Logo image
Logo image

Uterul septat sau compartimentat: complicații în sarcină

4 minute
Uterul septat sau compartimentat este o anomalie genetică care poate cauza probleme în ceea ce privește sarcina sau nașterea naturală.
Uterul septat sau compartimentat: complicații în sarcină
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina

Ultima actualizare: 08 octombrie, 2022

Vorbim de uterul septat sau compartimentat atunci când acest organ este împărțit în două părți de o membrană numită „sept”. Această afecțiune este prezentă la naștere și poate fi corectată doar prin intervenție chirurgicală.

Anomaliile uterine congenitale sunt prezente la aproximativ 4% dintre femei. Este o problemă foarte frecventă care poate duce la complicații în timpul sarcinii. Mai exact, există un risc de avort spontan care variază între 25% și 47%. Desigur, există și alte complicații pe care le vom descrie mai jos.

Ce este uterul septat sau compartimentat?

Uterul septat sau compartimentat este o malformație congenitală în care există o membrană care străbate întregul organ, împărțindu-l în două. Această membrană, numită sept, pornește din partea superioară a uterului și poate ajunge până la colul uterin sau chiar la vagin.

În condiții normale, uterul este un organ gol în formă de pară inversată. Dacă este compartimentat, are nu una, ci două cavități. Multe femei pot avea această anomalie fără să știe, chiar și după sarcină și naștere. De obicei, uterul septat este descoperit numai atunci când provoacă probleme, în special avorturi spontane recurente.

Uterul septat sau compartimentat poate fi de trei tipuri:

  • Parțial septat. Septul nu ajunge la colul uterin.
  • Complet septat. Septul ajunge la colul uterin.
  • Septat până în vagin. Septul se extinde până în vagin.

Descoperiți: Durerile și înțepăturile în uter: cauze și analize medicale

Some figure
Uterul septat este o malformație congenitală care poate duce la complicații în timpul sarcinii.

Simptome

Majoritatea femeilor cu uter septat nu au simptome. După cum am menționat mai sus, această anomalie este detectată numai atunci când se caută cauza avorturilor spontane recurente.

Este foarte rar ca uterul septat să fie diagnosticat înainte de pubertate. În orice caz, este posibil să provoace o menstruație mai dureroasă decât în mod normal, însă durerea este adesea atribuită altor cauze.

De asemenea, este posibil să apară dureri pelvine înainte sau după menstruație. De asemenea, utilizarea tamponului poate să nu fie suficientă pentru a preveni scurgerea sângelui menstrual.

Aceste simptome sunt adesea ușoare și, prin urmare, pot trece neobservate.

Cauze

Uterul septat este o anomalie genetică. Ipotezele sugerează că septul apare în timpul dezvoltării embrionare. Există două canale, numite canale Mulleriene, care se unesc pentru a forma uterul.

De obicei, trompele uterine și uterul se formează primele. După acest proces, rămâne o membrană care este reabsorbită de organism. Dacă acest lucru nu se întâmplă, țesutul rămâne în uter și se formează cele două cavități.

Uterul septat sau compartimentat în timpul sarcinii

Un uter septat nu este neapărat o problemă. Nu provoacă întotdeauna complicații de sănătate și nu împiedică întotdeauna sarcina sau nașterea în condiții normale. Însă, constituie un factor de risc.

Deși nu afectează viața sexuală sau fertilitatea, acest tip de uter crește riscul de avort spontan, mai ales în cel de-al doilea trimestru de sarcină. De asemenea, este posibil să genereze dificultăți precum următoarele:

  • Poziția fătului. Este mai probabil ca bebelușul să fie în poziție fetală la naștere. Există mai puțin spațiu pentru a se roti cu capul în jos.
  • Cezariana. Din cauza pozițiilor necorespunzătoare ale fătului, există o șansă crescută de naștere prin cezariană.
  • Travaliul prematur. Există un risc mai mare ca nașterea să aibă loc înainte de 37 de săptămâni de gestație.
  • Greutate mică la naștere
  • Mai multe șanse de a dezvolta endometrioză

Diagnostic

Deoarece uterul septat nu provoacă simptome, este foarte frecvent ca acesta să rămână nediagnosticat. Uneori este descoperit la examenul de rutină, dar în majoritatea cazurilor este identificat doar după mai multe avorturi spontane.

