Durerile și înțepăturile în uter: cauze și analize medicale
 

Durerile și înțepăturile în uter: cauze și analize medicale

Femeile merg des la medic din cauza durerii și înțepăturilor în uter. Care sunt cauzele? Vom explica totul mai jos.
Durerile și înțepăturile în uter: cauze și analize medicale
Maryel Alvarado Nieto

Scris și verificat de medicul Maryel Alvarado Nieto.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Durerile și înțepăturile în uter reprezintă un motiv de consultație ginecologică. Cauzele variază de la afecțiuni banale legate de ciclul menstrual până la patologii care implică orice structură a cavității abdominopelvine.

Această origine multifactorială este cea care face necesară o evaluare medicală amănunțită. Ginecologul trebuie să stabilească dacă există o urgență chirurgicală sau dacă este necesar un alt tip de tratament. Ar trebui chiar să excludă posibilitatea unei sarcini.

Durerile și înțepăturile în uter: cauze

Atunci când evaluează posibilele cauze ale durerii și înțepăturilor în uter, profesionistul verifică și prezența altor simptome, cum ar fi sângerarea sau secrețiile anormale. Verifică, de asemenea, eventualele simptome gastrointestinale sau urinare. În general, cauzele sunt:

Dismenoree

Principala cauză este legată de menstruație. Dismenoreea afectează mai mult de jumătate dintre femeile aflate la vârsta fertilă, iar cazurile severe duc la absenteism de la școală sau de la serviciu.

Colica menstruală apare ciclic la începutul fiecărei menstruații și durează între două și trei zile. În plus, poate provoca și alte simptome, cum ar fi următoarele:

  • Greață și vărsături
  • Diaree
  • Durere de cap
  • Disconfort general
  • Oboseală

Durerea implică crampe în abdomenul inferior, deși poate radia și în partea inferioară a spatelui sau a coapselor. Afecțiunea este clasificată ca fiind primară atunci când nu există o cauză aparentă a durerii. Este secundară atunci când există o patologie subiacentă.

Durerile și înțepăturile în uter

Cauze posibile ale durerii

Menstruația este declanșată de o serie de modificări hormonale ciclice. Printre acestea, există o scădere a concentrației de progesteron, care răspunde la degenerarea corpului galben.

În consecință, este stimulată producția de substanțe cunoscute sub numele de prostaglandine, care sunt implicate în contracția și vasoconstricția uterului. Prin urmare, aportul de sânge scade, ceea ce duce la ischemie și durere.

Sunt necesare analize medicale în dismenoree?

În primul rând, este necesar să se evalueze dacă durerile și înțepăturile în uter sunt asociate cu ciclul menstrual. Când colicile apar odată cu menstruația, se efectuează un examen ginecologic complet.

Când constatările se încadrează în limite normale, nu sunt necesare alte teste. Pentru a controla durerea, analgezicele pot fi utilizate timp de trei sau patru zile.

Uneori este necesar să se verifice dacă durerea nu are legătură cu alte procese în afară de menstruație. Din acest motiv, pot fi solicitate studii complementare precum hematimetria, analiza urinei și ecografia abdominopelvină.

În mod similar, este important să fie excluse malformațiile genitale atunci când durerea apare la primele menstruații și este prea intensă.

Sindromul Mittelschmerz

O altă cauză comună a durerii pelvine este ovulația. În termeni medicali, vorbim despre sindromul periovulativ sau Mittelschmerz. Este o durere în abdomenul inferior, care afectează predominant o parte a corpului. Aceasta poate apărea între zilele 7 și 24 ale ciclului menstrual.

Cauzele sindromului Mittelschmerz

Există două teorii care încearcă să explice originea durerii periovulatorii. Prima se bazează pe distensia dureroasă a suprafeței ovarului (în care crește foliculul), care apare chiar înainte de ovulație.

A doua teorie ia în calcul o creștere a secreției de prostaglandine datorită acțiunii hormonului luteinizant, care generează contracția fibrelor musculare netede perifoliculare.

Mittelschmerz nu este un sindrom care își are originea în uter. Cu toate acestea, datorită frecvenței sale ridicate și interpretării greșite a locației, poate fi confundat cu alte probleme, mai ales când este intens și afectează partea dreaptă. De obicei, este similar cu apendicita.

Boala inflamatorie pelvină

Infecțiile tractului genital superior sunt grupate sub numele de „boală inflamatorie pelvină” (BIP), care afectează și organele învecinate. În această patologie, durerile abdominale se agravează în timpul actului sexual sau la sfârșitul menstruației. În mod similar, poate implica apariția de scurgeri vaginale urât mirositoare și senzația de creștere a temperaturii.

