Utilizările, tipurile și beneficiile talasoterapiei - Doza de Sănătate
 

Utilizările, tipurile și beneficiile talasoterapiei

Vrei să afli mai multe despre utilizările, tipurile și beneficiile talasoterapiei? Această tehnică folosește elemente ale mediului marin (apă de mare, alge, nisip, nămol) pentru a îmbunătăți sănătatea oamenilor. Eficacitatea sa a fost dovedită prin studii științifice.
Utilizările, tipurile și beneficiile talasoterapiei

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Talasoterapia constă în utilizarea terapeutică a apei de mare și a altor elemente ale mediului marin, cum ar fi algele, nisipul, nămolul sau briza. Cuvântul provine din unirea termenului grecesc „thalassa”, care înseamnă „mare”, cu „therapia”, care se referă la „vindecare”. Astăzi, vom discuta despre utilizările, tipurile și beneficiile talasoterapiei.

Originile talasoterapiei

Talasoterapia a apărut în Grecia antică și este menționată în scrierile lui Hipocrate, care a recomandat utilizarea apei de mare pentru a atenua anumite afecțiuni. Mai târziu, în Imperiul Roman, soldații au folosit băile fierbinți cu apă de mare pentru a se recupera după bătălii.

Această tehnică terapeutică s-a răspândit în toată Europa, în special în Italia, Anglia și Franța. La începutul secolului al XX-lea, utilitatea sa a fost studiată și a fost înființat primul centru oficial de talasoterapie: Institutul Marin Rochroum, situat în Franța.

Utilizările talasoterapiei

Principiul din spatele talasoterapiei este faptul că scufundarea repetată în apa de mare caldă și aplicarea de nămol și alge marine pot contribui la echilibrul chimic natural al organismului. Pielea poate absorbi mineralele de care are nevoie (magneziu, potasiu, calciu, sodiu și iod) din apa de mare.

Apa de mare conține substanțe similare cu plasma sanguină. De fapt, în apa de mare, există o cantitate mare de clorură de sodiu, clorură de magneziu, potasiu și alte elemente. Deci, această asemănare poate favoriza absorbția substanțelor în corp, fiind o modalitate de menținere a homeostaziei.

Pentru a garanta succesul acestei tehnici, locul de tratament trebuie să impună măsuri igienice stricte și să aibă personal specializat. Colectarea apei trebuie să aibă loc departe de malul mării. Apoi, aceasta trebuie să treacă printr-un proces de purificare și sterilizare.

Indicațiile talasoterapiei

Experții recomandă talasoterapia pentru tratarea mai multor afecțiuni, inclusiv dureri corporale, boli ale pielii, cum ar fi psoriazisul, reumatism, osteoporoză, tendinită și lumbago.

De asemenea, este utilă în caz de probleme de circulație, cum ar fi hematoamele, venele varicoase și sângerările nazale recurente. Poate oferi beneficii celor cu afecțiuni emoționale legate de stres și depresie.

Această tehnică terapeutică nu este recomandată în caz de cancer, hipertensiune arterială severă, afecțiuni febrile și psihoze.

Femeie care are o durere de spate
Talasoterapia este utilizată pe scară largă în centrele autorizate pentru durerile musculare și articulare.

Tipuri de talasoterapie

Talasoterapia include o serie de tehnici terapeutice care profită de proprietățile elementelor marine pentru a îmbunătăți sănătatea și aspectul fizic. Există mai multe metode de aplicare.

Hidroterapia cu apa de mare

Aceasta include băi în căzi, fie reci, fie calde (37 °C), hidromasaje, pulverizări și dușuri subacvale. Aceste tehnici au ca scop relaxarea corpului, stimularea circulației, ameliorarea problemelor sistemului respirator și îmbunătățirea tonusului muscular.

Algoterapia

Aceasta constă în utilizarea algelor proaspete sau uscate. De obicei, algele sunt puse în băi calde cu apă de mare sau aplicate direct pe piele.

Algele marine sunt bogate în minerale și proteine. Au o acțiune revitalizantă, antioxidantă și dezinfectantă. De asemenea, ajută la tonifierea mușchilor, drenarea fluidelor și tratarea problemelor pielii.

