Avantajele și dezavantajele relațiilor pe termen lung - Doza de Sănătate
 

Avantajele și dezavantajele relațiilor pe termen lung

Relațiile pe termen lung sunt mai bune atunci când vrei să te căsătorești decât cele pe termen scurt? Consultă acest articol și află care sunt avantajele și dezavantajele ambelor scenarii.
Avantajele și dezavantajele relațiilor pe termen lung
Andrés Carrillo

Scris și verificat de psihologul Andrés Carrillo.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Relațiile pe termen lung sunt mai frecvente decât ai putea crede. Foarte des, oamenii presupun că un cuplu este căsătorit deoarece partenerii locuiesc împreună de câțiva ani și rutina lor este similară cu cea a unui cuplu căsătorit. Cu toate acestea, partenerii au decis doar să mențină relația pentru o perioadă mai lungă de timp. Care sunt avantajele și dezavantajele relațiilor pe termen lung?

Aceasta este o etapă tranzitorie. Adică, în cele din urmă, relația va evolua și va fi mai formală sau va eșua și se va termina. Totuși, există momente în care relațiile informale se extind la nesfârșit.

Cauzele variază. De exemplu, unele cupluri încearcă să-și îmbunătățească finanțele înainte de a merge mai departe în relație. Acest articol va examina avantajele și dezavantajele relațiilor pe termen lung.

Avantajele relațiilor pe termen lung

Indiferent de stigmele sociale și de ceea ce ar putea crede oamenii, relațiile pe termen lung ar putea fi cea mai bună opțiune pentru unele cupluri. Citește în cele ce urmează o listă cu câteva dintre avantajele acestui tip de relație!

1. Capacitatea de a stabili acorduri comune

Cuplurile care au petrecut mult timp împreună pot depăși mai bine situațiile adverse. Acest lucru se datorează faptului că au luat deja decizia de a fi împreună, iar acest lucru ajută la evitarea conflictelor de coabitare. Așadar, se poate deduce că acordurile pentru o viață împreună sunt sănătoase.

2. Siguranță

Unul dintre pilonii fundamentali ai oricărei relații este siguranța. În consecință, cuplurile care sunt împreună de mult timp au baze emoționale sănătoase. Adică, există încredere reciprocă și partenerii știu că vor continua să avanseze într-o relație sănătoasă.

Mire și mireasă

3. Obiective comune

Cuplurile încep să-și stabilească obiective împreună în timp și relația lor devine mai puternică pe măsură ce le ating. Cu toate acestea, un cuplu sănătos poate înțelege și accepta că fiecare partener are obiective individuale în anumite domenii ale vieții.

4. Acceptarea familiei

De obicei, relațiile pe termen lung sunt pe deplin acceptate de rude. Prin urmare, procesul de ajustare are loc indiferent de circumstanțe. Nu trebuie să îți placă sau să te placă întreaga familie a partenerului, dar toleranța este esențială.

5. Emanciparea afectivă

Aceasta se referă la capacitatea de a te iubi pe sine, chiar și atunci când ești într-o relație. În consecință, persoanele din acest tip de relație tind să aibă o stimă de sine sănătoasă.

Este vorba despre posibilitatea de a fi independent în ceea ce privește bunăstarea și de a-i permite partenerului să te completeze și să-ți completeze fericirea.

Dezavantajele relațiilor pe termen lung

Viața nu este perfectă, așa că trebuie să ții cont și de aspectele negative ale relațiilor pe termen lung. Iată o listă cu unele dintre problemele care ar putea apărea!

1. Probleme de adaptare la rutină

Unul dintre principalele dezavantaje ale relațiilor pe termen lung este dificultatea de adaptare la anumite rutine. Conflictele încep atunci când un cuplu petrece prea mult timp împreună și relația nu avansează.

În realitate, rutina nu este o problemă, ci există întotdeauna o rezistență la schimbare, deoarece ființelor umane le este greu să proceseze că unele lucruri trebuie să se schimbe pentru a menține o relație.

2. Dispariția pasiunii romantice

Este normal ca romantismul să scadă în cazul cuplurilor care sunt împreună de mult timp, dar acest lucru nu înseamnă că au încetat să se iubească. Este timpul să acorde prioritate altor părți ale relației. Cuplurile care își bazează relația pe romantism au conflicte nesfârșite.

3. Creșterea presiunii sociale

Unul dintre cele mai importante dezavantaje ale relațiilor pe termen lung este presiunea exercitată de oamenii din jurul cuplului. Prietenii și rudele pun adesea întrebări precum: „Ați stabilit o dată pentru nuntă?”, „Unde aveți de gând să vă căsătoriți?”, „Veți avea copii?”, etc.

4. Îndoieli legate de relație

Așteptările unui cuplu se schimbă adesea pe măsură ce timpul trece. Atunci când unul dintre parteneri începe să vorbească despre căsătorie și celălalt nu vrea să audă despre asta, apar conflicte și nesiguranțe.

Cuplu care are o dispută
Orice relație pe termen lung este supusă unor perioade de conflict care pot duce la momente haotice dacă nu sunt rezolvate.

5. Teama de a-ți pierde independența

Unele relații pe termen lung sunt rezultatul fricii: mai exact, teama de a-ți pierde independența, deoarece căsătoria duce adesea la o libertate redusă. Acest lucru este legat de un stigmat, deoarece persoanele aflate în stadiul de întâlnire încă se percep ca fiind libere. Fiind libere, nu ar fi prea complicat să se despartă de partener.

Este căsătoria o opțiune bună după relațiile pe termen lung?

După cum ai văzut în acest articol, relațiile pe termen lung funcționează pentru unii oameni, dar nu și pentru alții. În acest sens, cel mai bun mod de acțiune dacă aveți îndoieli cu privire la căsătorie este să reflectați la relația voastră și să evaluați dinamica acesteia.

Relațiile care funcționează bine pe o perioadă lungă de timp sunt mai susceptibile la căsătorie. În schimb, cele cu dinamică conflictuală sunt mai predispuse să eșueze.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • “Relaciones de Pareja.” Kairós Gerontologia. Revista da Faculdade de Ciências Humanas e Saúde. ISSN 2176-901X 18.20 (2015): 173–188. Kairós Gerontologia. Revista da Faculdade de Ciências Humanas e Saúde. ISSN 2176-901X. Web.
  • Hernando-Gómez, Ángel, Pablo Maraver-López, and María Pazos-Gómez. “Experiencias Positivas y Negativas En Relaciones de Pareja de Jóvenes y Adolescentes.” Revista de Psicología 25.2 (2016): n. pag. Revista de Psicología. Web.
  • Calero, Francisco. “Matrimonio.” ¿Luis Vives o Antonio de Guevara? El Inicio Del Enigma. Dykinson, 2019. 259–282. ¿Luis Vives o Antonio de Guevara? El inicio del enigma. Web.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.