Sfaturi pentru a elimina sarea din alimentație
 

Sfaturi pentru a elimina sarea din alimentație

Putem alege să înlocuim sarea cu condimente și ierburi aromatice, care vor oferi preparatelor o aromă diferită, sporind capacitatea lor antioxidantă.
Sfaturi pentru a elimina sarea din alimentație
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Sarea este un produs care, în exces, poate fi dăunător sănătății. Deși organismul nostru are nevoie de sare în cantități mici, adevărul este că unele alimente conțin deja acea doză zilnică necesară. În acest articol, vă explicăm cum puteți elimina sarea în exces din alimentație și cum o puteți înlocui cu alternative mai sănătoase. În plus, vă vom oferi câteva sfaturi pentru a spori aroma preparatelor cu alte alimente benefice.

Efectele negative ale sării

Consumul excesiv de sare poate provoca următoarele probleme de sănătate:

  • Crește riscul de a suferi de hipertensiune arterială. Un studiu publicat în revista „Advances in Experimental Medicine and Biology” ne avertizează că nu trebuie să depășim 5 grame de sare pe zi.
  • Provoacă retenție de lichide și inflamație
  • Crește pofta de mâncare, ceea ce duce la excesul de greutate. Acest lucru apare din cauza îmbunătățirii proprietăților organoleptice ale preparatelor.
  • Provoacă o pierdere de calciu prin tractul urinar și o pierdere progresivă a masei osoase la femeile aflate în postmenopauză, conform mai multor studii științifice.
  • Pe termen lung, provoacă o slăbire a ficatului și a rinichilor.

Recomandăm: Cum se tratează hipertensiunea arterială? 4 remedii naturiste

Lingură cu sare mare

 

Câtă sare ar trebui să consumăm?

O linguriță de sare conține 2.300 mg de sodiu, care este mai mult decât suficient în dieta zilnică. În plus, trebuie să avem în vedere că alimentele conțin deja sodiul de care avem nevoie, așa că această cantitate este cea maximă recomandată.

  • Trebuie să ținem cont și de sarea conținută de alimentele procesate, precum cârnații, brânzeturile, conservele, alimentele semipreparate, etc.

Nu toate sărurile sunt la fel

Una dintre cele mai dăunătoare săruri pentru organism este sarea obișnuită sau sarea de masă. Totuși, putem găsi multe alte tipuri de sare care sunt mai sănătoase, deoarece nu au fost rafinate și, prin urmare, conțin o cantitate mare de minerale și oligoelemente care compensează clorura de sodiu.

Cea mai cunoscută sare sănătoasă este sarea de mare, deoarece nu a fost procesată. Prin urmare, este un aliment mult mai hrănitor dacă o consumăm cu moderație. De asemenea, este bogată în iod, un mineral important în prevenirea problemelor tiroidiene, conform experților.

Putem găsi și alte săruri, precum Himalaya, Guerande, Celtic, Persan, etc. Fiecare dintre ele are proprietăți organoleptice diferite.

Granule de sare roz

 

Sfaturi pentru a elimina sarea din alimentație

Jucați-vă cu mirodeniile

Mirodeniile sunt o opțiune excelentă pentru a condimenta preparatele într-un mod diferit și original și, de altfel, pentru a reduce consumul de sare fără ca mâncarea să-și piardă din savoare.

  • Condimentele iuți, precum cayenne, chilli sau ghimbirul ne ajută să sporim savoarea rețetelor, favorizând în același timp secreția de sucuri gastrice, ceea ce facilitează digestia.
  • Ierburile, precum pătrunjelul, busuiocul, cimbrul sau rozmarinul conțin compuși fitochimici și pot fi incluse în majoritatea rețetelor.
  • Încercați și curry, turmeric, boia de ardei afumată sau cardamom și veți fi surprinși de diferitele arome!

Folosiți oțet și lămâie

Oțetul , în special oțetul de mere, este un produs cu multe proprietăți benefice. Îl putem consuma în cantități moderate, atât timp cât nu suferim de hiperaciditate gastrică.

Lămâia, în ciuda faptului că este un fruct citric, poate fi consumată în mod regulat, deoarece oferă vitamine și antioxidanți de calitate. Dacă obținem lămâi organic, putem rade coaja și o putem folosi pe post de condiment.

  • Cu lămâie, oțet și plante aromatice, putem pregăti vinegrete delicioase pentru a spori aroma oricărui fel de mâncare.

Preparați sare de țelină

Legume utile pentru a elimina sarea din alimentație

 

O modalitate de a compensa sodiul din sare și de a mânca mai puțin este să faceți sare de țelină de casă.

Țelina este o sursă excelentă de vitamina C, acid folic, potasiu, vitamina B1, vitamina B6 și fibre. De asemenea, conține cantități semnificative de vitamina B2 și calciu. Deși conține și sodiu, potasiul îl compensează și echilibrează , ajutându-ne să reducem hipertensiunea arterială.

Ingrediente

Preparare

  • Lăsați țelina proaspătă să se usuce natural sau în cuptor. Dacă o uscați în cuptor, puneți hârtie absorbanta și lăsați focul foarte mic.
  • Măcinați țelina uscată cu sarea și puneți-o într-un borcan de sticlă închis ermetic.

Atenție!

Sarea este un produs care ne permite să îmbunătățim caracteristicile organoleptice ale preparatelor. Cu toate acestea, consumul de sare în cantități mari este dăunător sănătății pe termen mediu și lung.

Din acest motiv, este benefic să folosim condimentele pentru aromatizare. În acest fel, putem profita de aroma lor, sporind potențialul antioxidant al preparatelor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • OMS. (2015). Alimentación sana. https://doi.org/Nota descriptiva No. 394
  • Organización Mundial de la Salud. (2013). Ingesta de sodio en adultos y niños. Oms. https://doi.org/10.1016/j.geomorph.2013.05.013
  • OMS. (2013). Información general sobre la hipertension en el mundo. Oms. https://doi.org/WHO/DCO/WHD/2013.2
  • Ramírez-Navas, J. S., Aguirre-Londoño, J., Aristizabal-Ferreira, V. A., & Castro-Narváez, S. (2016). La sal en el queso: diversas interacciones. Agronomía Mesoamericana. https://doi.org/10.15517/am.v28i1.21909
  • Rust P., Ekmekcioglu C., Impact of salt intake on the pathogenesis and treatment of hypertension. Adv Exp Med Biol, 2017. 956: 61-84.
  • Smith CM., Lawrence AJ., Salt appetite, and the influence of opioids. Neurochem Res, 2018. 43 (1): 12-18.
  • Harrington M., Cashman KD., High salt intake appears to increase bone resorption in postmenopausal women but high potassium intake ameliorates this adverse effect. Nutr Rev, 2003. 61: 179-83.
  • Golekoh MC., Cole CR., Jones NY., Severe hypothyroidism from iodine deficiency associated with parenteral nutrition. JPEN J Parenter Enteral Nutr, 2016. 40 (8): 1191-1193.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.