Climatoterapia marină

Climatoterapia marină profită de proprietățile mediului marin, care este bogat în iod, ozon și minerale. Poate ajuta sistemul respirator și pielea. De asemenea, aerul de mare are efecte relaxante pentru calmarea și tratarea tulburărilor de dispoziție.

Hidrociznoterapia

Hidrociznoterapia constă în efectuarea de exerciții terapeutice în apa de mare, într-o piscină proiectată în acest scop. De obicei, se concentrează pe tratamentul afecțiunilor fizice.

Psamoterapia

Aceasta constă în acoperirea corpului cu nisip fierbinte. Scopul este de a atenua afecțiunile articulare sau musculare, oferind căldură zonei afectate. De asemenea, oligoelementele și sărurile marine din nisip oferă beneficii pentru structura musculară și scheletică.

Peloidoterapia

Aceasta implică utilizarea peloidelor, cum ar fi nămolul marin, algele, argila și calcarul. Aceste elemente sunt bogate în minerale, vitamine și proteine. Tratamentul se aplică în caz de probleme ale sistemului locomotor (artrită, artroză) sau ale pielii (acnee, psoriazis, dermatită).

Beneficiile talasoterapiei

Mai sus, am aprofundat proprietățile și formele talasoterapiei. Dar ce spun studiile științifice despre beneficiile sale? Să vedem.

Ameliorează oboseala musculară, rigiditatea și durerea

Există dovezi care sugerează că talasoterapia are un efect pozitiv asupra oboselii și recuperării după leziuni musculare. Acest lucru contribuie la îmbunătățirea sănătății și a calității vieții bolnavilor.

Cercetările au arătat faptul că exercițiile aerobice în apă de mare oferă multe avantaje organismului. Acestea duc la o îmbunătățire a stării emoționale a pacienților.

Favorizează circulația

Terapia cu apă de mare îmbunătățește circulația sângelui, ceea ce ajută la ameliorarea spasmelor musculare și la furnizarea de oxigen și substanțe nutritive.

Un studiu a arătat faptul că algele utilizate în talasoterapie îmbunătățesc circulația atunci când sunt aplicate prin intermediul produselor cosmetice.

Ameliorează durerile articulare

Un alt beneficiu este ameliorarea durerilor articulare și stimularea mișcării articulațiilor. De fapt, există dovezi ce arată că tratamentul acvatic, inclusiv talasoterapia, îmbunătățește funcția articulațiilor. De asemenea, încurajează relaxarea și promovează o stare de spirit pozitivă.

Algele sunt responsabile de beneficiile talasoterapiei
Algele sunt incluse în gastronomie grație proprietăților nutriționale ale acestora. Talasoterapia își propune să profite de beneficiile lor prin aplicarea directă.

Tratează bolile pielii

Talasoterapia contribuie la ameliorarea mai multor afecțiuni ale pielii. De fapt, mineralele și oligoelementele prezente în mediul marin furnizează substanțele necesare pentru calmarea iritației pielii (în caz de psoriazis și dermatită) sau accelerarea vindecării rănilor.

Stimulează procesele emoționale

Există dovezi ce arată că talasoterapia, împreună cu tehnicile de gestionare a somnului, reduc somnolența în timpul zilei, îmbunătățesc starea de spirit și funcția cognitivă și scad nivelurile de furie, stres și depresie. Noaptea, acestea cresc calitatea somnului și ameliorează anxietatea.

Consultă un profesionist înainte de a apela la beneficiile talasoterapiei

Dacă suferi de orice afecțiune și vrei să profiți de beneficiile talasoterapiei, cel mai bine este să consulți un specialist. Acesta îți va oferi indicațiile corespunzătoare în funcție de situația ta particulară.

Nu uita că există și contraindicații. De asemenea, mergi doar la centre specializate care garantează igiena și utilizarea procedurilor corecte.

Cu toate acestea, dacă nu suferi de o afecțiune gravă și vrei să beneficiezi de mediul marin, tot ce trebuie să faci este să mergi în excursie la plajă, să respiri aerul și să te relaxezi. Nu uita să folosești o loțiune bună de protecție solară!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.