10 exerciții și activități stimulative împotriva demenței
 

10 exerciții și activități stimulative împotriva demenței

Există diferite activități pentru a face față deteriorării cauzate de demență. Este important ca pacientul să le aleagă singur și să fie motivat să le facă.
10 exerciții și activități stimulative împotriva demenței
Maria Fatima Seppi Vinuales

Scris și verificat de psihologul Maria Fatima Seppi Vinuales.

Ultima actualizare: 06 aprilie, 2023

Demența se caracterizează prin pierderea progresivă a abilităților cognitive, cum ar fi memoria, înțelegerea, gândirea și calculul, printre altele. Unele exerciții și activități stimulative împotriva demenței sunt de mare ajutor, deși nu există un tratament definitiv.

Deși boala poate fi invalidantă pentru pacient, amânarea evoluției demenței ajută la menținerea calității vieții.

Cum ne afectează demența?

Demența are de-a face cu deteriorarea cognitivă și cu pierderea progresivă a anumitor capacități legate de memorie, limbaj și gândire. Cu toate acestea, afectează și starea de spirit, sentimentul valorii și stima de sine.

Prin urmare, nu putem ignora componenta subiectivă și emoțională. La rândul lor, caracteristicile individuale, precum și contextul influențează modul în care tulburarea este exprimată și trăită.

10 exerciții și activități stimulative împotriva demenței

1. Cititul zilnic

Chiar și pentru câteva minute. Dacă pacientul obosește sau are dificultăți vizuale, există formate audio și celebrele podcasturi. Obiectivul este de a promova concentrarea, atenția și memoria.

Femeie care face exerciții împotriva demenței
Cititul este un stimulent pentru creier. Este recomandat la orice vârstă.

2. Jocurile sau divertismentul

Sudoku sau cuvintele încrucișate sunt idei excelente. Pentru a antrena creierul, dificultatea poate fi variată.

Pentru persoanele care au abilități digitale, există jocuri online în echipă. Ele permit interacțiunea cu ceilalți și competițiile.

3. Testele

Există teste de stimulare cognitivă axate pe consolidarea diferitelor abilități. Acestea includ exerciții precum „scrieți 5 produse de curățare”, „menționați ce oră arată acele ceasului”, etc.

4. Discuțiile despre amintiri

Pacientul primește o serie de fotografii ale sale despre care trebuie să vorbească. De asemenea, poate vorbi despre cea mai frumoasă amintire a sa din adolescență, despre obiceiurile vremurilor trecute, despre prieteni, etc.

5. Cântatul

Cântatul este benefic deoarece implică nevoia pacientul de a-și aminti versurile. Acesta poate alege melodiile preferate.

6. Mutarea obiectelor din jur

Dacă pacientul nu are dificultăți de mobilitate, săptămânal obiectelor din jur pot fi mutate în alt loc. De exemplu, dacă folosește o perie de păr, o săptămână poate sta în dulapul dormitorului și o săptămână în baie.

Este important ca pacientul să fie de acord cu modificările.

7. Discuțiile, congresele și evenimentele culturale și recreative

A-i asculta pe ceilalți oameni și a fi de acord sau a nu fi de acord cu poziția lor este o altă modalitate de a rămâne activ. Fiecare oraș are diverse agende culturale.

8. Combinarea activităților recreative cu cele de rutină

Pacientul trebuie să se simtă util. Acesta poate ajuta la aranjarea mesei, calculul facturilor sau crearea listei de cumpărături. Sunt sarcini simple, dar necesare.

9. Animalele de companie

Dacă demența nu este avansată, îngrijirea și angajamentul față de un animal de companie sunt de mare ajutor, În plus, animalul este un prieten excelent,

Pisică ce se joacă
Animalele de companie îndeplinesc funcții terapeutice. Pentru un adult în vârstă, pot fi o companie și o încurajare excelentă.

10. Exercițiile fizice

Acestea trebuie să țină cont de forma fizică, fără a implica riscuri. Pot fi activități simple, cum ar fi trei ture dintr-o cameră în alta sau dansul pe o melodie întreagă.

Ajutorul nu trebuie să creeze mai multe probleme

Dincolo de lista de activități sugerate, este important de reținut că totul trebuie adaptat în funcție de persoana bolnavă. Uneori, incapacitatea noastră de a accepta îmbătrânirea celor dragi ne determină să punem presiune asupra acestora. Îi expunem frustrării și stresului, deși sunt obosiți sau nu au chef să facă ce le cerem.

Deci, cum ne adaptăm și cum găsim echilibrul? Putem propune diferite activități pe intervale scurte, în așa fel încât să nu epuizăm pacientul.

Fiecare activitate trebuie făcută pe rând, evitând suprastimularea. Trebuie să avem răbdare și să respectăm ritmul pacientului de demență.

Dacă suntem îngrijitori, trebuie să învățăm să ne gestionăm propriile emoții și temeri. Trebuie să implicăm pacientul în alegerea activităților, oferindu-i un rol proactiv și respectându-i drepturile și dorințele.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


    • Nascimento, C.M.C., Varela, S., Ayan, C., & Cancela, J.M.. (2016). Efectos del ejercicio físico y pautas básicas para su prescripción en la enfermedad de Alzheimer. Revista Andaluza de Medicina del Deporte, 9(1), 32-40. https://dx.doi.org/10.1016/j.ramd.2015.02.003
    • Ayala San Martín, Lorena Soledad. (2020). Promoción y prevención del deterioro cognitivo y demencias en personas mayores. Ene, 14(3), e14304. Epub 05 de abril de 2021. Recuperado en 28 de septiembre de 2022, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1988-348X2020000300004&lng=es&tlng=es.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.