5 sosuri rapide cu ketchup pentru orice preparat gustos
 

5 sosuri rapide cu ketchup pentru orice preparat gustos

Vă place ketchup-ul? Atunci probabil vă vor plăcea și sosurile pe care vi le vom arăta în continuare, deoarece acestea îl folosesc ca ingredient principal.
5 sosuri rapide cu ketchup pentru orice preparat gustos
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Puteți face sosuri rapide cu ketchup pentru a spori aroma diferitelor feluri de mâncare. Copiii mici sau acei mesenii care sunt reticenți la aromele legumelor sau a peștelui vor avea mai multă poftă de mâncare.

Deși este indicat să moderăm consumul de sosuri, adevărul este că acestea pot genera efecte benefice dacă sunt făcute acasă. Sunt o sursă bună de fitonutrienți cu capacitate antioxidantă. Desigur, este esențial să vă asigurați că nu au zaharuri sau aditivi adăugați.

Sosuri rapide cu ketchup

În continuare, vă vom arăta cum puteți folosi ketchup pentru a face mai multe sosuri. Multe dintre ele merg bine cu carne și pește.

1. Ketchup de casă

Vom începe cu rețeta de ketchup de casă, deoarece va servi drept bază pentru pregătirea celorlalte sosuri. Secretul este să aveți roșii de calitate, deși este posibilă și utilizarea concentratului. Rețineți că aceste ingrediente au o cantitate mare de licopen, un compus care s-a dovedit a fi benefic pentru sănătatea cardiovasculară.

Ingrediente

Pentru cel mai bun ketchup de casă, veți avea nevoie de următoarele:

  • Ghimbir
  • 1 ardei iute tocat
  • 1 ceapă mare
  • 1 crenguță de țelină
  • 4 căței de usturoi
  • 1/2 cană de oțet
  • 1/2 cană de zahar
  • 1 ramură de busuioc
  • Sare și piper după gust
  • 1 kilogram de roșii coapte
  • Ulei de măsline extravirgin

Instrucțiuni pas cu pas

Trebuie să începeți prin punerea legumelor (cu excepția roșiilor) tăiate anterior într-o oală cu ulei, lăsând totul să se gătească la foc mic timp de 15 minute. Apoi, se adaugă puțină sare și piper, astfel încât legumele să elibereze apa conținută în interior.

Roșiile se pun într-o oală cu apă și se fierb jumătate de ora, pana devin foarte moi. Se gătesc întotdeauna cu puțin busuioc pentru a le spori aroma. Când au textura optimă, se pun într-un blender împreună cu legumele sotate și totul se bate până se obține un amestec fin.

În paralel, puneți oțetul împreună cu zahărul pe foc într-o altă cratiță, până când lichidul scade. Se adaugă siropul în sosul deja pregătit și se amestecă bine pe foc câteva minute. Sosul se pune în borcane de sticlă și se păstrează în frigider.

Roșii coapte

2. Sos cu ketchup în stil indian

Acest sos are o aromă orientală oferită de ceapa caramelizată. În plus, conține curry, un amestec de condimente pe bază de turmeric. Acest ingredient are multe proprietăți benefice pentru sănătate. Este capabil să reducă nivelul inflamației, potrivit unui studiu publicat în Drug Design, Development and Therapy.

Ingrediente

Instrucțiuni pas cu pas

Trebuie să începeți prin amestecarea sosului de ketchup cu o jumătate de cană de ceapă caramelizată în blender. Pentru acest ultim preparat, este suficient să tocați două cepe și să le căliți într-o tigaie cu ulei la foc mic, lăsându-le să se rumenească. Puteți să adăugați o linguriță de zahăr pentru a îmbunătăți caramelizarea.

Adăugați curry după gust. Este important să amestecați la putere maximă timp de câteva minute, astfel încât aromele să se amestece bine și să vă asigurați că nu există cocoloașe. Când sosul capătă o textură fină, poate fi pus în borcane de sticlă și depozitat în frigider. Va rezista câteva zile. Dacă doriți să-l păstrați mai mult timp, vă recomandăm să-l ambalați în vid.

