Descoperă proprietățile curative ale usturoiului
Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López
Cu siguranță ai întâlnit persoane cărora le place să consume usturoi în timp ce țin post sau la primele ore ale dimineții. Asemenea practici par ciudate din cauza gustului neplăcut al acestui aliment. Însă cei care cunosc proprietățile curative ale usturoiului nu ezită să îl includă în dieta zilnică pentru a-și menține organismul sănătos.
Usturoiul oferă beneficii incredibile pentru sănătate, ajutând la reglarea funcțiilor organismului. Este cu siguranță unul dintre cele mai bune alimente curative pe care le avem la dispoziție. În articolul de azi îți vom explica de ce.
Un scurt istoric al usturoiului
În Antichitate, usturoiul era folosit în principal grație proprietăților sale antibiotice. Atât soldații greci, cât și cei romani obișnuiau să consume cantități moderate de usturoi (inclusiv înainte de bătălii) pentru a preveni diverse probleme de sănătate.
În cazul egiptenilor, usturoiul îndeplinea un scop total diferit. Acest popor îl consumau pe post de afrodiziac. În regiunea Himalaya, oamenii încă mai consumă usturoi pentru a-și întări sistemul imunitar și a-și oxigena organismul.
Citește și:
De-a lungul timpului, practicile s-au schimbat, iar în prezent usturoiul este utilizat în multe părți ale lumii în scop culinar. Deși nu este nimic greșit în a folosi acest aliment în bucătărie, obiceiurile noastre probabil s-ar schimba dacă am cunoaște toate proprietățile curative ale usturoiului.
Multe persoane evită usturoiul din cauza mirosului specific foarte puternic, însă acest aliment oferă numeroase beneficii pentru sănătate.
În cele ce urmează, îți vom prezenta câteva motive pentru a include usturoiul în dieta ta zilnică. Dacă dorești, poți începe să consumi cel puțin un cățel de usturoi pe zi.
Proprietățile curative ale usturoiului
Îmbunătățește sistemul cardiovascular
Usturoiul poate îmbunătăți funcționarea sistemului cardiovascular, reducând nivelul de colesterol din sânge. Acest beneficiu este posibil deoarece usturoiul reglează producția de colesterol a ficatului. Mai mult, acest aliment poate stimula producția de colesterol „bun” (HDL).
În ceea ce privește sănătatea sistemului cardiovascular, usturoiul ajută la dilatarea vaselor sanguine, facilitând astfel circulația sângelui și prevenind afecțiuni precum arterioscleroza.
Elimină paraziții intestinali
Usturoiul este folosit și pentru uciderea microorganismelor care nu pot fi eliminate cu ajutorul medicamentelor obișnuite. Acest beneficiu se datorează proprietățile sale antiparazitare.
Astfel, usturoiul curăță organismul și creează un mediu neprielnic proliferării anumitor paraziți intestinali (cum ar fi tenia).
Te invităm să citești și:
Îngrijește pielea
Știai că usturoiul este una dintre cele mai bune surse de vitamina A, B1, B2 și C? Consumat constant, acest aliment contribuie la frumusețea și sănătatea pielii, menținându-te tânăr și puternic, întărindu-ți vederea și prevenind dezvoltarea bolilor respiratorii. Cu siguranță și tu vrei să profiți de toate aceste beneficii!
Usturoiul este util împotriva gripei și a problemelor inflamatoare, dar ai grijă: acest aliment nu trebuie consumat în exces, deoarece riști ca efectele obținute să fie contraproductive. Este indicat să consumi usturoi în cantități moderate, de preferință unul sau doi căței în fiecare zi.
Nu uita!
Acum că știi care sunt câteva dintre proprietățile curative ale usturoiului, te sfătuim să incluzi acest aliment în dieta ta zilnică. Pe cât posibil, adaugă-l în preparatele servite, astfel încât să-l ingerezi mai ușor. Dacă dorești, poți consuma usturoi și pe stomacul gol.
Permite-ți să te bucuri de toate beneficiile oferite de acest aliment – este important pentru sănătatea ta!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ankri, S., & Mirelman, D. (1999). Antimicrobial properties of allicin from garlic. Microbes and Infection. https://doi.org/10.1016/S1286-4579(99)80003-3
- Lanzotti, V. (2006). The analysis of onion and garlic. Journal of Chromatography A. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2005.12.016
- Tattelman, E. (2005). Health effects of garlic. American Family Physician. https://doi.org/10.1080/01449290310001624338
- Pazyar, N., & Feily, A. (2011). Garlic in dermatology. Dermatology Reports. https://doi.org/10.4081/dr.2011.e4
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.