Ce este, cum se prepară și cum se folosește garam masala în rețete
 

Ce este, cum se prepară și cum se folosește garam masala în rețete

Vă vom arăta cum poate fi preparat acasă celebrul condiment garam masala, obținând un rezultat excelent, ideal pentru multe preparate.
Ce este, cum se prepară și cum se folosește garam masala în rețete
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Garam masala este un amestec de condimente folosit în principal în bucătăria orientală. Oferă o aromă particulară preparatelor și reușește să le îmbunătățească densitatea la nivel nutrițional. Mai presus de toate, se remarcă prin prezența fitochimicalelor, compuși despre a căror importanță vom discuta puțin mai târziu. Cum se prepară și cum se folosește garam masala în rețete?

Înainte de a începe, amintiți-vă că utilizarea condimentelor este recomandată de majoritatea experților în nutriție. Citiți mai departe pentru a afla cum să pregătiți garam masala!

Ce este garam masala și care este rețeta?

După cum am menționat deja, garam masala este un condiment făcut din semințe de coriandru, chimen, scorțișoară, cuișoare, nucșoară, cardamom și piper negru. Nu există o singură rețetă. Atât numărul de condimente, cât și proporția acestora se pot modifica în funcție de zona unde amestecul este preparat.

Garam masala poate fi cumpărat deja preparat din supermarketuri. Totuși, trebuie să alegeți un produs de calitate superioară.

Farfurie cu orez și curry
Garam masala este un amestec de condimente care poate fi adăugat într-o mare varietate de feluri de mâncare.

Ingrediente

Pentru a face un garam masala rafinat, vor fi necesare următoarele produse:

 • 1 linguriță de semințe de chimen
 • 1 linguriță de boabe de coriandru
 • O linguriță de boabe de piper negru
 • 1/2 linguriță de cardamom
 • 1/2 linguriță de scorțișoară măcinată
 • 1/4 linguriță de cuișoare
 • 1/2 linguriță de nucșoară
 • Puțin chili uscat

Instrucțiuni pas cu pas

 1. Încingeți o tigaie la foc mic.
 2. Adăugați condimentele și lăsați-le la copt între 5 și 10 minute pentru a elibera toată aroma și savoarea. Desigur, este esențial să nu le lăsați să se ardă. Amestecați din când în când și folosiți o tigaie antiaderentă.
 3. Puneți condimentele într-un mojar și măcinați-le bine.
 4. Când se transformă într-o pudră fină, sunt gata de utilizare.

Cum se folosește și cum se păstrează garam masala

Cea mai bună modalitate de a păstra atât beneficiile, cât și aroma incredibilă a condimentului garam masala este să puneți amestecul într-un borcan de sticlă bine închis și să-l feriți de lumină și căldură.

Pentru a folosi garam masala, pur și simplu adăugați-l în diferite feluri de mâncare și sosuri. Preparați curry, tocănițe și rețete pe bază de legume. În orice caz, este indicat să-l adăugați la sfârșitul gătitului, spre deosebire de alte condimente.

Beneficiile condimentului garam masala

cum se folosește garam masala în diverse preparate

În primul rând, trebuie pus un accent deosebit pe antioxidanții din acest condiment. Aceștia neutralizează formarea radicalilor liberi și împiedică acumularea ulterioară a acestora în țesuturile organismului. S-a demonstrat că acest mecanism ajută la prevenirea dezvoltării patologiilor cronice.

Garam masala conține scorțișoară. Această substanță este cheia pentru prevenirea și gestionarea diabetului, așa cum au confirmat cercetările publicate în revista JPMA. Reușește să reducă nivelul de glucoză din sânge, ceea ce reduce necesarul de insulină și rezistența celulelor organismului.

Garam masala conține și un element numit capsaicină, responsabil de aroma sa picantă. Acest compus crește temperatura corpului și consumul de energie. Există dovezi ce arată că ajută la stimularea oxidării grăsimilor.

Pregătiți garam masala acasă

După cum ați văzut, pregătirea de garam masala acasă este foarte simplă. Este o combinație de condimente care poate fi adăugată în multe preparate, îmbunătățindu-le caracteristicile organoleptice și oferind substanțe fitochimice de calitate cu capacitate antioxidantă ridicată. Din acest motiv, recomandăm utilizarea de garam masala în mod regulat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010
 • Sharma, S., Mandal, A., Kant, R., Jachak, S., & Jagzape, M. (2020). Is Cinnamon Efficacious for Glycaemic Control in Type-2 Diabetes Mellitus?. JPMA. The Journal of the Pakistan Medical Association70(11), 2065–2069.
 • Varghese, S., Kubatka, P., Rodrigo, L., Gazdikova, K., Caprnda, M., Fedotova, J., Zulli, A., Kruzliak, P., & Büsselberg, D. (2017). Chili pepper as a body weight-loss food. International journal of food sciences and nutrition68(4), 392–401. https://doi.org/10.1080/09637486.2016.1258044

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.