A case report. Complementary Therapies in Medicine, 30, 36–39. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2016.10.014
- Jiang, J., Shen, Y. Y., Li, J., Lin, Y. H., Luo, C. X., & Zhu, D. Y. (2015). (+)-Borneol alleviates mechanical hyperalgesia in models of chronic inflammatory and neuropathic pain in mice. European Journal of Pharmacology, 757, 53–58. https://doi.org/10.1016/j.ejphar.2015.03.056
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.