Logo image
Logo image

Umflătura în jurul unui piercing: ce este de făcut?

4 minute
Prezența unei umflături în jurul unui piercing este adesea confundată cu o infecție. Însă, acest lucru face parte din procesul normal de vindecare.
Umflătura în jurul unui piercing: ce este de făcut?
Ultima actualizare: 26 mai, 2022

Umflătura în jurul unui piercing nu este un motiv de panică. Deși umflăturile sunt foarte frecvente, deranjante și incomode, ele apar ca parte a procesului natural de vindecare și, de obicei, dispar de la sine în timp.

Umflătura în jurul unui piercing este cauzată de o acumulare de țesut cicatricial și apare cel mai frecvent în țesuturile mai dense, cum ar fi cartilajul din nas sau ureche.

Deși uneori este confundată cu o leziune cheloidă sau o infecție, originea reală este prezența unei cicatrici hipertrofice care se formează prin lezarea țesutului la plasarea piercingului. De aceea, îngrijirea corectă este esențială.

De ce apare umflătura în jurul unui piercing?

Aceste cicatrici hipertrofice au mai mulți factori asociați, iar cauza este oarecum necunoscută. Se presupune că este o reacție a organismului.

Cicatricea hipertrofică este cauzată de traumatisme ale țesuturilor moi. Cartilajul, pielea, mușchii și zona fibroasă devin inflamate. Acest lucru generează o supraproducție de colagen. Acest țesut nou se acumulează peste rană, generând umflătura.

Există vreo modalitate de a o preveni?

Cicatricea hipertrofică poate apărea după câteva ore sau chiar săptămâni sau ani mai târziu. Deoarece a existat o traumă, aceasta poate fi prevenită având mare grijă de zona din jurul piercingului.

Se recomandă următoarele:

  • Evitați atingerea zonei perforate, în special cu mâinile nespălate.
  • Minimizați riscul de lovituri în zona de perforare.
  • Nu împingeți piercingul în mod constant.
  • Evaluați bijuteria înainte de a o pune. Alergiile la material pot provoca iritații și inflamații. Se recomandă utilizarea de bijuterii hipoalergenice (aur de 18 sau 24 de karate, oțel inoxidabil sau titan).
  • Curățați leziunea de 2 până la 3 ori pe zi, de preferință cu soluție fiziologică sau săpun neutru.
  • Dacă aveți piercinguri în urechi, încercați să vă prindeți părul.

Recomandăm: 6 pași pentru tratarea rănilor infectate

Some figure
Salonul la care apelați trebuie să aibă măsuri specifice de îngrijire și igienă.

Tratamentul cicatricilor hipertrofice

Cel mai bun tratament pentru umflătura în jurul unui piercing este răbdarea. În timp, dispare. Cu toate acestea, poate dura până la 6 luni.

Ca măsură suplimentară, la localizarea umflăturii, bijuteria poate fi îndepărtată și se poate folosi peroxid de hidrogen sau alcool pentru curățare. Apoi, se aplică gel sau lichid antiseptic și se înlocuiește bijuteria în mai puțin de 15 minute, pentru ca leziunea să nu se închidă.

De asemenea, se recomandă plasarea gheții în apropierea zonei pentru perioade de maxim 5 minute. După vindecare, bijuteriile pot fi schimbate cu altele din alt material.

Zona se poate masa zilnic cu ulei și curăța cu soluție salină sau săpun neutru cu efect antibacterian. Cu toate acestea, dacă există o infecție, bijuteriile nu pot fi îndepărtate, deoarece acest lucru ar putea duce la închiderea rapidă a rănii.

Cum să diferențiați umflătura din jurul unui piercing de o infecție sau o cicatrice cheloidă

Umflătura nu este o infecție sau o cicatrice cheloidă. Este o cicatrice hipertrofică. Cicatricile cheloide sunt foarte mari. Pot apărea spontan sau secundar unui traumatism, dar principala lor caracteristică este faptul că depășesc întotdeauna limitele rănii care le-a provocat.

O cicatrice cheloidă apare, de obicei, la 3 până la 12 luni după traumă și continuă să se dezvolte în timp. Spre deosebire de cicatricile hipertrofice, creșterea lor nu se oprește.

Cicatricile hipertrofice sunt voluminoase și dure, dar nu depășesc niciodată limitele plăgii originale. Nu există semne ale unei infecții anterioare.

Când există o infecție, procesul produce febră, roșeață, umflături, sensibilitate și căldură în zonă. Ocazional, apar secreții galbene/verzi cu miros urât.

Tratamentul infecției presupune antibiotice topice sau orale. În unele cazuri, este necesară îndepărtarea piercingului și drenarea puroiului. Dar acest lucru trebuie decis de medic, deoarece îndepărtarea bijuteriei în caz de infecție necesită intervenție specială.

Cicatricile cheloide sunt tratate cu corticosteroizi injectabili, laser, crioterapie sau intervenție chirurgicală. Desigur, acest lucru implică îndepărtarea bijuteriei.

Citiți și: 7 recomandări pentru îngrijirea mâinilor îmbătrânite

Some figure
Există zone mai sensibile și mai predispuse la efectele secundare ale piercingurilor, cum ar fi buzele și limba.

Când ar trebui să mergeți la medic?

Simptomele care necesită îngrijire medicală imediată sunt următoarele:

  • Febră
  • Puroi galben sau verzui cu miros urât
  • Durere care crește progresiv în intensitate și este mai puternică la atingere
  • Roșeață progresivă cu tendință de a întuneca zona (de la roșu la violet)
  • Prezența unei cicatrici bombate care nu respectă limitele zonei perforate și crește în timp

Piercingurile au nevoie de 3 – 6 luni pentru a se vindeca. Este posibil să simțiți disconfort în zonă și este normal să aveți roșeață cu o ușoară inflamație. Aceste simptome ar trebui să dispară treptat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Karimi, E., Nouri, M., Hejripoor, S. Z., & Darvishi, M. (2024). Complications and hazards associated with body piercing: A narrative review. Infectious Disorders-Drug Targets (Formerly Current Drug Targets-Infectious Disorders)24(2), 59-64. https://www.ingentaconnect.com/content/ben/iddt/2024/00000024/00000002/art00007
  • National Health Service. (2023). Infected Piercings. National Health Service. Disponible en https://www.nhs.uk/conditions/infected-piercings/.
  • Padrón-Arredondo, G., & Fernández-Amador, J. A. (2015). Dermatofibroma auricular secundario a colocación de piercing. Salud Quintana Roo 8(32), 18-21. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=103411
  • Schuttelaar, M. L., Ofenloch, R. F., Bruze, M., Cazzaniga, S., Elsner, P., Gonçalo, M., … & Diepgen, T. L. (2018). Prevalence of contact allergy to metals in the European general population with a focus on nickel and piercings: The EDEN Fragrance Study. Contact Dermatitis79(1), 1-9. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/cod.12983
  • Van Hoover, C., Rademayer, C. A., & Farley, C. L. (2017). Body piercing: motivations and implications for health. Journal of midwifery & women’s health62(5), 521-530. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jmwh.12630
  • Walsh, L. A., Wu, E., Pontes, D., Kwan, K. R., Poondru, S., Miller, C. H., & Kundu, R. V. (2023). Keloid treatments: an evidence-based systematic review of recent advances. Systematic reviews12(1), 42. https://link.springer.com/article/10.1186/s13643-023-02192-7

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.