Logo image
Logo image

Unghiile ondulate: de ce apar și cum se tratează?

5 minute
Când cauza unghiilor ondulate nu este evidentă, cel mai bine este să consultați medicul. În general, nu sunt un semn al unei probleme grave, dar pot indica prezența anumitor boli.
Unghiile ondulate: de ce apar și cum se tratează?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina

Ultima actualizare: 01 aprilie, 2023

De obicei, unghiile ondulate nu au cauze grave. Însă, dacă pe lângă valuri apar și alte modificări sesizabile, poate fi vorba despre o boală. Uneori, unghiile ondulate sunt semnul unei probleme de sănătate. Ele pot fi și un indicator al lipsei de îngrijire. Chiar și așa, unghiile cu valuri pot fi tratate.

De cele mai multe ori, unghiile ondulate sunt un efect al îmbătrânirii. Dacă această afecțiune creează îngrijorări sau îndoieli, cel mai bine este să consultați medicul pentru a obține un diagnostic precis.

Unghiile ondulate

Some figure
Problemele cu unghiile, cum ar fi valurile pot indica o îngrijire deficitară sau prezența unei boli.

Unghiile ondulate sunt foarte ușor de observat: acestea prezintă șanțuri. Pot exista și modificări de culoare, îngroșări sau alte denivelări la suprafață.

Valurile de pe unghii pot fi de două tipuri: verticale sau orizontale. Cele mai frecvente sunt cele verticale, care sunt aproape întotdeauna rezultatul îmbătrânirii. De obicei, nu prezintă niciun risc, cu excepția faptului că slăbesc zona și duc la ruperea unghiilor.

Liniile orizontale de pe unghii sunt mai puțin frecvente și în unele cazuri sunt semnul unei probleme de sănătate. Este posibil ca acestea să fie un efect al psoriazisului unghiilor, dar și al altor boli. Mai mult decât forma valurilor, ceea ce este important este severitatea.

Cauzele unghiilor cu valuri

Cauzele unghiilor ondulate sunt multiple. Unele dintre ele nu sunt grave și necesită doar câteva măsuri de îngrijire. Altele au de-a face cu probleme de sănătate mai grave.

Lovituri

Loviturile lasă urme. Strivirea provoacă vânătăi și uneori unghii ondulate. De obicei, problema dispare de la sine, dar poate duce și la distrofia unghiilor, care necesită tratament medical.

Manichiură agresivă

Unele proceduri de manichiură afectează structura unghiei. Vorbim mai ales de unghiile false. De asemenea, folosirea produselor de calitate scăzută sau îndepărtarea manuală a lacului duce adesea la apariția valurilor orizontale sau verticale.

Citiți mai mult: Lămpile UV pentru unghii cresc riscul de cancer de piele?

Deficit de keratină

Keratina este o proteină care se găsește în partea superficială a pielii, în păr și în unghii. Poluarea, unii agenți externi, alimentația inadecvată sau chiar stresul pot duce la un deficit de keratină și alte proteine. Dacă se întâmplă acest lucru, unghiile se slăbesc și, în multe cazuri, pe suprafața lor apar șanțuri.

Îmbătrânire

Aceasta este cea mai frecventă cauză a unghiilor ondulate. Este un proces natural de uzură care nu are implicații pentru sănătate. Cu toate acestea, dacă liniile nu sunt simple caneluri, ci prezintă o oarecare colorare sau dacă suprafața își schimbă tonul sau se îngroașă, este important să consultați medicul.

Deficiență nutrițională

Deficitul de vitamina A și B, precum și de calciu sau zinc, provoacă unghiile ondulate. Aspectul este aspru, cu puncte sau pete albe. În plus, cuticulele sunt mai groase, iar unghia devine casantă. Consultați medicul.

Infecții fungice

Infecțiile fungice apar adesea la unghiile de la picioare, dar pot apărea și la mâini. Aceste boli modifică forma, culoarea și volumul unghiilor. Aspectul este mai gros și mai dur, cu un ton gălbui. Apar valuri sau rugozități.

