Valoarea nutritivă și beneficiile brânzei Camembert
Brânza Camembert este un tip de produs lactat făcut din lapte de vacă, cu o aromă ușoară și foarte grasă, care se folosește adesea pentru tartinare. Are o textura cremoasă și este apreciată de iubitorii de brânză. Care sunt beneficiile brânzei Camembert?
Înainte de a începe, trebuie să menționăm faptul că experții în nutriție recomandă consumul a câteva porții de lactate în fiecare zi pentru a menține organismul în stare bună. Aceste elemente oferă o cantitate mare de nutrienți esențiali de bună calitate, cum ar fi proteinele, calciul și anumite vitamine liposolubile.
Valoarea nutritivă a brânzei Camembert
Din punct de vedere al valorii nutritive, brânza Camembert are 300 calorii la 100 grame de produs. În total, oferă aproximativ 20 grame de proteine cu valoare biologică ridicată. Acestea au toți aminoacizii esențiali și un scor bun în ceea ce privește digestibilitatea. Prin urmare, sunt esențiale pentru a acoperi cerințele zilnice și pentru a evita problemele complexe, precum sarcopenia.
În ceea ce privește grăsimile, are aproximativ 24 grame. Majoritatea acizilor grași sunt de tip saturat, dar acest lucru nu este considerat negativ. Ideea că aceste lipide generează modificări ale concentrației de colesterol a fost deja eliminată. Grăsimile de evitat sunt doar cele trans. S-a demonstrat că acestea generează inflamație sistemică.
Este esențial să menționăm și micronutrienții prezenți în brânza Camembert. Conține vitaminele A, C și D, precum și minerale precum calciul, fierul și magneziul.
Beneficiile brânzei Camembert
Printre principalele beneficii ale brânzei Camembert putem evidenția efectul acesteia asupra masei musculare datorită proteinelor din compoziția sa. Sunt elemente care consolidează recuperarea după efortul fizic și care reușesc să prevină degenerarea masei slabe și pierderea forței.
Este esențial să consumați cel puțin 0,8 grame de proteine per kilogram de greutate pe zi (persoanele sedentare), potrivit unui studiu publicat în Annals of Nutrition & Metabolism.
Acest produs lactat este esențial în promovarea sănătății oaselor, ajutând la evitarea fracturilor. Acest lucru se datorează conținutului său de calciu, un mineral care face parte din matricea osoasă.
Și vitamina D este importantă. Acest ultim nutrient îmbunătățește absorbția intestinală a calciului și fixarea ulterioară a acestuia în oase, așa cum demonstrează cercetările publicate în Frontiers of Hormone Research.
Nu trebuie să uităm nici de fierul pe care îl oferă brânza Camembert. Acesta este cheia pentru prevenirea anemiei și asigurarea transportului corect al oxigenului și al nutrienților către țesuturi.
Cum se consumă brânza Camembert?
De obicei, brânza Camembert se întinde pe un alt produs: pâine, mămăligă, rondele de orez, etc. Astfel, veți beneficia de aroma ei minunată.
Există și opțiunea de a o consuma cu fructe. Fructele asigură un aport suplimentar de fitochimicale, care vor controla mecanismele inflamatorii interne.
Brânza Camembert este un aliment benefic pentru sănătate
Brânza Camembert este benefică pentru sănătate atunci când este inclusă în contextul unei diete echilibrate și variate. Trebuie remarcat faptul că produsele lactate nu sunt capabile să provoace inflamație. De fapt, consumul lor este considerat foarte important.
Lactatele naturale sunt o sursă de nutrienți esențiali și calitatea lor este foarte ridicată. Moderați aportul de lactate grase pentru a evita un dezechilibru energetic care poate duce la creșterea în greutate.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Oteng AB, Kersten S. Mechanisms of Action of trans Fatty Acids. Adv Nutr. 2020;11(3):697-708. doi:10.1093/advances/nmz125
- Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374
- Goltzman D, Mannstadt M, Marcocci C. Physiology of the Calcium-Parathyroid Hormone-Vitamin D Axis. Front Horm Res. 2018;50:1-13. doi:10.1159/000486060