Valoarea nutritivă, riscurile și beneficiile sosului teriyaki
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
Sosul teriyaki este unul dintre cele mai cunoscute sosuri japoneze, cu o aromă dulce și sărată. Se poate face acasă foarte ușor. Descoperiți valoarea nutritivă, riscurile și beneficiile sosului teriyaki!
Verificați dacă acest sos se încadrează în tiparul vostru alimentar. Utilizarea sosurilor nu trebuie să fie zilnică. Acestea cresc foarte mult conținutul caloric al felurilor de mâncare.
Acest efect poate duce la o creștere progresivă a masei grase. Din acest motiv, cel mai potrivit este să gătiți folosind puține grăsimi și să lăsați sosurile pentru momentele speciale.
Valoarea nutritivă a sosului teriyaki
Sosul teriyaki are 14 calorii per porția de 16 grame. 2,5 grame corespund carbohidraților și doar 0,9 grame proteinelor. Lipidele sunt practic nesemnificative.
Sosul teriyaki concentrează multe vitamine și minerale. De exemplu, este o sursă de sodiu, cu un aport de aproximativ 600 miligrame per lingură.
De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că majoritatea carbohidraților din sosul teriyaki sunt zaharuri simple, în special din miere. Dacă acești nutrienți sunt consumați în exces în contextul sedentarismului, pot crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Acest lucru este evidențiat de cercetările publicate în jurnalul Current Diabetes Reports.
În ceea ce privește sodiul, poate fi necesară limitarea consumului acestuia în anumite circumstanțe, mai ales când există patologii cardiovasculare. Un studiu publicat în Journal of the American Heart Association confirmă acest lucru.
Descoperiți: Ce este, cum se prepară și cum se folosește garam masala în rețete
Beneficiile și riscurile sosului teriyaki
Consumul de sos teriyaki poate avea o serie de beneficii pentru sănătate. Poate cel mai notabil dintre toate este determinat de concentrația de fitoestrogeni.
Vorbim despre izoflavone, elemente despre care s-a demonstrat că oferă o oarecare protecție împotriva dezvoltării anumitor tipuri de cancer. Aportul lor la femei este esențial, deoarece sunt substanțe importante pentru fiziologia feminină.
Sosul teriyaki este benefic pentru o digestie mai ușoară, mai ales când vorbim despre versiunile cu ghimbir. Acest element facilitează procesele de absorbție a nutrienților și reduce formarea de gaze în intestine.
Acest sos poate ajuta chiar și la atenuarea problemelor precum arsurile la stomac sau refluxul gastroesofagian. De asemenea, ameliorează greața și vărsăturile în caz de dispepsie.
Sosul teriyaki este benefic pentru stimularea funcției imunitare. Acest lucru se datorează prezenței usturoiului, un element care acționează ca un agent antimicrobian. Prezența sa regulată în dietă este recomandată pentru a menține o sănătate optimă.
Trebui să fiți atenți la cantități?
Printre riscurile sosului teriyaki trebuie amintite posibila creștere în greutate din cauza aportului caloric ridicat și incompatibilitatea consumului cu anumite patologii metabolice (din cauza conținutului de zahăr).
De asemenea, sosul nu este indicat celor care trebuie să limiteze prezența sodiului în dietă. În acest grup se încadrează pacienții hipertensivi.
Descoperiți: Ce este kumquat și cum se folosește la gătit?
Ați încercat deja sosul teriyaki?
Sosul teriyaki are mai mulți nutrienți esențiali. De asemenea, fitochimicalele din compoziția sa pot îmbunătăți funcția imunitară și eficiența fiziologiei în mediul intern.
Din acest motiv, consumul acestuia este recomandat, dar numai în contextul unei alimentații variate și echilibrate. Este esențial să avem o compoziție corporală optimă bazată pe echilibrul caloriilor ingerate și arse.
Rețineți că sosurile trebuie consumate cu moderație. Există diferite rețete de teriyaki ce pot fi preparate acasă. În general, este indicat să alegeți una dintre variantele cu ghimbir. Acest ingredient are mai multe efecte pozitive asupra organismului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Yoshida Y, Simoes EJ. Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Curr Diab Rep. 2018;18(6):31. Published 2018 Apr 18. doi:10.1007/s11892-018-1004-6
- Filippini T, Naska A, Kasdagli MI, et al. Potassium Intake and Blood Pressure: A Dose-Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Am Heart Assoc. 2020;9(12):e015719. doi:10.1161/JAHA.119.015719
- Varinska L, Gal P, Mojzisova G, Mirossay L, Mojzis J. Soy and breast cancer: focus on angiogenesis. Int J Mol Sci. 2015;16(5):11728-11749. Published 2015 May 22. doi:10.3390/ijms160511728
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.