10 sfaturi de îngrijire personală pentru părinți - Doza de Sănătate
 

10 sfaturi de îngrijire personală pentru părinți

Îngrijirea personală este timpul pe care părinții îl acordă pentru a se preocupa de ei înșiși. Au grijă de ei pentru a putea apoi să aibă grijă de cei mici. Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta în această sarcină!
10 sfaturi de îngrijire personală pentru părinți

Scris de Ana Núñez

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Îngrijirea personală a părinților este esențială pentru îngrijirea copiilor. Înțelepciunea însoțește această reflecție sănătoasă: nu putem oferi ceea ce nu avem. În același sens, avem grijă de ceilalți pentru că avem grijă de noi înșine. Descoperiți 10 sfaturi de îngrijire personală pentru părinți!

La fel ca multe alte lucruri din viață, îngrijirea și protecția au un factor comun: timpul. Această realitate vitală și invizibilă este omniprezentă și, deși o considerăm abstractă, domină viața de zi cu zi. Timpul este maleabil și ia forma a ceea ce facem. Dar este nevoie și de spiritele noastre. Ceasul va marca orele inexorabile, dar timpul din viață este mai mult experiență decât durată.

Ca părinți, vă sfătuim să petreceți timp în familie. Nu lăsați orele să zboare, ci abordați-le prin conștientizare și programare.

Aspecte importante care nu trebuie neglijate

Sănătatea este strâns legată de îngrijirea personală a părinților. Timpul de mișcare, timpul de odihnă și o dietă echilibrată sunt vectori a căror interacțiune contribuie la menținerea unei sănătăți optime.

Este evident că îngrijirea copiilor este condiționată de practici sănătoase. Cererile sunt numeroase, mai ales în primele luni și ani, când lipsa de experiență și noutatea necesită mai multă vigilență și generează anxietate.

10 sfaturi de îngrijire personală pentru părinți

Distanțarea le permite părinților, în anumite situații, să aibă o imagine de ansamblu. În acest fel, îndepărtarea pentru a vedea și a reflecta, pentru a ne apropia de detalii, a lua decizii și a acționa sunt mișcări conștiente și responsabile. A aloca timp pentru îngrijirea personală servește la recunoaștere, prețuire și pregătire. Iată câteva sfaturi pentru întocmirea unui plan de îngrijire personală pentru părinți!

1. Gestionați corect timpul

Timpul nu este doar o abstractizare. Îl putem modela, plia și adapta la nevoile noastre personale, familiale și sociale. Intrăm în criză când ni se impune un program sufocant, care nu ne permite decât să îndeplinim sau să încălcăm obligațiile iritante.

Este adevărat că libertatea de acțiune este incompletă, dar maturitatea înseamnă întotdeauna cântărirea deciziilor. Spuneți încrezător și ferm „sunt acolo unde vreau să fiu”. Nu este ușor, dar trebuie să luptăm pentru a ajunge în acest punct. A fi acolo unde am ales înseamnă să exercităm un control relativ asupra folosirii timpului.

Persoană care duce lipsă de timp
Timpul este o problemă când nu știm cum să-l organizăm, dar trebuie să ne asumăm sarcina de a-l controla.

2. Organizați și planificați

Consecința controlului timpului este capacitatea de organizare și planificare. Există autonomie și capacitatea de a dispune de elementele care fac parte din realitatea noastră. Vor exista întotdeauna marje de eroare și evenimente neprevăzute, dar acestea ne vor deranja doar dacă am lăsat totul la voia întâmplării.

Să încercăm să stabilim trasee și planuri de acțiune. Cu strategii, bucurie și optimism aranjăm piesele pe tabloul zilnic. Ce vrem să facem, câte resurse avem și pentru cât timp. De asemenea, cum putem face față adversităților. Să ne oferim șansa de a fi liberi! Este o provocare.

3. Verificați-vă periodic starea de sănătate

Sănătatea optimă ne va permite să fim pregătiți pentru îngrijirea integrală a familiei. Sănătatea personală este proiectată în sănătatea familiei. Și boala unui membru afectează emoțional întregul grup.

Trebuie să mergem la medic regulat. Ajută foarte mult să știm ce să facem în fața unor afecțiuni minore.

