Logo image
Logo image

Vitamine și suplimente pentru scleroza multiplă

4 minute
Nu s-a demonstrat că vitaminele și suplimentele ameliorează scleroza multiplă. Cu toate acestea, unele studii susțin că pot fi de ajutor.
Vitamine și suplimente pentru scleroza multiplă
Maryel Alvarado Nieto

Scris și verificat de medicul Maryel Alvarado Nieto

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Scleroza multiplă (SM) este o boală inflamatorie și degenerativă care afectează sistemul nervos central (SNC). Momentan, nu există tratament, dar unii experți propun utilizarea de vitamine și suplimente pentru scleroza multiplă, deoarece acest lucru ar putea îmbunătăți calitatea vieții pacienților.

În această patologie cronică, teaca de mielină a neuronilor este afectată, motiv pentru care transmisia nervoasă este compromisă. Simptomele sunt rezultatul unor fibre deteriorate și includ tulburări motorii, vizuale, cognitive și emoționale. Manifestările fizice apar episodic. Acest lucru duce la daune progresive, provocând dizabilitate.

Expunerea la soare este asociată cu SM?

Prevalența sclerozei multiple variază în funcție de latitudinea geografică. De fapt, populația mondială a fost împărțită în 3 zone: risc ridicat, mediu și scăzut. Aceste zone sunt determinate de apropierea de ecuator.

Astfel, latitudinile cele mai îndepărtate de ecuator sunt cele cu cea mai mare prevalență. Se crede că acest fenomen este cauzat de expunerea mai slabă la lumina soarelui. Cantitatea scăzută de raze ultraviolete (UV) duce la o deficiență de vitamina D, care crește riscul de SM.

Cu toate acestea, studiile au rezultate mixte, deoarece nu toți pacienții cu scleroză multiplă au niveluri scăzute de vitamina D. De fapt, poate exista un deficit la persoanele considerate sănătoase, fără ca acesta să implice un risc crescut de a suferi de SM.

Cea mai mare prevalență este observată în țările în curs de dezvoltare, unde metodele de diagnosticare sunt limitate.
Some figure
Zonele geografice cu mai puține ore zilnice de lumină solară au o prevalență mai mare a anumitor patologii.

Vitamina D și scleroza multiplă

Vitamina D este implicată în multe funcții. Uneori, deficitul său este legat de tulburări musculo-scheletice. Cu toate acestea, receptorii nucleari pentru vitamina D au fost găsiți în diferite celule. Această constatare demonstrează implicația ei în alte zone ale corpului.

Un astfel de loc unde există receptori de vitamina D este sistemul nervos central. Prin urmare, se consideră că această moleculă are efecte la acest nivel.

În mod similar, vitamina D este asociată cu sistemul imunitar. Scleroza multiplă are o componentă autoimună care este cea care declanșează procesul inflamator ce provoacă deteriorarea mielinei.

Din acest motiv, unele cercetări recomandă suplimentarea cu vitamina D la pacienții cu scleroză multiplă. Doza recomandată nu este clară, deoarece nu există un consens cu privire la concentrația sanguină ideală.

Citește mai mult: Tratamente noi pentru scleroza multiplă

Poate vitamina D să scadă riscul de scleroză multiplă?

Lipsa de vitamina D la femeile însărcinate este legată de un risc crescut de scleroză multiplă la făt. Prin urmare, includerea vitaminei D în suplimentele utilizate în timpul sarcinii, ca măsură preventivă, este o idee bună pentru gravide.

Acizii grași și scleroza multiplă

Ca și în cazul vitaminei D, scopul studiilor este de a determina efectul acizilor grași polinesaturați, cum ar fi omega 3, asupra progresiei bolii. Acești compuși sunt legați de diverse funcții, printre care neuroprotecția și imunomodularea.

Din acest motiv, suplimentarea cu acizi omega 3 poate fi utilă în bolile neurodegenerative.

Cu toate acestea, informațiile actuale sunt limitate, necesitând mai multe studii pe termen lung. Scopul este de a clarifica aceste efecte protectoare.

Dietele bogate în pește gras, care reprezintă principala sursă de omega 3, sunt recomandate pe scară largă populației generale. Motivele sunt beneficiile oferite pentru diferite sisteme ale corpului uman. Este de preferat să includeți aceste alimente în dietă înainte de a recurge la suplimente nutritive.

