Logo image
Logo image

Vaccinul contra rubeolei: tot ce trebuie să știți

4 minute
Rubeola este o boală de origine virală care apare ușor la adulți și copii. Vaccinul împotriva acesteia este necesar, deoarece, din păcate, fetușii femeilor însărcinate sunt în pericol grav dacă acestea se infectează.
Vaccinul contra rubeolei: tot ce trebuie să știți
Ultima actualizare: 09 august, 2021

Vaccinul contra rubeolei există pe piață și face parte din calendarele oficiale ale mai multor țări pentru administrare gratuită. Importanța sa este ridicată și, prin urmare, este esențial în abordările de sănătate publică.

Rubeola este o boală infecțioasă cauzată de virusul rubeolei, un agent patogen aparținând familiei Matonaviridae. Din cauza importanței sale epidemiologice, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că peste 250 de milioane de oameni sunt vaccinați împotriva acestei patologii numai în America.

În ciuda faptului că este o infecție care apare ușor la copii și adulți, în timpul sarcinii prezintă un risc considerabil de avort spontan și deces al fătului. Prin urmare, vă vom spune ce este vaccinul contra rubeolei și când este necesară aplicarea acestuia.

Citiți mai mult:

Prevenirea defectelor congenitale

Ce este rubeola?

După cum am spus anterior, rubeola este o boală infecțioasă de origine virală. Mai multe studii ne arată importanța clinică a bolii. Unele dintre ele sunt următoarele:

  • În epidemia din 1964-1965, în Statele Unite s-au născut peste 20.000 de copii cu defecte congenitale din cauza rubeolei.
  • În același interval, au apărut peste 10.000 de avorturi la mamele infectate.
  • Din acest motiv, OMS consideră această boală ca fiind prima cauză a defectelor congenitale care poate fi prevenită prin vaccinare.

Potrivit Clinicii Mayo, semnele și simptomele rubeolei sunt dificil de diagnosticat din cauza blândeții lor. Pacientul poate prezenta febră scăzută, erupții cutanate, greață și conjunctivită ușoară, deși unii infectați nici măcar nu prezintă semne.

Contaminarea se face prin contactul direct cu membranele mucoase sau sputa individului infectat. În schimb, de la mamă la copil se transmite transplacentar – prin fluxul sanguin.

Some figure

Vaccinul contra rubeolei: ce variante există?

După cum ne spune Center for Disease Control and Prevention (CDC), vaccinul contra rubeolei este administrat ca parte a unui vaccin combinat numit MMR. Această formă triplă virală (MMR sau SRP) este un cocktail de trei componente virale atenuate.

În acest fel, sistemului imunitar i se permite să se pregătească și să acționeze eficient împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei. Este eliminată nevoia de injecții multiple.

Există și vaccinuri monovalente, adică unice pentru patologie. Oricum ar fi, este o imunizare fără efecte adverse grave, cu o eficacitate de 95% după doza unică.

Cine ar trebui să primească vaccinul împotriva rubeolei?

Organizația HealthyChildren ne spune că vaccinul împotriva rubeolei trebuie administrat în timpul copilăriei. Pentru cel mai înalt grad de imunitate, sunt necesare două doze. Acestea sunt după cum urmează:

  • Prima doză: 12 până la 15 luni
  • A doua doză: vârsta de patru până la șase ani

Acesta este scenariul ideal, dar în țările în care structura sanitară este deficitară, se face un efort principal pentru vaccinarea tuturor persoanelor cu vârsta sub 40 de ani. Dacă acest lucru nu este posibil, ar trebui acordată prioritate femeilor aflate la vârsta fertilă.

Potrivit spuselor OMS, cel puțin 80% din populație trebuie să fie imună la rubeolă, astfel încât cei care nu pot fi vaccinați să poată fi protejați indirect. 

Ar putea să vă intereseze:

Simptome, cauze și tratament pentru encefalită

Cine nu ar trebui să primească vaccinul împotriva rubeolei?

