Utilizări ale medicamentului Nifedipin
Nifedipina este un antagonist al calciului care aparține grupului de medicamente dihidropiridine. În plus, această substanță este un vasodilatator periferic și hipotensiv și are, de asemenea, un efect inotrop negativ. În cele ce urmează, vom discuta despre principalele utilizări ale medicamentului Nifedipin.
Utilizări ale medicamentului Nifedipin
Datorită efectelor menționate mai sus, medicii prescriu acest medicament pentru tratamentul anginei pectorale și al tensiunii arteriale ridicate. Există și capsule cu eliberare rapidă, care sunt utile în tratamentul sindromului Raynaud.
Calea de administrare a acestui medicament este orală și sublinguală. Pacienții care nu pot înghiți capsulele optează pentru a doua cale de administrare, mai ales în crizele hipertensive. Cu toate acestea, administrarea sublinguală poate fi periculoasă și nu este recomandată pe scară largă, deoarece răspunsul hipotensiv pe care îl induce este intens și deseori dificil de controlat.
În plus, trebuie să reții faptul că nu este o idee bună să bei suc de grepfrut în timp ce urmezi un tratament cu nifedipină. Același lucru este valabil și în cazul în care iei și alte medicamente care inhibă metabolismul hepatic. Acestea pot crește considerabil concentrația medicamentului în sânge și pot duce la apariția toxicității.
Citește mai mult:
Ce este sindromul Raynaud?
Sindromul Raynaud este o boală rară care afectează vasele de sânge ale degetelor mâinilor și ale degetelor de la picioare. Acestea se îngustează atunci când unei persoane îi este frig sau este stresată. Atunci când se întâmplă acest lucru, sângele nu poate circula corect din cauza vasoconstricției menționate. Drept urmare, părțile afectate devin albicioase sau albastre.
Odată ce o persoană se recuperează, pielea devine roșie și pacientul poate simți furnicături și palpitații. Dar, când boala se înrăutățește, poate provoca dureri ale pielii și chiar necroză.
Cauzele sindromului Raynaud sunt deocamdată necunoscute. În plus, trebuie să știi să faci diferența între sindromul Raynaud primar și secundar. Forma primară este cea mai frecventă și nu este provocată de o altă boală asociată.
În ceea ce privește sindromul Raynaud secundar, acesta apare din cauza unei probleme nediagnosticate. De obicei, este mai grav decât cel primar, deși este mai puțin frecvent. Unele dintre bolile care pot declanșa acest sindrom sunt:
- Tulburările de țesut conjunctiv
- Bolile arteriale
- Sindromul de tunel carpian
- Fumatul
- Leziunile la mâini și picioare
Mecanismul de acțiune – care este efectul nifedipinei?
Nifedipina, așa cum am menționat mai sus, face parte din grupa medicamentelor antagoniste de calciu. Acest grup reduce absorbția calciului de către celulele miocardice și vasele de sânge ca urmare a blocării canalelor de calciu dependente de tensiune.
În plus, medicamentul Nifedipin aparține în mod specific grupei dihidropiridinelor. Acesta acționează în principal asupra circulației periferice prin relaxarea mușchiului neted vascular și produce vasodilatarea arterelor pe două niveluri:
- Vasodilatație periferică. Medicamentul reduce rezistența după suprasarcină. Acesta este motivul pentru care nifedipina este utilă pentru pacienții cu hipertensiune arterială și sindrom Raynaud.
- Vasodilatație coronariană. În acest caz, medicamentul crește fluxul sanguin coronarian și oxigenarea miocardului. Acesta este motivul pentru care este eficient în tratamentul anginei pectorale.
De asemenea, medicamentul Nifedipin poate reduce și conductibilitatea cardiacă și contractilitatea.
Citește mai mult:
Contraindicații și reacții adverse ale medicamentului Nifedipin
Înainte de a începe tratamentul cu acest medicament, trebuie să ții cont de o serie de contraindicații din cauza posibilelor reacții adverse. Cel mai important, pacientul nu ar trebui să ia Nifedipin dacă este alergic la acesta.
La rândul lor, femeile însărcinate sau cele care alăptează ar trebui să evite utilizarea acestui medicament, deoarece nifedipina ar putea afecta copilul. Pe baza datelor disponibile pentru alte medicamente din această familie, persoanele care urmează un tratament cu Rifampicină ar trebui să evite medicamentul Nifedipin.
În mod similar, la fel ca majoritatea medicamentelor de pe piață, nifedipina poate declanșa anumite efecte secundare de care trebuie să ții cont. Printre ele se numără:
- Probleme vasculare legate de vasodilatație, cum ar fi amețelile, durerile de cap și edemul periferic
- Tulburări cardiace, cum ar fi palpitațiile, hipotensiunea arterială și insuficiența cardiacă
- Probleme digestive
- Modificări ale sistemului nervos, cum ar fi anxietatea și insomnia
Concluzie
Nifedipina este un medicament utilizat în principal în tratamentul hipertensiunii arteriale, al sindromului Raynaud și al anginei pectorale. Trebuie să-l consumi cu precauție din cauza potenței sale.
Consultă medicul sau farmacistul dacă ai întrebări cu privire la acest medicament și urmează întotdeauna instrucțiunile acestora.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- José Sandoval, M. S. (2003). Nifedipino versus ritodrina en la amenaza de parto pretermino.pdf. Revista Peruana Ginecología y Obstetricia.
- Puigventós Latorre, F., Carrillo Guivernau, L., Ramis Barceló, M., Galán Ramos, N., González González, L., & Usandizaga Calparsoro, M. (2014). Estudio observacional de la efectividad y seguridad de nifedipino en la amenaza de parto prematuro. Progresos de Obstetricia y Ginecologia. https://doi.org/10.1016/j.pog.2014.07.003
- Montes Santiago, J., Inaraja Bobo, M. T., & del Campo Fernández, V. (2003). Nifedipino oral o sublingual: Utilidad y efectividad a largo plazo de la educacin médica para disminuir su uso en la hipertensión. Revista Clinica Espanola. https://doi.org/10.1157/13042182
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.