Beneficiile cardamonului pentru sănătate

20 Septembrie, 2020
Cardamonul este un condiment cu o aromă intensă care poate fi folosit atât în rețetele dulci, cât și în cele sărate. În acest articol, vom vorbi despre beneficiile cardamonului conform datelor științifice.

Beneficiile cardamonului pentru sănătatea umană sunt documentate de sute de ani. Însă abia în urmă cu puțin timp cercetările științifice au confirmat aceste afirmații. Utilizarea cardamonului ca mirodenie este obișnuită, deoarece aroma sa ușor dulce îmbunătățește gustul a numeroase feluri de mâncare. Cu toate acestea, mulți preferă această plantă (Elettaria cardamomum L) datorită proprietăților sale medicinale.

Potrivit unui articol publicat în Journal Medicinal & Aromatic Plants, acest ingredient provine din India. De fapt, a fost folosit în medicina tradițională timp de secole. Mai mult, cardamonul este unul dintre cei mai populari agenți aromatici atât în arta culinară, cât și în produsele cosmetice.

Vrei să afli mai multe despre beneficiile cardamonului? Dacă da, citește în continuare!

Beneficiile cardamonului pentru sănătate

Semințele și uleiul de cardamon au aplicații medicinale interesante. Deși nu sunt în prima linie atunci când vine vorba de tratamente în cazul bolilor, ele pot ajuta la îmbunătățirea stării de sănătate, atât timp cât sunt consumate în contextul unei diete sănătoase.

Potrivit unui capitol din cartea Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention, acest condiment are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante și antimicrobiene care explică efectele sale pozitive asupra sănătății. Este sigur pentru majoritatea oamenilor să consume și să includă cardamonul într-o serie de preparate consumate zilnic.

Așadar, care sunt beneficiile cardamomului?

Cardamonul ajută la reglarea tensiunii arteriale

Persoanele cu tensiune arterială crescută pot obține numeroase beneficii în urma consumului de cardamon. Potrivit unui studiu apărut în Indian Journal of Biochemistry and Biophysics, cardamonul contribuie la scăderea tensiunii arteriale crescute la pacienții cu hipertensiune arterială primară. Mai mult, acesta crește fibrinoliza și are o acțiune antioxidantă.

Nu este complet clar motivul pentru care cardamonul are acest efect asupra sănătății. Cu toate acestea, cercetătorii suspectează că totul are de-a face cu un ușor efect diuretic. Cu alte cuvinte, condimentul stimulează eliminarea lichidelor pe care corpul le reține și care sunt un factor de risc pentru hipertensiune.

Îți recomandăm:

5 condimente utile împotriva durerii de genunchi

Medic care măsoară tensiunea arterială
Cardamonul este un regulator al tensiunii arteriale care contribuie la tratarea pacienților hipertensivi.

Cardamonul protejează împotriva bolilor cronice

Având în vedere proprietățile sale antiinflamatoare, cardamonul reduce riscul de boli cronice netransmisibile, inclusiv cele care se încadrează în categoria sindromului metabolic. Deși starea de inflamație este necesară într-o anumită măsură, în timp, aceasta poate duce la probleme grave de sănătate.

După cum demonstrează un studiu apărut în revista medicală Biomedicine & Pharmacotherapy, cardamonul conține polifenoli, flavonoizi și terpenoizi, care ajută la combaterea inflamației. O doză de 50 până la 100 mg pe kilogram de greutate corporală poate inhiba aproximativ patru compuși inflamatori în studiile realizate pe șobolani.

Beneficiile cardamonului: contribuie la sănătatea digestivă

Unul dintre cele mai importante beneficii ale cardamonului are legătură cu sănătatea digestivă. Dovezile sugerează faptul că amestecarea acestuia cu alte condimente medicinale poate calma problemele comune, cum ar fi greața și vărsăturile. Mai mult, experții cred că acesta ajută la ameliorarea ulcerelor.

Într-un studiu efectuat pe animale și publicat de Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, extractele de cardamon combinate cu alte specii de plante au contribuit la reducerea formării ulcerelor. Mai mult, studiile in vitro sugerează faptul că acest condiment este util și împotriva bacteriei Helicobacter pylori, o cauză principală a ulcerelor și a problemelor digestive.

Îți recomandăm:

9 ierburi și condimente care îți curăță sângele

Cardamonul ajută la îngrijirea sănătății bucale

Una dintre utilizările tradiționale ale cardamonului are legătură cu sănătatea bucală. Cardamonul este un condiment care ajută la combaterea respirației urât mirositoare și este un ingredient obișnuit în guma de mestecat. Un studiu publicat în Dental Research Journal arată faptul că acest condiment este eficient împotriva bacteriilor orale patogene, cum ar fi Streptococcus mutans și Candida albicans.

