Yoga în apă: caracteristici, beneficii și multe altele
Yoga în apă, cunoscută și sub numele de yoga acvatică, este o variantă modernă a disciplinei tradiționale, care se practică cu corpul parțial sau total sub apă. Este o alternativă pentru cei care doresc o activitate cu impact redus asupra articulațiilor, cu nenumărate beneficii pentru sănătate și care nu necesită o mare flexibilitate.
Unele asane sunt identice, în timp ce altele sunt reinterpretate astfel încât să poată fi făcute sub apă. Apa vă ajută în mai multe moduri, cum ar fi pierderea în greutate. După cum vom vedea mai târziu, este o activitate pe care o pot face oamenii de toate vârstele.
Yoga în apă: caracteristici
Yoga în apă a devenit populară ca alternativă la varianta clasică a disciplinei. Pentru mulți practicanți începători, unele posturi necesită un grad de flexibilitate care îngreunează ședințele.
Acesta este motivul pentru care yoga subacvatică a apărut ca o opțiune mai ușoară, deoarece implică puțină flexibilitate, fără a compromite deloc beneficiile sesiunilor. Apa este la nivelul pieptului, deși unii practicanți avansați execută diferite poziții complet sub apă. Majoritatea, însă, face apel la prima opțiune.
Orice persoană poate practica yoga în apă, chiar și cele care au o leziune a spatelui, a zonei cervicale sau a regiunii lombare. Practicanții obezi nu vor avea nicio limitare.
Ca și în cazul variantei tradiționale, există multe tipuri de yoga în apă. Unii rămân fideli variantei clasice, în timp ce alții profită de întregul concept de activitate subacvatică. Cel mai bun exemplu al primului caz este Aqua Kriya Yoga. Nu diferă de varianta tradițională și include și componenta clasică de relaxare și respirație.
Avantajele practicării yoga în apă
Deși este adevărat că yoga subacvatică este mai ușor de practicat decât varianta sa clasică, aceasta nu înseamnă că beneficiile sunt reduse. Subliniem câteva dintre avantajele practicării de yoga în apă:
- Reduce procentul de grăsime corporală: acest lucru este confirmat de studii și cercetări în acest sens. Potrivit experților, un program personalizat de cel puțin 8 săptămâni este suficient pentru a percepe îmbunătățiri în reducerea grăsimii corporale.
- Îmbunătățește capacitatea respiratorie: pe baza dovezilor, experții sunt de acord că ședințele de yoga în apă îmbunătățesc capacitatea pulmonară a participanților. Mișcarea picioarelor și brațelor în apă, adăugată la presiunea acesteia asupra corpului ajută la obținerea unei cadențe mai bune a respirației.
- Scade tensiunea arterială: cercetările susțin utilizarea activităților subacvatice, cum ar fi yoga în apă, pentru a reduce tensiunea arterială. Este recomandată celor riscă să sufere de o afecțiune cardiovasculară în viitor.
- Reduce la minim impactul asupra articulațiilor: unele sporturi cu impact ridicat, cum ar fi alergarea, creează probleme pentru sănătatea articulațiilor.
- Elimină stresul și tensiunea: așa cum vom vedea mai târziu, variabile precum temperatura apei sau muzica de fundal, adăugate mișcărilor în sine, oferă o relaxare apropiată de cea obținută prin meditație.
În cazul în care optați pentru sesiuni de grup, vă puteți consolida relațiile sociale. Nimic nu vă împiedică, totuși, să dezvoltați o rutină într-o piscină privată.
5 poziții de yoga în apă pentru începători
Am pregătit o selecție a celor mai bune asane pentru începători. Încercați următoarele:
1. Virabhadrasana
Poziția războinicului, cunoscută și sub numele de virabhadrasana, este una dintre asanele de bază. Există mai multe tipuri, care sunt împărțite de școala tradițională în I, II și III.
Asanele se fac continuu. Puteți face tranziția în mod liber. Trebuie să opuneți o anumită rezistență pentru a împiedica apa să vă mute din loc.
- Virabhadrasana I: Începeți cu poziția muntelui (tadasana) și pășiți înainte cu piciorul drept. Întindeți piciorul stâng înapoi, astfel încât să se îndrepte în aceeași direcție cu trunchiul. Arcuiți puțin spatele și întindeți brațele în sus cu ochii ațintiți asupra lor.
- Virabhadrasana II: Coborâți încet brațele spre piept și mișcați trunchiul în față. Aranjați-vă picioarele în poziția care vă oferă cel mai mult confort, apoi întindeți brațele înainte și înapoi cu privirea fixată înainte.
