Logo image
Logo image

Utilizări ale tătănesei și efecte secundare

4 minute
Tătăneasa este o plantă utilizată ca tratament complementar în caz de leziuni superficiale și afecțiuni articulare. Când ar trebui să o eviți? Care sunt efectele sale secundare? Citește acest articol pentru a afla tot ce trebuie să știi!
Utilizări ale tătănesei și efecte secundare
Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Tătăneasa (Symphytum officinale) este o plantă perenă pe care oamenii au folosit-o în diferite scopuri medicinale de-a lungul istoriei. Aparține familiei Boraginaceae și crește sub formă de arbust în țările din Europa, Asia și America de Nord. În acest articol, vom discuta despre principalele utilizări și efecte secundare ale tătănesei.

În medicina tradițională, oamenii folosesc rădăcinile și frunzele plantei. De fapt, în țări precum Japonia, este cunoscută sub denumirea de knitbone și este utilizată pentru entorse musculare, contuzii și răni superficiale. Ce spun dovezile științifice? Continuă să citești pentru a afla totul despre tătăneasă!

Utilizări comune ale tătănesei

În primul rând, este important să reții faptul că tătăneasa este o plantă pe care ar trebui să o folosești cu prudență. Deși unele studii susțin proprietățile sale medicinale, acestea au scos în evidență și prezența compușilor toxici, cum ar fi alcaloizii pirolizidinici, care pot dăuna sănătății.

De fapt, unele țări au interzis vânzarea preparatelor orale cu tătăneasă, care nu au fost aprobate de Food and Drug Administration (FDA). Prin urmare, cel mai bine să eviți consumul oral și să o utilizezi numai local, în cazuri specifice.

Citește mai mult:

Cicatricile și tăieturile se pot vindeca cu cremă naturală

Durerea de spate

Cercetătorii nu au demonstrat că rădăcina de tătăneasă este eficientă împotriva durerilor de spate. Într-un studiu publicat în Phytotherapy Research, cremele care conțineau rădăcină de tătăneasă au fost utile în ameliorarea durerilor de spate superior și inferior.

Mai exact, se pare că aplicarea acestui produs pe zona afectată timp de cinci zile consecutive reduce senzația de durere și tensiune. Cu toate acestea, avem nevoie de studii suplimentare pentru a confirma efectele tătănesei asupra durerilor de spate.

Some figure
Tătăneasa poate ajuta la atenuarea durerilor de spate dacă o combini cu creme topice.

Entorse

Dovezile preliminare sugerează faptul că utilizarea topică a unguentelor cu extract de tătăneasă poate îmbunătăți mobilitatea și reduce durerea în caz de entorse. De fapt, efectele aplicării tătănesei timp de două săptămâni au fost comparate cu cele ale gelului diclofenac.

Osteoartrită

În cercetările publicate în Journal of Chiropractic Medicine, aplicarea formulărilor active de tătăneasă la nivel topic a fost de ajutor împotriva simptomelor osteoartritei genunchiului. Mai exact, unguentele au combinat:

  • Extract de tătăneasă
  • Acid tanic
  • Gel de aloe vera
  • Ulei de eucalipt
  • Ulei de tămâie

Pe o perioadă de 6 până la 12 săptămâni, persoanele care au folosit acest remediu de 3 ori pe zi au experimentat o scădere a rigidității și a durerii, chiar mai mult decât cele care au folosit o cremă placebo.

Efecte secundare ale tătănesei

Acum că am stabilit principalele utilizări ale tătănesei, vom discuta despre efectele sale secundare.

În prezent, din cauza compușilor săi toxici, nu recomandăm remediile orale cu tătăneasă. Substanțele chimice, cum ar fi alcaloizii pirolizidinici, pot provoca leziuni hepatice, probleme pulmonare și cancer, conform dovezilor științifice.

Deși specialiștii consideră că tătăneasa este sigură pentru utilizarea topică în cantități mici, ocazional, anumite studii au sugerat faptul că unii dintre compușii săi toxici pot fi absorbiți prin piele. Din acest motiv, nu îți recomandăm să o utilizezi pe răni deschise. De asemenea, nu ar trebui să o utilizezi în cantități mari sau mai mult de 6 săptămâni.

În acest moment, este complet contraindicată pentru:

  • Femeile gravide sau care alăptează
  • Arsurile și rănile grave
  • Bolile hepatice
  • Tratamentele cu acetaminofen, amiodaronă, fluconazol, itraconazol, printre altele

Îți recomandăm:

Uleiul de magneziu de ajutor pentru durerile de picioare

Some figure
Nu ar trebui să folosești tătăneasă în timpul sarcinii.

Care este doza sigură?

Există mai multe doze standard care pot fi considerate sigure atunci când se utilizează tătăneasă. În orice caz, este important să urmezi recomandările producătorului, ale farmacistului sau ale medicului.

  • În cazul durerilor de spate, poți aplica 4 g de unguent cu 35% extract rădăcină de tătăneasă de 3 ori pe zi, 5 zile pe săptămână.
  • Pentru entorse, sunt suficiente 2 g de unguent cu 35% extract de tătăneasă, de 4 ori pe zi, timp de 8 zile.
  • Ca supliment pentru simptomele osteoartritei, doza este de 2 g de unguent cu 35% extract din rădăcină de tătăneasă, de 3 ori pe zi, timp de 3 săptămâni. Poți utiliza, de asemenea, o doză de 3,5 g de cremă cu extract de tătăneasă, acid tanic, gel de aloe vera, ulei de eucalipt și ulei de tămâie. Poți utiliza această ultimă opțiune de 3 ori pe zi, timp de până la 12 săptămâni.

Dacă ai simptome de supradozaj de tătăneasă, solicită imediat asistență medicală. De asemenea, este esențial să te adresezi medicului dacă ai o boală și vrei să utilizezi produse cu extract de tătăneasă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Salehi B, Sharopov F, Boyunegmez Tumer T, et al. Symphytum Species: A Comprehensive Review on Chemical Composition, Food Applications and Phytopharmacology. Molecules. 2019;24(12):2272. Published 2019 Jun 18. doi:10.3390/molecules24122272
  • Pabst, H., Schaefer, A., Staiger, C., Junker-Samek, M., & Predel, H.-G. (2012). Combination of Comfrey Root Extract Plus Methyl Nicotinate in Patients with Conditions of Acute Upper or Low Back Pain: A Multicentre Randomised Controlled Trial. Phytotherapy Research, 27(6), 811–817. https://doi.org/10.1002/ptr.4790
  • Frost, R., MacPherson, H., & O’Meara, S. (2013). A critical scoping review of external uses of comfrey (Symphytum spp.). Complementary Therapies in Medicine, 21(6), 724–745. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2013.09.009
  • Smith DB, Jacobson BH. Effect of a blend of comfrey root extract (Symphytum officinale L.) and tannic acid creams in the treatment of osteoarthritis of the knee: randomized, placebo-controlled, double-blind, multiclinical trials. J Chiropr Med. 2011;10(3):147‐156. doi:10.1016/j.jcm.2011.01.003
  • Moreira R, Pereira DM, Valentão P, Andrade PB. Pyrrolizidine Alkaloids: Chemistry, Pharmacology, Toxicology and Food Safety. Int J Mol Sci. 2018;19(6):1668. Published 2018 Jun 5. doi:10.3390/ijms19061668

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.