Alte suplimente pentru scleroza multiplă

Unele cercetări încearcă să lege alte vitamine și suplimente de scleroza multiplă. Cu toate acestea, informațiile sunt limitate și uneori contradictorii, ceea ce face dificilă găsirea unei terapii alternative care să prezinte beneficii.

Cobalamina și acidul folic în scleroza multiplă

Un exemplu în acest sens este vitamina B12 sau cobalamina și acidul folic sau folatul, ale căror deficite sunt legate de o alterare a metabolismului proteic. Mielina conține o proteină de bază (MBP) care depinde de procesele chimice în care sunt implicate cobalamina și folatul.

Din acest motiv, hipovitaminoza B12 sau o concentrație scăzută de acid folic poate accentua procesul inflamator caracteristic sclerozei multiple. Soluția propusă este suplimentarea cu vitamina B12 și acid folic.

Nu a fost stabilită nicio asociere între leziunile neuronale și nivelurile scăzute ale acestor componente. Nu s-a demonstrat că suplimentarea cu cobalamină și folat are vreun beneficiu în evoluția SM.

Some figure

Zincul în scleroza multiplă

Un mineral studiat în SM este zincul, care este implicat în răspunsul imun și în procesele inflamatorii. De fapt, există unele raportări de niveluri mai scăzute ale mineralului la pacienții cu scleroză multiplă, dar aceste valori nu reprezintă o scădere semnificativă în comparație cu populația generală.

Citește și: Terapia prin artă în scleroza multiplă: efecte pozitive

Este bine să consumi vitamine și suplimente pentru scleroza multiplă?

Cercetările asupra dietelor bogate în fibre sau probioticelor, de exemplu, nu au oferit rezultate concludente. Suplimentele nutritive continuă să fie un subiect controversat în scleroza multiplă, întrucât o alimentație sănătoasă este esențială pentru orice patologie, dar în această boală beneficiile nu sunt clare.

Deoarece nu există o origine clară a sclerozei multiple, este dificil de găsit un tratament definitiv. Suplimentele pot oferi o ameliorare, dar nu pot rezolva problema.

Sunt necesare mai multe studii, mai ales dacă intenția este de a recomanda consumul de substanțe cu beneficiu real. Deocamdată, administrarea de vitamine și suplimente în scleroza multiplă trebuie făcută sub observația personalului instruit, deoarece acest lucru va oferi pacientului informații fiabile, așteptările sale fiind realiste.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Talavera, C.; Flores, M.; Macías, N.; Flores, J.; Hernández, C.; Vitamina D y Esclerosis Múltiple: Evidencia Científica; Neurología Argentina; 5 (4): 250 – 258; 2013.
  • López, P.; Sosa, M.; Vitamina D y Esclerosis Multiple. Prevalencia de Hipovitaminosis D; Revista de Osteoporosis y Metabolismo Mineral; 7 (2); 2015.
  • Silva, B. Y. D. C., Sampaio, H. A. D. C., D’Almeida, J. A. C., & Melo, M. L. P. D. (2019). Nutrición en la Esclerosis Múltiple: Revisión integrativa de las publicaciones científicas en los últimos 5 años. Revista chilena de nutrición46(3), 230-238.
  • Reyes, M. A., Vicuña, J., & Navas, Á. (2016). Esclerosis múltiple y embarazo. Repertorio de Medicina y Cirugía25(1), 33-39.
  • Calle Pascual, A. L., & Torrejón, M. J. (2012). La vitamina D y sus efectos” no clásicos”. Revista Española de Salud Pública86, 453-459.
  • Kong, M.; Pérez, J.; Hernández, C.; Macías, N.; Flores, M.; Ácidos Grasos Poliinsaturados en el Tratamiento de la Esclerosis Múltiple; Medwave; 15 (1); 2015.
  • Sedeño, V.; Fabre, E.; López, C.; Meza, M.; Nutrientes y Alimentos en las Esclerosis Múltiple; Archivos Latinoamericanos de Nutrición; 70 (1); 2020.
  • Moreno, J.; Determinación del Deterioro Cognitivo y su Relación con los Niveles Séricos de Vitamina B12 y Folato en Pacientes con Esclerosis Múltiple; Facultad de Medicina – Universidad Autónoma de Querétaro; 2018.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.