Examenul fizic dezvăluie sensibilitate la mișcarea colului uterin. Testele complementare, cum ar fi hemograma, proteina C reactivă și viteza de sedimentare a eritrocitelor sunt necesare pentru stabilirea tratamentului antibiotic precoce. Prelevarea unui frotiu vaginal și utilizarea ultrasunetelor pot fi foarte utile.

Cauzele durerii

Ascensiunea microorganismelor din vagin este principala cauza a bolii inflamatorii pelvine. Germenii care sunt cel mai des implicați la o femeie activă sexual sunt Neisseria gonorrhoeae și Chlamydia trachomatis.

Cu toate acestea, nu toate infecțiile sunt cauzate de un organism cu transmitere sexuală. Există factori de risc care cresc șansele de a dezvolta BIP, cum ar fi următorii:

  • Practici sexuale riscante. Parteneri sexuali multipli și relații fără metode de barieră.
  • Prezența dispozitivului intrauterin (DIU), în special în primele săptămâni după plasare.
  • Istoricul de boală inflamatorie pelvină
  • Explorarea sau manipularea vaginală a cavității uterine, cum ar fi histeroscopia sau histerosalpingografia.

Endometrioză

Endometrioza este o altă cauză a durerii pelvine, în acest caz cu evoluție cronică. Durerea apare adesea înainte de menstruație, crește în intensitate în timpul menstruației și scade treptat.

Este important să se investigheze caracteristicile ciclurilor menstruale, deoarece acestea au o durată prelungită, cu sângerări abundente. De fapt, uneori sunt mai frecvente și apar înainte de 28 de zile.

Citiți mai mult: Dieta pentru endometrioză

Femeie care experimentează durerile și înțepăturile în uter

Originea endometriozei

Endometrioza înseamnă prezența țesutului endometrial în afara cavității uterine. Originea durerii și asocierea cu ciclul menstrual sunt legate de modificările hormonale care apar în timpul acestui proces.

Examenul fizic oferă puține informații, dar cronicitatea tabloului clinic și caracteristicile menstruației pot servi drept punct de plecare pentru diagnostic.

Investigații complementare în endometrioză

Alterarea unor markeri tumorali (Ca-125 și Ca-19-9) indică prezența endometriozei. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe teste.

Studiile imagistice pot fi utile în unele cazuri, dar nu sunt considerate adecvate pentru diagnosticarea acestei afecțiuni. Laparoscopia este tehnica invazivă care oferă informații precise, deoarece permite identificarea focarelor de implantare endometrială în afara uterului.

Este necesar să se efectueze biopsia leziunilor suspecte, deoarece histologia va confirma diagnosticul. Unii autori susțin că supresia hormonală ovariană poate fi folosită și ca metodă de diagnosticare.

Durerile și înțepăturile în uter: consultarea medicului ginecolog este esențială

De obicei, durerile și înțepăturile în uter nu sunt o afecțiune gravă. În ciuda acestui fapt, este recomandat să discutați cu medicul de familie sau ginecologul pentru a primi îngrijiri în timp util, dacă este necesar.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ezcurra, R.; Lambertos, N.; Peñas, V.; Dolor Abdomino-Pélvico en Ginecología; An. Sist. Sanit. Navar.; 32 (Suplemento 1): 49 – 58; 2009.
  • Cid, J.; Dolor Pélvico Crónico; Rev. Soc. Esp. Dolor; 1; 29 – 39; 2006.
  • Amaya, G.; Dismenorrea; XIX Curso de Actualización en Ginecología y Obstetricia; Editorial Artes y Letras S.A.S.; 291 – 301; 2010.
  • Morgan, F.; Morgan, F.; Báez, J.; Quevedo, E.; Dismenorrea: Una Revisión; Rev Med UAS; 5 (1): 29 – 42; 2015.
  • Baines, P.; Allen, G.; Pelvic Pain and Menstrual Related Illnesses; Emergency Medicine Clinics of North America; 19 (3): 763 – 780; 2001.
  • Baquedano, L.; Lamarca, M.; Puig, F.; Ruiz, M.; Enfermedad Inflamatoria Pélvica: un Reto en el Diagnóstico y Tratamiento Precoz; Revista Chilena de Obstetricia y Ginecología; 79 (2); 2014.
  • Hernández, M.; Diagnóstico de la Endometriosis; Perinatología y Reproducción Humana; 23: 25 – 29; 2009.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.