Utilizări și efecte secundare ale metamizolului
Metamizolul este un medicament care, pe lângă faptul că este un puternic antiinflamator, are și alte acțiuni farmacologice. Acest lucru se datorează faptului că acesta aparține familiei pirazolonelor, care, la rândul lor, sunt medicamente catalogate drept AINS sau antiinflamatoare nesteroidiene. În acest articol, vom analiza în detaliu principalele utilizări și efecte secundare ale metamizolului.
Metamizolul este un tratament excelent pentru durere și febră. Companiile îl comercializează sub două forme diferite: metamizol de sodiu și metamizol de magneziu.
În general, oamenii abuzează considerabil de această substanță. Fiind un medicament destul de puternic, este recomandat mai ales pacienților cu colici și cu dureri de origine oncologică sau internă. De asemenea, metamizolul este util pentru a reduce durerea post-chirurgicală și pentru a scădea febra care nu poate fi diminuată cu alte medicamente.
Laboratoarele de cercetare au sintetizat metamizolul pentru prima dată în anul 1920. În 1922, acesta a fost introdus pentru prima dată pe piață sub denumirile de „Novalgin” și „Dipyrone”, printre altele.
Astăzi, laboratoarele farmaceutice vând metamizol sub numeroase mărci comerciale în întreaga lume și, de asemenea, sub denumirile sale generice.
Citește mai mult:
Despre febră
Febra este o creștere temporară a temperaturii corpului. De obicei, este declanșată de o anumită boală. În realitate, febra este un mecanism de apărare care ne permite să știm că în corpul nostru se întâmplă ceva ieșit din comun.
Temperatura normală a corpului uman este de 37 ºC, dar aceasta poate varia cu până la 1 ºC la persoanele sănătoase. Specialiștii în domeniu au definit febra ca temperatura corpului mai mare sau egală cu 38 °C. Aceasta este chiar peste limita superioară a temperaturii normale a omului, indiferent de cauză.
Febra indusă de un agent pirogen apare prin mai multe mecanisme. Poate fi vorba despre acțiunea pirogenilor externi, cum ar fi microorganismele sau a celor endogeni, cum ar fi interleukinele IL. De asemenea, factorul de necroză tumorală TNF-alfa, împreună cu o structură a hipotalamusului numită organul vascular al laminei terminale, duc la apariția febrei.
Cu toate acestea, febra nu este cauzată doar de infecții, ci poate avea și alte cauze, cum ar fi:
- Febra asociată inflamației
- Febra indusă de administrarea de anumite medicamente
- Febra după o leziune cerebrală
- Febra endocrină
Cum acționează metamizolul asupra organismului?
Așa cum știm deja, metamizolul acționează asupra durerii și febrei. Acesta este eficient grație capacității sale de a reduce sinteza prostaglandinelor pro-inflamatorii. Metamizolul inhibă activitatea de sinteză a prostaglandinei, care este o enzimă care catalizează, după cum sugerează și numele, sinteza de noi elemente inflamatoare.
Prostaglandinele sunt substanțe de natură lipidică care participă, printre multe alte procese, la răspunsurile inflamatorii ale organismului prin stimularea terminalelor nervoase ale durerii și producerea febrei.
Metamizolul, spre deosebire de alte medicamente din clasa AINS, este capabil să inhibe febra indusă de lipopolizaharide. În plus, în afară de a inhiba sinteza prostaglandinelor, metamizolul este un inhibitor neselectiv al enzimei ciclooxigenază, de unde rezultă acțiunea sa analgezică.
Citește mai mult:
Efecte secundare ale metamizolului
Deși metamizolul este un medicament foarte sigur, unele țări europene nu îl comercializează din cauza efectelor sale secundare. Spre deosebire de alte medicamente analgezice non-opioide care acționează asupra sintezei prostaciclinei, metamizolul nu produce efecte gastrointestinale importante.
Cu toate acestea, la fel ca majoritatea medicamentelor, metamizolul poate declanșa și alte tipuri de reacții adverse pe care oamenii trebuie să le ia în considerare în momentul administrării.
Efectul advers care se evidențiază cel mai mult în utilizarea acestui medicament și pe care o persoană trebuie să-l monitorizeze îndeaproape este agranulocitoza. În plus, administrarea de metamizol poate declanșa și leucopenie și trombocitopenie. Toate aceste simptome sunt reacții de hipersensibilitate.
În plus, pot apărea și unele dintre următoarele efecte:
- Sindromul Lyell și Stevens-Johnson
- Crizele astmatice
- Scăderile critice ale tensiunii arteriale, care depind de dozaj
Concluzii
Metamizolul este un medicament utilizat pe scară largă de populația generală pentru tratamentul durerii și al febrei. Cu toate acestea, nu ar trebui abuzezi de el, deoarece, la fel ca orice alt medicament de pe piață, poate declanșa o serie de efecte adverse. În plus, trebuie să te consulți cu farmacistul sau medicul de familie despre utilizarea metamizolului înainte de a începe orice tratament cu acesta.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Vademecum. (2019). Metamizol sódico. Disponible en: https://www.vademecum.es/principios-activos-metamizol+sodico-n02bb02.
- Bar-Oz, B., Clementi, M., Di Giantonio, E., Greenberg, R., Beer, M., Merlob, P., … Berkovitch, M. (2005). Metamizol (dipyrone, optalgin) in pregnancy, is it safe? A prospective comparative study. European Journal of Obstetrics and Gynecology and Reproductive Biology. https://doi.org/10.1016/j.ejogrb.2004.07.004.
- Escobar, W., Ramirez, K., Avila, C., Limongi, R., Vanegas, H., & Vazquez, E. (2012). Metamizol, a non-opioid analgesic, acts via endocannabinoids in the PAG-RVM axis during inflammation in rats. European Journal of Pain. https://doi.org/10.1002/j.1532-2149.2011.00057.x.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.