De obicei, medicul efectuează un examen pelvin. Cu excepția cazului în care septul ajunge în vagin, examenul clinic nu permite stabilirea unui diagnostic. Cel mai bun mod de a identifica uterul septat este prin teste imagistice, cum ar fi următoarele:

Aceste teste permit determinarea lungimii și grosimii septului. În timpul diagnosticului, trebuie excluse alte afecțiuni similare, cum ar fi uterul bicorn, în care organul nu are forma tradițională de para inversată, ci mai degrabă de inimă, dar fără sept.

Uterul septat: tratament

Această afecțiune necesită tratament numai dacă provoacă probleme, precum avorturi spontane recurente sau dureri excesive. Multe femei cu această anomalie au sarcini și nașteri normale, fie pe cale naturală, fie urmând indicațiile medicului.

Tratamentul pentru această malformație este intervenția chirurgicală. Acest lucru nu este recomandat la adolescente, femei asimptomatice sau femei care nu doresc să aibă copii. Procedura obișnuită se numește „metroplastie histeroscopică” și implică îndepărtarea septului.

Aceasta este o intervenție chirurgicală în care un dispozitiv este introdus în uter – prin colul uterin – pentru a tăia țesutul. Durează între 30 și 60 de minute. De obicei, este o procedură sigură. Cu toate acestea, generează riscuri precum următoarele:

  • Reacția la anestezie
  • Infecţii
  • Sângerare anormală
  • Leziuni ale colului uterin
  • Leziuni ale uterului

Descoperiți: Atonia uterului: de ce apare și cum să o tratăm

Some figure
Odată ce diagnosticul de uter septat este stabilit, medicul poate sugera o intervenție chirurgicală pentru a-l corecta.

Recomandări finale

Majoritatea femeilor care trec printr-o intervenție chirurgicală pentru a corecta uterul septat pot să aibă o sarcină normală. Rata de succes este estimată la 53,5%. Complicațiile postoperatorii sunt foarte rare.

Dacă o femeie însărcinată are această afecțiune, trebuie să respecte toate recomandările medicului. Trebuie să vă adresați medicului dacă aveți sângerări vaginale, crampe pelvine, contracții sau membrane rupte.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rikken J, Leeuwis-Fedorovich NE, Letteboer S, Emanuel MH, Limpens J, van der Veen F, Goddijn M, van Wely M. The pathophysiology of the septate uterus: a systematic review. BJOG. 2019 Sep;126(10):1192-1199. doi: 10.1111/1471-0528.15798. Epub 2019 May 15. PMID: 31004459.
  • García León, F., Kably Ambe, A., Meden, W. V. D., Dosal, M., & Escarcega, H. (1998). Utero septado con duplicación cervical y tabique vaginal: una malformación rara. Ginecol. obstet. Méx, 489-91.
  • Rikken JF, Kowalik CR, Emanuel MH, Mol BW, Van der Veen F, van Wely M, Goddijn M. Septum resection for women of reproductive age with a septate uterus. Cochrane Database Syst Rev. 2017 Jan 17;1(1):CD008576. doi: 10.1002/14651858.CD008576.pub4. PMID: 28093720; PMCID: PMC6464821.
  • Bendifallah, S., Silberstein, M. E., Levaillant, J. M., & Fernandez, H. (2015). Malformaciones uterovaginales y fertilidad. EMC-Ginecología-Obstetricia, 51(3), 1-12.
  • Dilbaz, B., Mert, S. A., Diktas, E. G., Kose, C., & Ustun, Y. E. (2022). The effect of hysteroscopic metroplasty on fertility in T-shaped and Y-shaped dysmorphic uterus. In The European Journal of Contraception & Reproductive Health Care (pp. 1–6). Informa UK Limited. https://doi.org/10.1080/13625187.2022.2085681

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.