În același timp, un studiu apărut în 2009 a arătat faptul că, in vitro, extractele de cardamon au fost utile în combaterea a cinci bacterii cauzatoare de carii. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a demonstra aceste efecte asupra oamenilor.

Bărbat care profită de beneficiile cardamonului pentru respirație
Una dintre aplicațiile clasice ale cardamonului are legătură cu combaterea respirației urât mirositoare.

Alte beneficii ale cardamonului

  • Cardamonul utilizat în aromaterapie poate contribui la îmbunătățirea respirației și a fluxului de aer către plămâni în timpul exercițiilor fizice.
  • Extractul obținut din acest condiment pare să ajute la reducerea nivelului crescut de enzime hepatice, trigliceride și colesterol, după cum indică mai multe studii.
  • Datorită concentrației sale de antioxidanți, cardamonul are efecte pozitive atunci când vine vorba de controlul comportamentelor anxioase.

Este sigur să consumi cardamom?

Până în prezent, nu există date referitoare la posibilele efecte negative ale consumului de cardamon. Experții consideră că acesta este sigur la adulții sănătoși. Cu toate acestea, ei sugerează consumul cu moderație.

Experții avertizează cu privire la utilizarea medicinală a cardamonului atunci când vine vorba de femeile însărcinate sau care alăptează. Același lucru este valabil și în ceea ce privește copiii, deoarece nu există date disponibile cu privire la utilizarea în aceste cazuri.

Cel mai bun mod de a profita de beneficiile cardamonului este să îl adăugi în mod natural în alimente. Deși există și suplimente alimentare, acestea nu sunt reglementate de Asociația pentru Alimente și Medicamente. Prin urmare, ar trebui să le iei cu prudență.

  • Korikanthimathm, Vs & Prasath, D. & Rao, Govardhana. (2001). Medicinal properties of Elettaria cardamomum. J Med Aromat Plant Sci. 22/23.
  • Sengottuvelu, S. (2011). Cardamom (Elettaria cardamomum Linn: Maton) Seeds in Health. In Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention (pp. 285–291). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375688-6.10034-9
  • Verma SK, Jain V, Katewa SS. Blood pressure lowering, fibrinolysis enhancing and antioxidant activities of cardamom (Elettaria cardamomum). Indian J Biochem Biophys. 2009;46(6):503‐506.
  • Lumeng CN, Saltiel AR. Inflammatory links between obesity and metabolic disease. J Clin Invest. 2011;121(6):2111‐2117. doi:10.1172/JCI57132
  • Khorasani F, Aryan H, Sobhi A, et al. A systematic review of the efficacy of alternative medicine in the treatment of nausea and vomiting of pregnancy. J Obstet Gynaecol. 2020;40(1):10‐19. doi:10.1080/01443615.2019.1587392
  • Mutmainah, Susilowati R, Rahmawati N, Nugroho AE. Gastroprotective effects of combination of hot water extracts of turmeric (Curcuma domestica L.), cardamom pods (Ammomum compactum S.) and sembung leaf (Blumea balsamifera DC.) against aspirin-induced gastric ulcer model in rats. Asian Pac J Trop Biomed. 2014;4(Suppl 1):S500‐S504. doi:10.12980/APJTB.4.2014C972
  • Mahady GB, Pendland SL, Stoia A, et al. In vitro susceptibility of Helicobacter pylori to botanical extracts used traditionally for the treatment of gastrointestinal disorders. Phytother Res. 2005;19(11):988‐991. doi:10.1002/ptr.1776
  • Sharma R. Cardamom comfort. Dent Res J (Isfahan). 2012;9(2):237. doi:10.4103/1735-3327.95243
  • Aneja, K & Joshi, Radhika. (2009). Antimicrobial Activity of Amomum subulatum and Elettaria cardamomum Against Dental Caries Causing Microorganisms. Ethnobotanical Leaflets. 13.
  • Patil, Shrikant & Sreekumaran, E & Krishna, A.. (2011). EVALUATION OF THE EFFICACY OF CARDAMOM AROMATHERAPY ON AEROBIC FITNESS & AUTONOMIC FUNCTIONS AMONG STUDENTS. 1 2 1. Journal of Health and Allied Sciences NU. 01. 10.1055/s-0040-1703515.
  • Nitasha Bhat GM, Nayak N, Vinodraj K, Chandralekha N, Mathai P, Cherian J. Comparison of the efficacy of cardamom (Elettaria cardamomum) with pioglitazone on dexamethasone-induced hepatic steatosis, dyslipidemia, and hyperglycemia in albino rats. J Adv Pharm Technol Res. 2015;6(3):136‐140. doi:10.4103/2231-4040.157981
  • Masoumi-Ardakani Y, Mahmoudvand H, Mirzaei A, et al. The effect of Elettaria cardamomum extract on anxiety-like behavior in a rat model of post-traumatic stress disorder. Biomed Pharmacother. 2017;87:489‐495. doi:10.1016/j.biopha.2016.12.116