În primul rând, este esențial să subliniem că vaccinarea este o obligație cetățenească. Nu este o alegere, ci o responsabilitate. Din păcate, există anumite sectoare ale populației care nu pot fi vaccinate împotriva rubeolei. Surse deja citate mai sus vorbesc despre următoarele excepții:

  • Utilizarea vaccinului trebuie evitată la persoanele cu antecedente de reacții alergice severe la MMR.
  • Femeile gravide nu pot primi vaccinul contra rubeolei. Acesta se va administra după ce mama va naște.
  • Persoanele cu un sistem imunitar slăbit (infecții precum HIV, tratamente precum chimioterapia) ar trebui să evite aceste tipuri de vaccinuri.

Există și alte excepții, dar acestea variază de la caz la caz și sunt de obicei temporare. Cu excepția cazului în care un profesionist medical recomandă altfel, vaccinarea împotriva oricărei boli este întotdeauna cea mai bună opțiune.

Some figure

Reacții adverse posibile

Potrivit Asociației Spaniole de Pediatrie (AEP), efectele adverse sunt rare și ușoare. Febra ușoară sau rujeola pot apărea între 5 și 15 zile după vaccinare, deși acest tablou clinic dispare de la sine. De asemenea, pot apărea tulburări de coagulare sau inflamație, deși acestea sunt efecte secundare foarte ciudate.

Vaccinul contra rubeolei pentru protejarea femeilor însărcinate

După cum am văzut, aplicarea vaccinului MMR este esențială ori de câte ori sănătatea sugarului sau a adultului o permite. Datorită acestuia, incidența bolilor precum rujeola a scăzut la 1% în acele societăți în care vaccinul este administrat în mod general.

Deși rubeola este o infecție ușoară la copii și adulți, fetușii femeilor însărcinate sunt în pericol grav dacă sunt expuși agentului patogen. Prin urmare, este o obligație cetățenească ca toți să evităm extinderea bolii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rubeola, Organización Mundial de la Salud (OMS). Recogido a 8 de octubre en https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/rubella
  • SUÁREZ-OGNIO, Luis et al. A rubella serosurvey in postpartum women in the three regions of Peru. Rev Panam Salud Pública [en línea]. 2007, v. 22, n. 2
  • Rubeola, Mayo Clinic. Recogido a 8 de octubre en https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/rubella/symptoms-causes/syc-20377310
  • Rubeola, CDC. Recogido a 8 de octubre en https://www.cdc.gov/spanish/especialescdc/rubeola/index.html#:~:text=La%20vacuna%20contra%20la%20rub%C3%A9ola%20generalmente%20es%20parte%20de%20una,hace%20m%C3%A1s%20de%2030%20a%C3%B1os.
  • Las vacunas contra el sarampión, paperas y rubéola: lo que usted debe saber, Healthychildren.org. Recogido a 8 de octubre en https://www.healthychildren.org/Spanish/safety-prevention/immunizations/Paginas/Measles-Mumps-Rubella-Vaccines-What-You-Need-to-Know.aspx
  • González Miranda, Felipe, and Elsa Paulina Abaca Castillo. Actualización clínica y epidemiológica de sarampión, rubéola, parotiditis y vacuna tres vírica en la región de las Américas ya nivel nacional. Diss. Universidad de Talca (Chile). Escuela de Tecnología Médica., 2019.
  • Castillo González, William, et al. “Enfoque neuroinmunológico para la evaluación de la vacuna triple vírica contra el sarampión, la parotiditis y la rubéola.” Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas 38.3 (2019).
  • Mirlesse, V., F. Jacquemard, and F. Daffos. “Rubéola congénita.” EMC-Tratado de Medicina 4.2 (2000): 1-3.
  • Weekly epidemiological record Relevé épidémiologique hebdomadaire, OMS. Recogido a 8 de octubre en https://web.archive.org/web/20160304201805/http://www.who.int/wer/2011/wer8629.pdf?ua=1
  • VACUNA RUBEOLA, AEP. Recogido a 8 de octubre en https://vacunasaep.org/familias/vacunas-una-a-una/vacuna-rubeola

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.