3. Sos cu ketchup Bloody Mary

În acest caz, vom prepara un sos picant care include tabasco printre ingredientele sale. Acest preparat conține ardei iute și un compus cu efecte pozitive asupra sănătății: capsaicina.

Capsaicina este capabilă să genereze un efect antiinflamator și analgezic, deși este și ușor iritantă. Consumul său trebuie evitat dacă există patologii gastrice sau digestive.

Ingrediente

  • Sare aromată cu țelină
  • 1 linguriță de tabasco
  • 1/2 cană de ketchup
  • Puțin hrean

Instrucțiuni pas cu pas

Puneți ketchupul, tabasco și hreanul tocat mărunt în paharul unui blender. Amestecați totul timp de câteva minute, până când textura este omogenă. Adăugați sarea cu aromă de țelină și amestecați din nou. Depozitați sosul în frigider.

4. Sos cu ketchup picant

Există și alte modalități de a face sosuri picante pe bază de ketchup. În orice caz, vă sfătuim să evitați să le oferiți copiilor, deoarece ar putea să le respingă. Nu sunt potrivite pentru oricine. Capsaicina despre care am vorbit poate stimula oxidarea grăsimilor, ceea ce favorizează pierderea în greutate.

Ingrediente

  • 1/2 cană de ketchup
  • 2 linguri de sos iute

Instrucțiuni pas cu pas

Pregătirea acestui amestec este foarte simplă. Trebuie doar să amestecați ambele ingrediente în paharul unui blender pentru câteva minute.

Proporțiile pot varia. Deci, dacă vă place picant, este posibil să adăugați o cantitate mai mare de sos iute pentru a obține un rezultat final mai puternic. În plus, puteți adăuga oregano pentru a-i da sosului mai multă aromă.

Ardei roșu iute

5. Sos cu ketchup, muștar și maioneză

Ketchupul, muștarul și maioneza sunt 3 sosuri tipice pentru preparate precum hamburgerii. Pot fi amestecate pentru a obține o aromă excepțională.

Muștarul are o serie de fitonutrienți antioxidanți benefici, care reușesc să neutralizeze formarea radicalilor liberi, ceea ce protejează împotriva multor patologii. Acest lucru este demonstrat de o cercetare publicată în Jurnalul European de Medicină Chimică .

Desigur, nu uitați că acest amestec are o densitate energetică ridicată. Nu este potrivit dacă scopul este o reducere a greutății sau o îmbunătățire a compoziției corpului.

Ingrediente

  • 1/2 cană de muștar
  • 3 castraveți murați tocați
  • 1/2 cană de maioneză
  • 1/2 cană de ketchup

Instrucțiuni pas cu pas

Vă recomandăm să preparați maioneza acasă. Este foarte simplu de realizat și vă asigurați că nu conține aditivi sau zaharuri adăugate. Apoi, trebuie doar să o combinați în paharul unui blender cu muștarul și ketchupul. Adăugați sare și piper și amestecați timp de câteva minute.

Adăugați murăturile, amestecând din nou totul la putere maximă. De îndată ce textura devine omogenă, sosul poate fi pus într-un borcan de sticlă și refrigerat.

Faceți sosuri rapide cu ketchup acasă!

Pregătirea sosurilor cu ketchup este foarte simplă. Există multe opțiuni care pot însoți mâncărurile din carne sau pește. Sosurile pot fi adăugate chiar și în sandvișuri pentru a le îmbunătăți gustul. Secretul este să experimentați până când găsiți aroma preferată.

Sosurile cresc caloriile preparatelor culinare. Din acest motiv, prezența lor regulată în dietă nu este recomandată dacă doriți să slăbiți.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cheng, H. M., Koutsidis, G., Lodge, J. K., Ashor, A., Siervo, M., & Lara, J. (2017). Tomato and lycopene supplementation and cardiovascular risk factors: A systematic review and meta-analysis. Atherosclerosis257, 100–108. https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2017.01.009
  • Chin K. Y. (2016). The spice for joint inflammation: anti-inflammatory role of curcumin in treating osteoarthritis. Drug design, development and therapy10, 3029–3042. https://doi.org/10.2147/DDDT.S117432
  • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.