Utilizările Alprazolamului și efectele secundare
Care sunt utilizările Alprazolamului și efectele sale secundare? Alprazolamul este un medicament anxiolitic care aparține familiei benzodiazepinelor. Specialiștii prescriu adesea acest medicament în tratamentul episoadelor și al atacurilor legate de anxietate.
Deși benzodiazepinele au și proprietăți sedative, specialiștii recomandă adesea alte medicamente care sunt mai puțin susceptibile de a provoca dependență. Alprazolamul este una dintre benzodiazepinele care are cele mai puține efecte legate de dependență.
Înainte de a intra în detalii cu privire la caracteristicile medicamentului și de a afla cum funcționează în organism, este important să cunoaștem patologia pentru care este indicat: anxietatea.
Vezi și:
Ce este anxietatea?
Anxietatea poate fi o emoție normală sau o tulburare psihiatrică. Indiferent de situație, totul depinde de intensitatea și impactul pe care îl are asupra pacientului. În situații normale, este o componentă naturală a minții care acționează ca un mecanism de apărare și care ne permite să ne adaptăm la situații stresante.
Există unele limite care diferențiază anxietatea ca emoție normală de o problemă patologică. Aceasta devine o afecțiune nesănătoasă atunci când mintea anulează sau împiedică adaptarea la situația stresantă.
Pacienții descriu anxietatea ca un sentiment de amenințare, o așteptare stresantă pentru viitor și o modificare a echilibrului psihosomatic în absența unui pericol real. Persoanele cu anxietate suferă adesea de:
- Oboseală
- Insomnie
- Transpiraţie
- Palpitații
Alprazolamul este utilizat pentru a trata pacienții cu simptome de anxietate și depresie.
Utilizările Alprazolamului: ce face medicamentul în organism?
Benzodiazepinele acționează asupra sistemului nervos central (SNC) și pot produce numeroase efecte. Printre aceste efecte se numără sedarea și hipnoza, precum și relaxarea mușchilor scheletici și activitatea anticonvulsivantă.
Dovezile recente indică faptul că benzodiazepinele au capacitatea de a lega acidul gamma-aminobutiric de complexul receptorului GABA. GABA este un neurotransmițător inhibitor cu efect asupra subtipurilor de receptori specifici numiți GABA-A și GABA-B.
Ce este un neurotransmițător? GABA, la fel ca alte substanțe precum serotonina sau adrenalina, este o substanță chimică sintetizată în organism, responsabilă de transmiterea semnalelor de la un neuron la altul.
În funcție de neurotransmițător, acesta va transmite un anumit tip de semnal. În cazul GABA, atunci când este secretat, acesta emite semnale de inhibare sau reducere a activității neuronale.
GABA joacă un rol important în comportament, cunoaștere și răspunsul corpului la stres. Prin urmare, specialiștii asociază nivelurile scăzute ale acestui neurotransmițător cu tulburările de anxietate, printre altele. De aici rezultă eficacitatea benzodiazepinelor în cazul acestei probleme.
Farmacocinetica: ce se întâmplă cu Alprazolamul în organism?
Farmacocinetica este ansamblul diferitelor procese și modificări pe care le suferă medicamentul în organism. Acesta include următoarele procese: absorbție, distribuție, metabolism și excreție.
Alprazolamul se administrează pe cale orală și se absoarbe rapid. Concentrațiile maxime în sânge sunt atinse în decurs de una până la două ore de la administrare.
Organismul metabolizează acest medicament. Cu alte cuvinte, apar o serie de reacții chimice pentru a deveni mai solubil și a promova excreția, în principal la nivel hepatic. Prin urmare, pacienții cu probleme hepatice ar trebui să fie foarte atenți la administrarea acestui medicament.
Odată ce a fost metabolizat, atât medicamentul nemodificat, cât și substanțele rezultate în urma procesului, numite metaboliți, sunt eliminate prin urină.
Efecte adverse ale Alprazolamului
Cele mai frecvente efecte adverse ale tratamentului cu benzodiazepine sunt legate de efectele lor farmacologice. Cu alte cuvinte, vorbim despre efectul lor asupra sistemului nervos central.
În cazul în care pacientul suferă efecte adverse, acestea apar adesea începutul tratamentului și dispar, de obicei, pe măsură ce tratamentul continuă sau când pacientul sau specialistul scade doza administrată.
Majoritatea pacienților suferă de anxietate și de efectele anxietății și ale depresiei, deoarece Alprazolamul este un tratament clasic pentru aceste probleme. Prin urmare, unele dintre cele mai frecvente efecte adverse sunt următoarele:
- Ameţeală
- Somnolenţă
- Disconfort
Aceste efecte apar doar în 1% din cazuri. Există și alte efecte chiar mai puțin frecvente, cum ar fi:
- Depresia
- Vederea neclară
- Durerea de cap
- Problemele de somn
Vezi și:
Nu te auto-medica niciodată și nu profita de utilizările Alprazolamului
În concluzie, Alprazolamul este un medicament anxiolitic pentru tratarea anxietății. Cu toate acestea, nu trebuie să iei medicamente fără supraveghere medicală adecvată, deoarece utilizarea abuzivă poate fi dăunătoare pentru sănătate. O supradoză poate duce chiar la moarte.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Van Marwijk, H., & Bax, A. (2008). Alprazolam for depression. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD007139
- Chaytor, A. (2011). Alprazolam. In xPharm: The Comprehensive Pharmacology Reference. https://doi.org/10.1016/B978-008055232-3.61200-0
- Petty, F., Trivedi, M. H., Fulton, M., & John Rush, A. (1995). Benzodiazepines as antidepressants: Does GABA play a role in depression? Biological Psychiatry. https://doi.org/10.1016/0006-3223(95)00049-7
- Marquet Palomer, R. (2009). Ansiedad. FMC – Formación Médica Continuada En Atención Primaria. https://doi.org/10.1016/s1134-2072(05)75195-1
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.