4. Ce să faceți mai întâi și ce să lăsați pentru mai târziu

În aceeași ordine de idei, părintele trebuie să stabilească prioritățile. Este de la sine înțeles că ceea ce este important pentru unii nu trebuie să fie la fel și pentru alții. Este posibil ca lista să se potrivească, dar nu este necesar.

Acest lucru este extrem de valoros, deoarece indică ce lucruri sunt relevante pentru fiecare membru al familiei pe baza intereselor personale. Îngrijirea personală a părinților este despre iubirea de sine. Doar dacă avem recunoaștere pentru noi înșine, putem să o reflectăm și să o oferim și altora. Nimeni nu dă ceea ce nu are.

5. Nu neglijați prietenii

Suntem mai aproape de noi înșine când ne apropiem de prieteni. Nu este suficient să ne gândim la ei și să trăim cu nostalgie. Trebuie să materializăm continuu apropierea și afecțiunea. În caz contrar, distanța devine îndepărtare. Căldura comunicării aprinde flacăra vieții. Să nu o lăsăm pentru mai târziu.

6. Țineți un jurnal sau scrieți scrisori prietenilor

Rețelele de socializare ne permit diverse forme de abordare; nu doar vocea, ci și imaginile și videoclipurile ne apropie.

Cum ar fi să aveți un jurnal? De fapt, scrierea acționează ca o terapie testimonială perfectă, chiar mai intimă decât ceea ce prezentăm în videoclipuri. În scris, apare un sine pe care celălalt îl vede cu ochi noi.

Un blog nu ne va lăsa să ne pierdem în vârtejul zilelor, iar trimiterea de scrisori către prieteni îi va face să ne privească cu un alt grad de intimitate și încredere.

7. Împărtășiți gusturile și afinitățile

Indiferent că o facem în scris sau în format audiovizual, important este să împărtășim gusturile și afinitățile. Găsiți modalități de comunicare și împărtășiți tot cu cei dragi. Este ușor să fiți de acord să urmăriți un film, un concert online, să discutați despre o carte, etc. 

8. Ascultați muzică

Dacă scrisul este terapeutic, ascultarea muzicii poate fi vindecătoare. Muzica se poate adapta la orice situație și ne poate ajuta să îi dăm formă și semnificație. Este realizată cu sensibilitate. Ne ajută să simțim și să reproducem sentimente. Muzica aduce bucurie inimii.

Tânără care se relaxează

9. Mergeți pe jos

Plimbarea sau pur și simplu mersul pe jos și ascultarea sunetului ambiental, a muzicii sau a unui podcast este o modalitate de a concentra plăcerea, sănătatea și dezvoltarea. Trebuie să generăm momente care revitalizează restul orelor zilei; acest lucru ne va permite să înțelegem că viața are un secret minunat.

10. Organizați casa: imaginea ordinii interioare

În cele din urmă, organizarea casei se reflectă în ordinea interioară. Există o gramatică a obiectelor care dialoghează cu cea mai intimă constituție a noastră. Putem avea probleme sau ne putem deconecta dacă nu ne simțim confortabil acasă.

Sarcina de a organiza aparține întregii familii, deoarece fiecare are și își adaptează propriul spațiu, dincolo de camerele personale. Locurile preferate sunt luate. Să le descoperim pe ale noastre și să le cultivăm ca parte a modului nostru de a fi.

Sfaturi de îngrijire personală pentru părinți: reciprocitate și distribuirea sarcinilor

Mai multe dovezi și studii au arătat că tăticii petrec mai puțin timp cu copiii decât mamele. În contextul subiectului pe care l-am abordat, nu înseamnă că petrec mai mult timp îngrijindu-se. Mai degrabă, sunt ocupați cu munca.

Rolurile tradiționale îl plasează pe tată în afara casei și pe mamă în interior. Și chiar dacă vremurile se schimbă, lucrurile nu sunt încă perfecte. Este necesar ca mamele și tăticii să aibă grijă de ei înșiși pentru a avea mai bine grijă de întreaga familie.

Aceasta înseamnă că îngrijirea personală a părinților se traduce printr-o familie mai armonioasă. Pentru a face acest lucru, părinții trebuie să ofere timp de calitate, mai întâi pentru ei înșiși și apoi pentru familie. În consecință, îngrijirea va fi extinsă la toată familia.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.