- Virabhadrasana III: Pentru a termina, duceți corpul înainte, astfel încât să se sprijine pe un picior. Extindeți piciorul înapoi în aer și brațele înainte. Veți imita forma unui T cu picioarele ca un trunchi.
2. Savasana plutitoare
Deși este o poziție care este utilizată la sfârșitul unei sesiuni tradiționale de yoga, în apă este utilizată la începutul sau la mijlocul ședinței. Se poate face profitând de capacitatea naturală de a pluti, deși cei care au dificultăți în acest sens pot folosi flotoare la picioare și brațe.
Pentru a face savasana plutitoare, cunoscută și sub numele de poziția cadavrului, trebuie să plutiți la suprafața apei cu brațele și picioarele întinse. Relaxați-vă gâtul și mușchii și alungați grijile. Această asana necesită o respirație corectă.
3. Vrksasana plutitoare
Cunoscută și sub numele de poziția copacului, iar în acest caz poziția arborelui plutitor, este o mișcare de bază pe care fiecare începător trebuie să o învețe. Ca și în cazul anterior, se pot folosi elemente plutitoare. Se poate face și pe verticală, dar profitând de flotabilitate obțineți o relaxare mai mare.
Faceți pluta. Uniți palmele mâinilor întinse deasupra capului. Piciorul stâng va rămâne drept, iar talpa piciorului drept va sta pe partea interioară a genunchiului stâng.
4. Ardha chandrasana
Este cunoscută și sub numele de poziția semilună și, în varianta sa pe uscat, reprezintă o provocare pentru practicanți. Cu toate acestea, în apă are o dificultate medie-mică.
Poziția constă în imitarea unui T, la fel ca la poziția războinicului III. De data aceasta, brațul stâng va însoți piciorul stâng. Capul este poziționat deasupra apei în direcția în care vă simțiți cel mai confortabil.
5. Utkatasana
Poziția scaunului se face, de obicei, complet sub apă, deci este practicată în bazine puțin adânci. Dacă doriți, o puteți face cu capul la suprafață, deși poziția originală ajută la sporirea beneficiului cardiorespirator.
Veți imita sub apă statul pe scaun. O veți face cu picioarele împreună, trunchiul semi-vertical și brațele ridicate deasupra capului. Dacă o faceți sub apă, vă veți relaxa complet și vă veți ține respirația cât de mult puteți.
Recomandăm: 7 poziții pentru a face yoga în cuplu
Sfaturi pentru a practica yoga în apă
Am menționat deja caracteristicile, avantajele și câteva posturi de bază pentru începători. Ne luăm la revedere de la acest articol despre yoga în apă, oferindu-vă câteva sfaturi foarte utile:
- Folosiți elemente plutitoare dacă nu ați învățat încă tehnica de a pluti complet.
- Pentru unele posturi, utilizarea greutăților poate fi de mare ajutor. Acestea vă vor ține ancorați într-un singur loc.
- Dacă sunteți predispuși la infecții ale urechii, purtați dopuri sau evitați să vă scufundați mult timp.
- Deoarece cursurile durează între 20 și 60 de minute, este o idee bună să purtați haine speciale din neopren.
- Puneți muzică pe fundal și creați o atmosferă relaxantă dacă practicați yoga acasă.
- De preferință, se recomandă urmarea cursurilor în bazine cu apă caldă.
- Respectați ritmul propriu. Deși majoritatea pozițiilor sunt mai ușoare decât varianta clasică, vă invităm să încercați pozițiile corespunzătoare propriului nivel și să creșteți progresiv gradul de dificultate.
Dacă țineți cont de acest lucru, pe lângă ceea ce v-am spus deja în secțiunile anterioare, veți avea totul pregătit pentru a practica yoga în apă. Cel mai important lucru este să vă asigurați că vă bucurați de sesiuni și vă relaxați.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Al Rabadi, W. The effect of using the aqua yoga exercises on the improvement of breathing and relaxation operations by beginners in swimming sport.
- Amrutha, A., & Babu, R. The effects of yoga, aqua yoga, aqua exercises on body composition responses. 2019.
- Amrutha, A., & Babu, R. Aqua yoga-versus land-based yoga in obese women: Effects on lipid profiles levels. Significance. 2019; 182(185.66): 3-29.
- YAG, E., & YAG, E. Target zones for aquatic workout of healthy young and elderly women. In Conference Poster & Research Presentation Sessions. 2014; 6.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.