Utilizările și beneficiile uleiului esențial de trandafir sălbatic
 

Utilizările și beneficiile uleiului esențial de trandafir sălbatic

Uleiul esențial de trandafir sălbatic este folosit în medicina naturistă ca adjuvant pentru îngrijirea pielii. Aflați mai multe despre proprietățile și utilizările sale!
Utilizările și beneficiile uleiului esențial de trandafir sălbatic

Ultima actualizare: 02 aprilie, 2023

Care sunt beneficiile uleiului esențial de trandafir sălbatic? Uleiul esențial de trandafir sălbatic este obținut din planta cu denumirea științifică Cistus ladaniferus. Aceasta aparține familiei C. istaceae și are flori albe cu pete mici în tonuri violet. În plus, frunzele sunt de un verde intens, iar tulpina are părți roșiatice.

O recenzie distribuită în revista Plantas afirmă faptul că această specie de arbuști este originară din regiunea de vest a Mediteranei. Deși este folosit în scopuri ornamentale, trandafirul sălbatic are aplicații aromatice și farmacologice.

Uleiul obținut din tulpini este apreciat pentru beneficiile sale cosmetice si medicinale. Este adesea folosit pentru a promova vindecarea rănilor, pentru a minimiza aspectul ridurilor și pentru a proteja pielea. Să vedem cum funcționează!

Beneficiile uleiului esențial de trandafir sălbatic

Pentru a obține ulei esențial de trandafir sălbatic, se aleg cele mai tinere tulpini ale plantei, mai ales în timpul verii. După aceasta, începe un proces de distilare cu abur care durează aproximativ 3 ore. Se obține un produs cu note de chihlimbar și o tentă erbacee. De obicei, acest ulei este folosit extern.

Ameliorarea durerii și a inflamației

În medicina tradițională, uleiul esențial de trandafir sălbatic este un adjuvant pentru afecțiunile musculare și articulare. În plus, este apreciat pentru capacitatea sa de a reduce stările inflamatorii.

În acest sens, un studiu comparativ publicat de American Journal of Therapeutics a raportat că extractele de Cistus ladaniferus au prezentat potențial analgezic și antiinflamator. Deși sunt necesare mai multe dovezi, acest ulei poate fi folosit local ca remediu pentru afecțiuni minore.

Femeie care profită de beneficiile uleiului esențial de trandafir sălbatic
Utilizarea locală a uleiului de trandafir sălbatic poate calma inflamațiile minore ale pielii.

Vindecarea rănilor minore

Aplicarea uleiului esențial de trandafir sălbatic nu va îndepărta cicatricile peste noapte. Însă, poate fi considerat un supliment pentru a promova ameliorarea rănilor minore. În primul rând, acționează ca un antimicrobian, ceea ce reduce riscul de infecții.

În al doilea rând, așa cum se detaliază în revista Antioxidants , compușii săi antioxidanți — în special polifenolii — promovează regenerarea și vindecarea pielii. Are chiar și un efect fotoprotector.

Prevenirea ridurilor premature

O mare varietate de produse cosmetice pentru îngrijirea feței folosesc uleiul esențial de trandafir sălbatic. Motivul? Conținutul său ridicat de compuși polifenolici are funcții multiple de protecție și regenerare. Aceste substanțe cu acțiune antioxidantă atenuează impactul stresului oxidativ, unul dintre principalii factori de risc pentru îmbătrânirea prematură. De asemenea, favorizează elasticitatea pielii, protejează bariera cutanată și reduc aspectul obosit.

Controlul sângerărilor minore

Medicina populară include uleiul esențial de trandafir sălbatic pe lista substanțelor antihemoragice naturale. Cu toate acestea, nu există dovezi concludente. Totuși, datele anecdotice sugerează că ajută la oprirea sângerării în cazuri ușoare, cum ar fi tăieturile minore, sângerările nazale sau menstruațiile abundente.

Riscuri și contraindicații ale uleiului esențial de trandafir sălbatic

Uleiul esențial de trandafir sălbatic este bine tolerat de majoritatea oamenilor.

De obicei, este folosit extern în aromaterapie sau combinat cu un ulei purtător. Se găsește și în unele produse cosmetice și farmaceutice.

Cu toate acestea, trebuie luat în considerare faptul că poate provoca fotosensibilitate, în special pe pielea delicată. Prin urmare, odată ce este aplicat, pielea trebuie protejată de lumina soarelui. Este necesar să se evite aplicarea uleiului în apropierea ochilor sau mucoaselor, deoarece tinde să fie iritant.

Este contraindicat în sarcină și alăptare sau la copii foarte mici. În cazul în care aveți anumite boli, este indicat să consultați medicul înainte de a-l utiliza. Dacă există o reacție neplăcută, întrerupeți utilizarea.

Cum se aplică uleiul esențial de trandafir sălbatic?

Unii oameni folosesc acest produs în aromaterapie sau masaj. Pentru masaj, trebuie diluat cu un ulei purtător, cum ar fi uleiul de trandafir, de migdale sau de nucă de cocos.

