Logo image
Logo image

Singur în doi: cu tine sau fără tine este la fel

4 minute
Trebuie să conștientizezi faptul că singurătatea în doi te distruge puțin câte puțin. Ieși din această situație și bucură-te de o viață mai sănătoasă și mai fericită. 
Singur în doi: cu tine sau fără tine este la fel
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Există o expresie pe care o folosim de multe ori când ne simțim singur în doi deși nu am încercat niciodată să-i pătrundem înțelesul profund: „Mai bine singur decât într-o companie proastă”. 

Ideea de a nu avea pe cineva alături îți provoacă frică sau poate chiar groază. Dar imaginează-ți cum ar fi să te afli într-o relație cu o persoană și să te simți singur în doi. Din păcate, este o situație foarte frecventă. Problema apare atunci când nu faci nimic ca să ieși din ea.

Singur în doi

Some figure

Când ești singur în doi, ai o senzație de gol interior. Însă este un gol pe care nu poți să-l umpli cu nimic, deoarece ești deja într-o relație!

Desigur, nu ești „singur” în sensul propriu al cuvântului, cel puțin nu din punct de vedere fizic. Dar prezența fizică a unei persoane nu echivalează cu cea spirituală. Uneori, este bine să fii atent la semnele care te atenționează că între tine și partenerul tău s-a creat o distanță.

Îți recomandăm și:

De ce nu punem capăt unei relații care nu mai merge?

Cum îți dai seama că ești singur în doi?

  • Partenerul nu te ascultă și nu este atent la ce spui tu. Poate se preface că te ascultă, dar tu știi că nu o face. Când îl iei prin surprindere și îi adresezi anumite întrebări, el nu știe să răspundă. În acest fel, descoperi că te minte. Nu este deloc atent la tine.
  • Te face să te simți inferior, poate chiar fără să-și dea seama (cel puțin asta îți repeți în mintea ta, încercând să-i găsești scuze).
  • În loc să te încurajeze, să te motiveze să îți urmezi visurile, să te apuci de proiectul acela nebunesc care ți-a venit în minte, îți spune să „lași prostiile astea deoparte.”
  • Tu ești de vină mereu! Rolul partenerului tău este să te sprijine, nu să te trântească la pământ. Poate că ai greșit, dar asta nu înseamnă că el/ea trebuie să dea vina pe tine și să te lase să ieși singur din situația respectivă, renunțând astfel la orice responsabilitate.
Some figure

Ți se pare că am descris o persoană egoistă? Sigur că da. Însă vorbim despre un tipar comportamental foarte comun. Este bine să te îndepărtezi de un astfel de individ, mai ales dacă începi să te simți singur.

Persoana de lângă tine nu te apreciază, nu ține la tine și nu te sprijină necondiționat. Ai un partener care nu îți acordă atenția necesară, iar asta doare.

Rănile emoționale provocate de singurătatea în doi

Singurătatea în doi nu îți provoacă numai tristețe și dezamăgire, ci are consecințe grave pe termen lung.

Gândește-te că e ca și cum ai avea alături o persoană toxică. Aceasta ia tot ce vrea de la tine, te consumă, iar ție nu îți mai rămâne nimic. Începi să suferi de anxietate și depresie. De ce? Pentru că încă mai ții acel om în viața ta.

Cel mai greu este să ieși din această situație. Stima ta de sine a scăzut puțin câte puțin, până ai ajuns să crezi că numai tu ești de vină pentru tot. Te consideri vinovat chiar și pentru sentimentul de singurătate care te încearcă.

Începi să faci eforturi pentru a stabili o legătură emoțională cu partenerul tău, pentru a consolida relația voastră. Te temi apoi că te va părăsi, pentru că nu ai reușit să rezolvi problema.

 

Some figure

Începi să dezvolți o dependență emoțională, iar dezechilibrul din relația voastră devine foarte evident. Ai încetat să mai fii tu însuți și ți-ai pierdut toată puterea luptând pentru o cauză pierdută.

Dacă partenerul tău te face să te simți singur, nu te învinovăți. El este de vină, nu tu.

Citește și:

5 comportamente care prezic eșecul unei relații

Alege-ți propria singurătate

Dacă abia ai ajuns să conștientizezi ce se întâmplă, cere ajutorul cuiva. Vorbește cu un prieten, o rudă sau chiar cu un psiholog. Nu vei putea ieși din această situație fără sprijinul persoanelor din jur.

După ce ai pus punct relației, cultivă-ți propria singurătate. Cea la care te-a condamnat partenerul tău îți dădea o stare de rău, așa că ar fi bine să îți construiești tu una – să o alegi. Aceasta va fi o singurătate sănătoasă în care te vei redescoperi pe tine însuți și te vei simți în siguranță.

Deși în trecut îți era teamă, acum îți dai seama că singurătatea aleasă de tine este mult mai bună decât cea pe care o trăiai în compania partenerului tău.

Some figure

De-a lungul vieții, vei întâlni multe persoane care îți vor amenința echilibrul sufletesc. Însă nu trebuie să uiți că toate aceste situații sunt doar niște teste la care ești supus.

Toate aceste experiențe te învață și te ajută să devii mai puternic. Nu a fost în zadar. Nu se va mai întâmpla niciodată…


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.