Ulm roșu: utilizări, beneficii pentru sănătate și recomandări
Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza
Ulmul roșu, denumit științific Ulmus rubra, este un copac care provine din America de Nord. Este cunoscut pentru scoarța sa unică, ale cărei tonuri variază de la maro închis la maro roșiatic. În plus, se estimează că atinge între 60 și 80 de picioare în înălțime. Cum putem folosi ulm roșu în remedii naturale?
Nativii americani foloseau partea interioară a scoarței de ulm roșu în scopuri medicinale, pentru a calma durerile de gât, inflamația și rănile superficiale. Motivul? Atunci când este combinat cu apă, ulmul roșu generează un material vâscos cunoscut sub numele de „mucilagiu”, care acționează ca un calmant și antiinflamator.
Mai jos, vă vom spune în detaliu pentru ce este utilizat ulmul roșu și care sunt contraindicațiile sale!
Ulm roșu: utilizări și beneficii pentru sănătate
În medicina pe bază de plante, scoarța interioară a ulmului roșu este un remediu celebru pentru afecțiunile pielii, ulcere și boli intestinale și respiratorii. Chiar și așa, până în prezent, nu există suficiente dovezi care să susțină eficacitatea. Ce beneficii i se atribuie?
Boala inflamatorie a intestinului
Datorită conținutului său de mucilagiu, scoarța de ulm are proprietăți demulcente, aacționează ca un protector al mucoasei stomacului și intestinelor. De asemenea, are un efect antiinflamator care calmează iritația.
În acest sens, o investigație publicată în Journal of Alternative and Complementary Medicine a stabilit că un amestec care conținea ulm roșu a ajutat la stimularea mișcărilor intestinale la pacienții cu sindrom de colon iritabil și constipație.
Pe de altă parte, un studiu apărut în Alimentary Pharmacology & Therapeutics a raportat că această plantă are un efect antioxidant recomandat persoanelor cu boala Crohn. Mai exact, acționează asupra intestinelor inflamate și ajută la controlul simptomelor. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma eficacitatea acestuia.
Recomandăm: 6 plante pentru ameliorarea durerii cu proprietăți analgezice
Durere în gât și tuse
Ulmul roșu este un adjuvant împotriva simptomelor unor boli respiratorii, cum ar fi bronșita și astmul. În acest caz, mucilagiile sale au efect antitusiv, capabil să reducă tusea uscată și iritația.
De fapt, acest ingredient poate fi prezent în pastilele pentru gât. De asemenea, tratează laringita și problemele corzilor vocale. Cu toate acestea, un articol publicat în Journal of Investigational Biochemistry afirmă următoarele:
„Nu există dovezi științifice care să susțină utilizarea ulmului roșu în tratamentul afecțiunilor inflamatorii ale căilor respiratorii superioare.”
Boala de reflux gastroesofagian (GERD)
Utilizarea ulmului împotriva simptomelor refluxului gastroesofagian provine în mare parte din literatura populară. Nu există dovezi științifice care să dovedească eficacitatea ulmului împotriva acestei afecțiuni. Chiar și așa, mulți oameni susțin că mucilagiile sale acoperă esofagul și previn iritarea atunci când acidul trece prin tractul digestiv.
Alte utilizări posibile
Ulmul roșu are și următoarele utilizări:
- Tulburări cutanate
- Ulcere orale și gastrice
- Diaree
- Cistită
Ulm roșu: contraindicații și riscuri posibile
Consumul oral este considerat sigur pentru majoritatea adulților sănătoși. Ulmul roșu este inclus în medicamente ce se eliberează fără prescripție medicală.
În orice caz, administrarea simultană cu medicamente nu este recomandată, deoarece conținutul său de mucilagiu poate limita absorbția și reduce eficacitatea acestora. În mod ideal, așteptați cel puțin o oră între administrarea suplimentului și a medicamentului.
Acum, așa cum este detaliat în MedlinePlus, există îngrijorări cu privire la posibilele sale efecte secundare asupra pielii. Poate provoca iritații și reacții alergice.
Literatura populară susține că scoarța de ulm roșu pentru a induce avortul. Și, deși nu există dovezi care să susțină astfel de afirmații, aportul său nu este recomandat femeilor însărcinate sau care alăptează.
Dozare și prezentări
Nu există date clare cu privire la dozarea corectă a ulmului roșu. În general, se recomandă respectarea indicațiilor de pe ambalaj. Pentru siguranță, această doză nu trebuie depășită. În plus, nu se recomandă consumul de lungă durată.
Prezentările sunt următoarele:
- Tablete
- Capsule
- Pulberi
- Extracte
Pentru a-l prepara sub formă de ceai, pur și simplu adăugați câteva lingurițe de pulbere de ulm roșu în jumătate de litru de apă clocotită. După 10 minute, poate fi consumat.
Recomandăm: 4 moduri simple și eficiente de ameliorare a durerii de cap sinusale
Ce trebuie să ne amintim despre ulmul roșu?
La fel ca multe suplimente pe bază de plante, ulmul roșu are o mare varietate de utilizări în medicina naturistă. Cele mai populare sunt ameliorarea simptomelor digestive și a disconforturilor, cum ar fi durerea în gât.
Totuși, studiile care confirmă aceste proprietăți sunt limitate. Prin urmare, nu ar trebui să fie un remediu de primă linie. În caz de orice problemă de sănătate este, consultați un medic.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Jason A. Hawrelak and Stephen P. Myers.The Journal of Alternative and Complementary Medicine.Oct 2010.1065-1071.http://doi.org/10.1089/acm.2009.0090
- Langmead, L., Dawson, C., Hawkins, C., Banna, N., Loo, S., & Rampton, D. S. (2002). Antioxidant effects of herbal therapies used by patients with inflammatory bowel disease: an in vitro study. Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 16(2), 197–205. https://doi.org/10.1046/j.1365-2036.2002.01157.x
-
Watts, C., & rousseau, B. (2012). Slippery Elm, its Biochemistry, and use as a Complementary and Alternative Treatment for Laryngeal Irritation. Journal of Investigational Biochemistry, 1(1), 17. https://doi.org/10.5455/jib.20120417052415
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.