Ulei de migdale
Uleiul de migdale poate fi purtător pentru uleiul esențial de trandafir sălbatic.

1. Tratament împotriva ridurilor cu ulei esențial de trandafir sălbatic (rockrose)

Combinația de uleiuri vegetale bogate în antioxidanți este ideală pentru prevenirea liniilor de expresie și ridurilor fine. Utilizarea de ulei esențial de rockrose poate completa rutina anti-îmbătrânire de noapte.

Ingrediente

  • 8 picături de ulei esențial de rockrose
  • 6 picături de ulei de afine
  • 6 picături de ulei de rodie
  • 15 mililitri de ulei de trandafir

Pregătire

  • Combinați uleiurile esențiale cu uleiul de trandafir sălbatic și amestecați bine.
  • Puneți produsul rezultat într-un borcan închis ermetic și aplicați o cantitate mică pe față înainte de a merge la culcare.

2. Remediu pentru stimularea vindecării rănilor

Dacă scopul este vindecarea unei răni superficiale, uleiul poate fi combinat cu alte ingrediente utile în regenerarea pielii. Desigur, aplicarea pe răni deschise sau grave trebuie evitată.

Ingrediente

  • 8 picături de ulei esențial de rockrose
  • 5 picături de ulei de gotu kola
  • 5 picături de ulei de pojarniță
  • 15 mililitri de ulei vegetal de măceșe

Pregătire

  • Amestecați uleiurile până obțineți un produs omogen.
  • Aplicați o cantitate mică pe zona afectată.
  • Așteptați să se absoarbă fără clătire.

3. Tratament împotriva hemoragiilor minore

Utilizarea externă a uleiului esențial de trandafir sălbatic poate fi utilă în caz de sângerare minoră. Sângerarea se va opri în câteva minute.

Ingrediente

  • 2 picături de ulei esențial de rockrose
  • 4 picături de ulei vegetal

Pregătire

  • Combinați uleiurile și, cu ajutorul unei dischete de bumbac, aplicați produsul pe zona pe care doriți să o tratați.
  • Țineți apăsat timp de câteva secunde, până când sângerarea se oprește.

Ce trebuie să rețineți minte despre beneficiile uleiului esențial de trandafir sălbatic?

Datorită conținutului său ridicat de antioxidanți, compuși antiinflamatori și acizi grași, uleiul esențial de rockrose poate fi folosit în scopuri medicinale și cosmetice. În mod tradițional, este folosit împotriva durerilor, inflamațiilor și rănilor minore.

În plus, este considerat un aliat împotriva ridurilor fine și sângerărilor superficiale. Îndrăzniți să-l încercați?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Frazão DF, Raimundo JR, Domingues JL, Quintela-Sabarís C, Gonçalves JC, Delgado F. Cistus ladanifer (Cistaceae): a natural resource in Mediterranean-type ecosystems. Planta. 2018 Feb;247(2):289-300. doi: 10.1007/s00425-017-2825-2. Epub 2017 Dec 7. PMID: 29218421.
  • El Hamsas El Youbi A, El Mansouri L, Boukhira S, Daoudi A, Bousta D. In Vivo Anti-Inflammatory and Analgesic Effects of Aqueous Extract of Cistus ladanifer L. From Morocco. Am J Ther. 2016 Nov/Dec;23(6):e1554-e1559. doi: 10.1097/MJT.0000000000000419. PMID: 26934730.
  • Gaweł-Bęben K, Kukula-Koch W, Hoian U, Czop M. Characterization of Cistus × incanus L. and Cistus ladanifer L. Extracts as Potential Multifunctional Antioxidant Ingredients for Skin Protecting Cosmetics. Antioxidants (Basel). 2020 Mar 1;9(3):202. doi: 10.3390/antiox9030202. PMID: 32121584; PMCID: PMC7139296.
  • Andrade, D., Gil, C., Breitenfeld, L., Domingues, F., & Duarte, A. P. (2009). Bioactive extracts from Cistus ladanifer and Arbutus unedo L. In Industrial Crops and Products (Vol. 30, Issue 1, pp. 165–167). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2009.01.009
  • Amensour, M., Sendra, E., Pérez-Alvarez, J.A. et al. Antioxidant Activity and Chemical Content of Methanol and Ethanol Extracts from Leaves of Rockrose (Cistus ladaniferus). Plant Foods Hum Nutr 65, 170–178 (2010). https://doi.org/10.1007/s11130-010-0168-2
  • Rinnerthaler M, Bischof J, Streubel MK, Trost A, Richter K. Oxidative stress in aging human skin. Biomolecules. 2015 Apr 21;5(2):545-89. doi: 10.3390/biom5020545. PMID: 25906193; PMCID: PMC4496685.
  • Bechlaghem, Karima & Allali, Hocine & Benmehdi, Houcine & Aissaoui, Nadia & Flamini, Guido. (2019). Chemical Analysis of the Essential Oils of Three Cistus Species Growing in North- West of Algeria. Agriculturae Conspectus Scientificus. 84. 283-293.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.