Logo image
Logo image

Ziua mondială a lupusului: erupția fluture

3 minute
10 mai este Ziua mondială a lupusului, care se sărbătorește din 2004. Această boală, cunoscută sub numele de „marele imitator”, este caracterizată printr-o erupție în formă de fluture și este una dintre cele mai frecvente boli autoimune.
Ziua mondială a lupusului: erupția fluture
Ultima actualizare: 27 octombrie, 2020

Printr-o inițiativă a Federației Mondiale pentru Lupus, începând cu 10 mai 2004, oamenii au organizat activități internaționale pentru Ziua mondială a lupusului. Această organizație are o prezență puternică și este un punct de referință în domeniu.

Scopul Zilei mondiale a lupusului este de a trimite mesaje către guverne și grupuri financiare pentru a primi sprijin în cercetarea bolii. În prezent, această boală este studiată și tratată, dar lupusul nu are un remediu definitiv.

Cea mai comună formă este lupusul eritematos sistemic. Acesta este mult mai frecvent la femei decât la bărbați. Cercetătorii estimează că 90% dintre pacienți sunt femei. Și, printre ei, afro-americanii sunt un grup majoritar.

Medicii nu înțeleg complet cauzele lupusului, deși știu că este o boală autoimună. Cu toate acestea, au identificat declanșatori ai simptomelor, cum ar fi lumina soarelui, unele infecții și anumite medicamente.

Simptomul clasic de erupție în formă de fluture pe față este legat de expunerea la soare. Pacienții trebuie să fie foarte atenți la radiații și să utilizeze protecție solară aproape constant.

Citește mai mult:

Informații despre boala Lupus: tot ce trebuie să știi

Simptomele lupusului și aripile de fluture

Ziua mondială a lupusului amintește populației generale de semnele și simptomele caracteristice ale acestei boli. Identificarea sa precoce nu duce la vindecare, dar îmbunătățește managementul bolii pentru a reduce atacurile acute.

Simptomul aripilor de fluture este, în termeni tehnici, o erupție malară. La fel ca în cazul iritației pielii de corp, pielea nasului și a obrajilor se înroșește, formând o erupție care arată ca un fluture.

Deși nu apare întotdeauna în același loc, erupția fluture s-a dovedit a fi simptomul cel mai evident al bolii. Adevărul este că erupția poate apărea și pe membre și pe trunchi.

Celălalt simptom comun al lupusului eritematos sistemic este durerea articulară. Aceasta este produsă de artrita declanșată de reacția autoimună. Evoluția acestei artrite presupune atacuri acute, cu perioade fără durere și perioade cu dureri mari.

Aproape 90% dintre pacienți raportează oboseală extremă. Acest simptom este dificil de măsurat în mod obiectiv, iar medicii folosesc chestionare privind calitatea vieții. Într-adevăr, există mulți factori care determină epuizarea, inclusiv durerea articulară și o anumită insomnie asociată cu lupusul.

Some figure
Durerea articulară este unul dintre simptomele lupusului, pe lângă eczemele cutanate.

Alte tipuri de lupus

Ziua mondială a lupusului pune în evidență și simptomele mai puțin frecvente ale bolii. După cum am menționat deja, lupusul eritematos sistemic este cel mai frecvent, dar nu singurul. De fapt, boala se poate deghiza în diverse moduri care îngreunează diagnosticul.

Iată și alte tipuri de lupus:

  • Neonatal: Acest lucru se întâmplă atunci când mama are lupus și transmite anticorpii pe care îi are copilului. Aceștia atacă țesuturile copilului. Poate fi o afecțiune gravă dacă progresează către probleme cardiace.
  • Dermic: Această formă manifestă principalele simptome pe piele. În general, pacienții nu au artrită sau complicații la nivelul altor organe. Este o varietate localizată de lupus și foarte dependentă de expunerea la radiațiile solare.
  • Indus de medicamente sau reactiv: Unii îl consideră un efect advers, mai degrabă decât o boală în sine.

Citește mai mult:

Ține lupusul sub control: 7 remedii

Tratamente pentru lupus

Lupusul poate fi ușor sau sever. Acest aspect va defini abordarea tratamentului. Ziua mondială a lupusului își propune să promoveze cercetarea în acest sens pentru a îmbunătăți tratamentul pacienților. Cu toate acestea, până acum putem vorbi doar despre controlul bolii, deoarece nu există nici un remediu.

Dacă lupusul este ușor, medicii recomandă antiinflamatoare și creme orale pentru erupțiile cutanate, inclusiv reacția aripi de fluture. Există pacienți care au obținut îmbunătățiri cu hidroxiclorochină, care este un medicament pentru malarie, sau unele medicamente noi, cum ar fi belimumabul.

Simptomele grave necesită și antiinflamatoare, iar dozele sunt mult mai mari. Alături de corticosteroizi, medicii prescriu azatioprină și ciclofosfamidă, care sunt imunoreglatori.

Ziua mondială a lupusului: erupția fluture

Lupusul este o boală care afectează calitatea vieții pacienților. Durerea, reacțiile cutanate și oboseala extremă împiedică oamenii să se bucure de activitățile zilnice.

Dacă se realizează progrese în cercetarea bolii, pot apărea medicamente care pot controla și chiar vindeca tulburarea. Deocamdată, este esențial ca echipele medicale să sprijine persoanele afectate, oferindu-le instrumente pentru a trăi mai bine.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Colmán, Isabel Acosta, et al. “Manifestaciones clínicas y laboratoriales en el Lupus Eritematoso Sistémico-LES.” Memorias del Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud 14.1 (2016).
  • Gómez-Puerta, José A., and Ricard Cervera. “Lupus eritematoso sistémico.” Medicina & laboratorio 14.05-06 (2008): 211-223.
  • Sánchez-Rodríguez, Sergio H., et al. “Lupus eritematoso: enfermedad autoinmune sistémica y órgano específica.” Revista Biomédica 15.3 (2004): 173-180.
  • Ondarza Vidaurreta, Raul N. “Lupus eritematoso sistémico (LES).” Revista de Educación Bioquímica 36.1 (2017): 21-27.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.