Valoarea nutritivă și beneficiile ciupercii Portobello
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
Ciuperca Portobello este un tip de ciupercă ce conține substanțe fitochimice care acționează ca antioxidanți. În plus, este o sursă de micronutrienți esențiali importanți. Includerea ciupercilor în dietă este recomandată pentru menținerea sănătății. Descoperiți Valoarea nutritivă și beneficiile ciupercii Portobello!
Valoarea nutritivă a ciupercii Portobello
Din punct de vedere nutrițional, trebuie menționat faptul că 100 grame de ciuperci Portobello oferă aproximativ 20 calorii. Din acest motiv, pot fi incluse în contextul unei diete hipocalorice cu scopul de a pierde în greutate. Datorită fibrelor pe care le conțin, vor stimula senzația de sațietate.
Desigur, acest tip de produs oferă și o cantitate relativ semnificativă de proteine, cel puțin raport la cantitatea de apă pe care o conține. Există 2,5 grame de proteine în 100 grame de ciuperci, dar acestea au o valoare biologică scăzută. Nu au toți aminoacizii esențiali și scorul lor de digestibilitate este scăzut.
Cu toate acestea, atunci când analizăm micronutrienții, ne dăm seama că avem de-a face cu un produs cu proprietăți deosebite. Este o sursă de vitamina B6, vitamina C, vitamina D, potasiu și niacină.
Toate contribuie la menținerea homeostaziei în mediul intern, reușind să optimizeze funcționarea organismului. Datorită acestui fapt, dezvoltarea patologiilor cronice și complexe poate fi prevenită.
Descoperiți: Proprietățile ciupercilor negre și utilizările lor
Beneficiile ciupercii Portobello
Includerea în mod regulat a ciupercii Portobello în dietă poate genera o serie de beneficii pentru sănătate.
Reglează tensiunea arterială
Aceste ciuperci conțin mult potasiu. Vorbim despre un mineral despre care s-a demonstrat că are o funcție antagonistă față de cea a sodiului în ceea ce privește modularea tensiunii arteriale. Din acest motiv, trebuie să apară în dieta zilnică. Echilibrarea aportului de potasiu cu aportul de sodiu oferă rezultate bune atunci când vine vorba de gestionarea sănătății inimii.
Conține antioxidanţi
Ciupercile Portobello sunt o sursă de fitochimicale cu capacitate antioxidantă. Ele conțin și seleniu. Acest element este capabil să neutralizeze formarea de radicali liberi. În acest fel, echilibrul oxidativ este menținut sub control, evitând o alterare a valorilor inflamatorii și deteriorarea ADN-ului celular. Acest mecanism este asociat cu prevenirea bolilor, după cum arată cercetările publicate în European Journal of Medicinal Chemistry.
Ajută la pierderea în greutate
Este clar că ciupercile nu accelerează metabolismul sau oxidarea grăsimilor, dar pot contribui la pierderea în greutate. Acest lucru se datorează conținutului lor de fibre.
Această substanță crește sațietatea, ușurând respectarea regimului cu deficit energetic. Datorită acestui fapt, oxidarea grăsimilor va fi crescută, ceea ce va avea ca rezultat o îmbunătățire a compoziției corporale. Un studiu publicat în Nutrition Reviews confirmă acest lucru.
Fibrele sunt benefice și pentru sănătatea intestinală. Servesc ca substrat energetic pentru bacteriile care locuiesc în tractul digestiv și reușesc să mărească volumul fecal, favorizând un tranzit mai eficient.
Recomandăm: Rețetă de volovane cu ciuperci și bacon: instrucțiuni pas cu pas
Ciuperca Portobello trebuie inclusă în dietă
Ciuperca Portobello este o ciupercă care poate oferi mai multe beneficii pentru sănătate. Consumul său se recomandă în contextul unei diete variate și echilibrate.
Ciupercile care sunt vândute în supermarketuri sunt considerate sigure. Trebuie să aveți grijă la cele care sunt adunate din pădure. Există soiuri care sunt toxice pentru oameni, iar consumul lor poate fi fatal. Prin urmare, dacă nu aveți experiență, cel mai bine este să evitați consumul de ciuperci din sălbăticie.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Filippini T, Naska A, Kasdagli MI, et al. Potassium Intake and Blood Pressure: A Dose-Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Am Heart Assoc. 2020;9(12):e015719. doi:10.1161/JAHA.119.015719
- Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
- Rebello CJ, O’Neil CE, Greenway FL. Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutr Rev. 2016;74(2):131-147. doi:10.1093/nutrit/nuv063
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.