Utilizările medicamentului Madopar
Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira
Ce este și care sunt utilizările medicamentului Madopar?
Madopar este un medicament folosit în tratamentul bolii Parkinson. Este alcătuit din două ingrediente active, 200 mg de levodopa și 50 mg de benserazidă. Are forma unor tablete cu o canelură în formă de cruce, permițând pacientului să taie pastila pentru a obține patru doze.
Utilizările medicamentului Madopar
Levodopa este o substanță care este un precursor al dopaminei. Levodopa se află în medicament, deoarece dopamina însăși nu poate ajunge la creier. Cu toate acestea, precursorul său, levodopa, poate ajunge în zona cerebrală. Aici, levodopa este convertită în dopamină și crește nivelul acestei substanțe în creier.
Levodopa este cel mai eficient ingredient activ pentru tratarea simptomelor legate de mișcare și rigiditate în boala Parkinson.
Dacă iei Madopar, nu trebuie să încetezi brusc administrarea, deoarece este posibil să prezenți reacții adverse precum febră, rigiditate musculară și confuzie.
Citește și:
De ce Madopar combină levodopa cu alte ingrediente active?
Dacă levodopa ar fi administrată singură, corpul ar metaboliza-o înainte de a putea ajunge la creier. Din acest motiv, este combinată cu alte ingrediente active, cum ar fi carbidopa sau benserazida. Aceste ingrediente active fac ca o cantitate suficientă de levodopa să ajungă la creier, îmbunătățind eficacitatea acesteia și reducând posibilele efecte secundare.
Combinația de substanțe din Madopar are un raport de 4:1 între cele două ingrediente. În acest fel, va oferi un efect practic identic cu ceea ce ar putea oferi dozele mari de levodopa, dar cu o toleranță mai bună.
În general, toate simptomele bolii Parkinson se îmbunătățesc semnificativ după tratamentul cu acest medicament pentru o perioadă medie de timp.
Cum ar trebui să iei Madopar?
Acum că am stabilit care sunt utilizările medicamentului Madopar, vom discuta despre administrarea acestui medicament.
Madopar este un medicament administrat pe cale orală cu 30 de minute înainte de mese sau la 2 ore după. Dacă experimentezi disconfort gastric, îl poți lua împreună cu alimente, deși ar trebui să te asiguri că acestea nu sunt bogate în proteine. Avertismentul de a evita administrarea acestui medicament împreună cu alimentele bogate în proteine a apărut din cauza faptului că proteinele pot reduce absorbția de levodopa.
Comprimatele Madopar se eliberează treptat, având o acțiune de lungă durată. În timp ce iei acest medicament, trebuie să ai grijă la condus, deoarece Madopar poate afecta reflexele.
Dozarea medicamentului Madopar
Medicul specialist va stabili doza zilnică de Madopar în fiecare caz, în funcție de situația pacientului. În general, cele mai frecvente doze sunt următoarele:
Tratamentul inițial
De obicei, medicii încep tratamentul cu jumătate de comprimat de trei ori pe zi, crescând doza zilnică cu jumătate de comprimat în fiecare săptămână, până la atingerea dozei eficiente la fiecare pacient. Dacă pot monitoriza îndeaproape pacientul, medicii pot crește doza mai repede (cu un comprimat pe săptămână în loc de jumătate).
Prin urmare, durează puțin timp pentru a ajunge la o doză eficientă. Doza eficientă este cuprinsă între 2 și 4 comprimate pe zi, împărțită în trei sau patru prize.
Citește și:
Doza de întreținere
Doza zilnică trebuie împărțită în cel puțin trei prize, iar medicul va prescrie, în medie, trei prize de câte un comprimat de Madopar pe zi. Cu toate acestea, stabilirea dozei zilnice de întreținere depinde de ceea ce este cel mai potrivit pentru fiecare pacient.
O altă opțiune pentru stabilirea dozei de întreținere poate fi menținerea dozei zilnice cu posibilitatea de a schimba cantitatea cu un sfert de comprimat și de a lua medicamentul mai frecvent.
Madopar nu vindecă, dar ajută
În prezent, nu există un tratament capabil să vindece boala Parkinson, dar acest medicament a reușit să atenueze principalele simptome, crescând astfel calitatea vieții pacienților.
Madopar este o opțiune bună de tratament pe care o folosesc milioane de oameni cu maladia Parkinson din întreaga lume. Este important ca medicul specialist să monitorizeze și să ajusteze dozele în funcție de fiecare caz în parte.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
FERREIRA, F. D; FERREIRA, F.M.D; HELENO, R.B; MELLA, S. E. J. (2010). Parkinson’S Disease: Physiopathologic and Therapeutic Aspects. Revista de Saúde e Pesquisa.
-
Díaz, F., Chaná, P., Droguett, P., Gutiérrez, A., & Martínez, C. (1995). Complicaciones motoras precoces en parkisonianos de novo tratados con L-Dopa más inhibidor periférico de la decarboxilasa. Rev. Chil. Neuro-Psiquiatr.
-
Fernandez Pardal, M. M., Gatto, E., Micheli, F., Casas Parera, I., & Diaz, S. (1991). UN NUEVO PREPARADO DE LEVODOPA BENSERAZIDA EN PARKINSONIANOS CON FLUCTUACIONES MOTORAS REFRACTARIAS A TRATAMIENTOS CON L-DOPA STANDARD. Medicina.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.