Psoriazisul unghiilor

Se estimează că între 80 și 90% dintre persoanele cu psoriazis au și psoriazis unghial. Boala are ca rezultat unghii ondulate, precum și modificări ale formei, dimensiunii și volumului. De asemenea, apar găuri și decolorări, care ulterior devin gălbui sau maro.

Trahionichie

Trahionichia este o boală caracterizată prin rugozitate la nivelul unghiilor. Acestea arată ca și cum ar fi fost deteriorate cu șmirghelul și sunt ondulate. Poate fi o problemă izolată sau poate face parte dintr-o afecțiune mai complexă care include psoriazis, lichen plan sau alopecia areata.

Probleme digestive

Problemele digestive provoacă și unghii ondulate. Aceste patologii interferează cu absorbția nutrienților și modifică aspectul zonei. Printre afecțiunile care generează această consecință se numără boala Crohn, colita ulceroasă și boala celiacă.

Anemie

Anemia presupune o deficiență a globulelor roșii; una dintre consecințele sale pot fi unghiile ondulate. Suprafața acestora arată neregulat. Unghiile sunt opace și cu semne de slăbiciune. Mergeți la medic pentru a începe tratamentul.

Diabet

Unghiile ondulate pot fi un semn de diabet. Această boală poate modifica procesul de creștere a unghiilor, ducând la dezvoltarea unor dungi verticale, cu aspect sinuos. Este important să țineți cont de faptul că apar și alte simptome, precum setea excesivă, creșterea producției de urină și creșterea în greutate.

Cancer

Simptomul caracteristic al cancerului unghiilor este așa-numitul „semn Hutchinson”. Este o colorație neagră, gri sau maro care se extinde în jurul unghiei. Cu toate acestea, nu este prezentă în toate cazurile. Există modificări ale texturii și aspectului, care includ ondulații, caneluri, găuri, etc.

Descoperiți: Cum să recunoști tumorile unghiilor?

Alte boli

Unghiile ondulate pot fi rezultatul unor boli precum artrita reumatoida, bolile de rinichi, bolile vasculare periferice, problemele tiroidiene, oreionul si sifilisul.

Cum se tratează unghiile ondulate?

Some figure
Îmbătrânirea poate provoca apariția diferitelor pete și deformări pe unghii.

Tratamentul unghiilor ondulate depinde de cauza care le produce. În cazul în care sunt efectul unei boli sistemice sau de alt tip, tratamentul va aborda patologia de bază.

Când cauza este îmbătrânirea, nu se poate face nimic. Există doar măsuri doar pentru a ascunde ondulațiile cu lac sau prin pilire ușoară. Dacă problema are la bază o infecție, medicul va prescrise medicamente antifungice, creme sau lacuri de unghii speciale.

Există lacuri de întărire care sunt foarte eficiente în combaterea unghiilor ondulate. Tăiați unghiile în mod regulat și nu folosiți pile metalice.

Consultați medicul dacă aveți unghiile ondulate

Cel mai bun lucru este să renunțați câteva săptămâni la manichiură. Unghiile false și acetona nu sunt deloc recomandate.

Este important să vă spălați unghiile în mod regulat și să le uscați foarte bine, deoarece umiditatea este periculoasă. În cazul în care apar modificări vizibile, consultați medicul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Armesto, S., Esteve, A., Coto-Segura, P., Drake, M., Galache, C., Martínez-Borra, J., & Santos-Juanes, J. (2011). Psoriasis ungueal: estudio en 661 pacientes con psoriasis vulgar. Actas Dermo-Sifiliográficas, 102(5), 365-372.
  • Dávila, M. E., Zorrilla, A., Memije, M. E. V., & Guzmán, R. A. (2019). Traquioniquia: una visión práctica. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica, 16(4), 306-309.
  • Suárez, B. P. (2011). El lenguaje de las uñas. Más dermatología, (15), 4-12.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.